Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
00:58:14

Χαλκίδα

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι νοσοκομείο μίας νόσου το Νοσοκομείο Χαλκίδας»

Ανακοίνωση ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο μετατροπής του Νοσοκομείου Χαλκίδας σε Νοσοκομείου της νόσου covid-19, με διακομιδές ασθενών από την Αθήνα και μεταφορά των Ευβοέων non covid ασθενούντων στην Αθήνα, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ έχει ως εξής:

«Να μην μετατραπεί το Νοσοκομείο Χαλκίδας σε Νοσοκομείο μιας νόσου
Η Εύβοια εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες μιας ιδιαίτερα προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας τόσο στο υγειονομικό, όσο βέβαια και στο οικονομικό πεδίο. Το παρατεταμένο lockdown της περιοχής, αλλά και ο ακρωτηριασμός στην τακτική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ανεπάρκειας.
Με αφορμή την τελευταία εντολή του Υπουργείου Υγείας για την «εξοικονόμηση» τριάντα ακόμη κρεβατιών στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για ασθενείς με κορωνοϊό επικρατεί τις τελευταίες ώρες έντονη ανησυχία στις τάξεις των υγειονομικών του Νοσοκομείου και διογκούμενο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της Εύβοιας
Στην πραγματικότητα α) με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να διατεθούν 30 ακόμη κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών covid, β) με την περαιτέρω συρρίκνωση των άλλων κλινικών του Νοσοκομείου και γ) την παράλληλη διακομιδή ασθενών με άλλα νοσήματα σε νοσοκομεία της Αθήνας, βρισκόμαστε ένα βήμα από την αναστολή στη τακτική λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας
Η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου (Covid) θα διοχετεύσει όλα τα υπόλοιπα περιστατικά σε Νοσοκομεία εκτός Νομού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του ΕΚΑΒ και βέβαια για την ασφάλεια των ίδιων των ασθενών.
Η Εύβοια κινδυνεύει να αποτελέσει τη ζωντανή επιβεβαίωση της αρνητικής εξέλιξης στους υγειονομικούς δείκτες που αποτυπώνουν σημαντική αύξηση της υπόλοιπης νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα (σε μη Covid περιστατικά).
Εδώ και μήνες έχουμε επισημάνει, όπως και η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας του νομού, την ανάγκη αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου για τη νοσηλεία covid περιστατικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η τακτική λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας. Παρέμβαση που προϋποθέτει ουσιαστική ενίσχυση σε ιατρικό και άλλο προσωπικό.»
Τώρα που οι ανάγκες διογκώνονται εξαιτίας της αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, ώστε η πόλη, ο νομός να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Για να μην κινδυνεύσουν οι ασθενείς, να μην βιώνουν την ανασφάλεια οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι, να μην επωμίζονται μια άδικη ευθύνη οι υγειονομικοί και να προστατευθεί η αξιοπρέπεια όλων μας.
Η συστράτευση όλων των δυνάμεων της περιοχής δεν μπορεί παρά να είναι δεδομένη. Η πρόσβαση στην φροντίδα υγείας είναι υπόθεση ισότητας, αξιοπρέπειας, Δημοκρατίας.»