Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
07:59:41

Χαλκίδα

Αποστόλου: «Η Εύβοια έχει καλύψει τη συμβολή της σε ΑΠΕ»

(απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Παραγωγής & Εμπορίου και Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των Δημόσιων Συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές»)

«...Μετατρέπετε το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε υπερ-υπουργείο, που στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων παίρνει αρμοδιότητες από τα άλλα υπουργεία και αποφασίζει ακόμη και για την κατεδάφιση κτηρίων (Ελληνικό), τη νομιμοποίηση κτηρίων (Ολυμπιακά Ακίνητα), τον τεμαχισμό προστατευόμενων περιοχών Natura.
Πριν λίγες ημέρες η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε μία νέα επένδυση, ύψους 489 εκατ. ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470 MW, 4 στη Βόρειο– Κεντρική και 4 στη Νότια Εύβοια.

Η Εύβοια αντιδρά στην εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών, με βασικότερους τους τρεις παρακάτω λόγους:
1) Γιατί έχει ήδη καλύψει τη συμβολή της στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση περισσότερων από 350 ανεμογεννητριών σε 34 γιγαντιαία πάρκα που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια,
2) Γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και γιατί στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ένα πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας
3) Γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στη παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό.

Ακόμη και από την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει γίνει δεκτό ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Για να ξεπεράσει όμως αυτή την υποχρέωση η ΡΑΕ προχώρησε σε μεθοδεύσεις που προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες τόσο γιατί τις αγνοούν, όσο και γιατί υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Τι έκανε στην Εύβοια η ΡΑΕ; Από μόνη της συνέταξε έναν χάρτη, γεωπληροφοριακό τον ονομάτισε, στον οποίο απεικονίζεται η πυκνότητα των αιολικών πάρκων που έχουν εγκριθεί και έχουν τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προτείνει η ίδια κατά Περιφερειακή Ενότητα. Κι αυτό το χάρτη τον μετέτρεψε σε Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Εύβοια.
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι δεν έκανε η ίδια τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού στις θέσεις που προτείνει, αλλά ο ίδιος ο επενδυτής και μάλιστα με τη δυνατότητα ο χάρτης αυτός να επικαιροποιείται συνεχώς, ανάλογα με τα αιτήματα.
Την ίδια ώρα βέβαια που όλη η Εύβοια απειλείται να μετατραπεί σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο και η περιοχή Καρυστίας έχει καλύψει την επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα σε ανεμογεννήτριες, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων της περιοχής εμπαίζονται, αφού την τελευταία περίοδο δεν τους έχει καταβληθεί το ειδικό τέλος ΑΠΕ που δικαιούνται...»