Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:57:54

Χαλκίδα

ΚΚΕ: «5 μήνες μετά, μετράμε ακόμα πληγές»

Η ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, έχει ως εξής:

Πέντε μήνες μετά τις κατστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια από τη «Θάλεια» και ο λαός της περιοχής μετρά ακόμα πληγές.
Οι υποσχέσεις τον Αύγουστο ότι γρήγορα θα δοθούν τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς έπεσαν στο κενό. Η πραγματικότητα που ακόμα βιώνουν αρκετοί πληγέντες είναι πολύ διαφορετική.
Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις σπιτιών, αποθηκευτικών και βοηθητικών χώρων που δεν έχουν αποζημιωθείακόμη. Οικογένειες έχουν μείνει άστεγες καθώς τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα!Λίγοι πήραν τα επιδόματα-«ψίχουλα» μέσω των Δήμων, το 1/3 των πληγεισών κατοικιών. Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους, τους εξαίρεσαν.
Πολλοί επαγγελματίες, που οι ζημιές τους υπερβαίνουν την εφάπαξ ενίσχυση των 8.000 ευρώ, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Ειδικά για τους αγρότες της περιοχής η καταστροφή ήταν μεγάλη ακόμα και απόλυτη. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί στους αγρότες αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά τον αγροτικό εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.
Οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφοι μάλιστα, οι οποίοι έχασαν εντελώς ή εν μέρει το εισόδημά τους, δεν έχουν απαλλαγεί από το λογαριασμό νερού όπως έγινε για τις πληγείσες οικείες, αίτημα που διεκδίκησαν οι επιτροπές κατοίκων και κατάφεραν με τον αγώνα τους. Εξαίρεση αποτελεί οδήμος Διρφύων – Μεσσαπίων που παρά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απαλλάξει τους πληγέντες, στέλνει ακόμη λογαριασμούς στα σπίτια τους....
Η νέα κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ της 24ης Δεκέμβρη μετά από την διεκδίκηση και τις πιέσεις των κατοίκων προβλέπει να δοθεί το επίδομα πρώτωνβιοτικών αναγκών στα νοικοκυριά των οποίων βοηθητικοί χώροι/αποθήκες πλήγηκαν, όμως εξαιρεί και πάλι τις δεύτερες κατοικίες.
Όσο για τα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι αρκούνται σε «μπαλώματα».Τα εκατομμύρια για τα οποία «καμώνονται» Περιφερειακή και δημοτικές αρχές, προορίζονται για έργα αποκατάστασης με άγνωστο χρονοδιάγραμμα και χρόνο έναρξης, καθώς και για αντιπλημμυρικά έργα σκόρπια, που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι ολοκληρωμένες ούτε καν οι μελέτες τους και με επίσης άγνωστο ή πολύ μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα.Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα επιπλέον εμπόδια που βάζει η Κυβέρνηση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίεςπου υφίστανται, παρά τον χαρατήρα «του κατεπείγοντος», και τα χρήματα που μπορεί μεν να φαίνονται στους προυπολογισμούς, αλλά φτάνουν στα ταμεία με το σταγονόμετρο καθυστερώντας σημαντικά την επίτευξη ακόμη και αυτών των υποτυπωδών έργων.Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή ανέδειξαν πάλι την ολιγωρία να καθαριστούν τα ρέματα, τις ζημιές στο οδόστρωμα και οδήγησαν κάποιους κατοίκους ακόμη και να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω της επικινδυνότητας.
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας απαιτούν μελέτη, συνολικό σχεδιασμό, ενιαίο δίκτυο υποδομής, που να παίρνει υπόψη όλη την περιοχή και τα δεδομένα της, και γενναία χρηματοδότηση. 5 μήνες μετά και δεν έχουν προχωρήσει αφήνοντας τις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές πιο ευάλωτες από πριν.
Κι αυτό γιατί τα αντιπλημμυρικά και τα υπόλοιπα έργα υποδομής δεν αποφέρουν τα ίδια κέρδη με τις ανεμογεννήτριες, από την εκμετάλλευση των οποίων θα θησαυρίζουν για χρόνια τα μονοπώλια της Ενέργειας. 'Η με το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας, Αρτάκης και Ψαχνών, προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ που θα διευκολύνει τη γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων των μεγάλων εταιρειών.
Υπάρχει ένοχος.
Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση. Προτεραιότητα της δεν είναι η προστασία της ζωής μας, οι λαϊκές ανάγκες αλλά η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Απόδειξη και ο φετινός προϋπολογισμός.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στην βουλή διεμήνυσε ότι: «Μπαίνουμε σε μία εποχή που η επιλογή για τα μεγάλα πρότζεκτ υποδομών, δηλαδή τα δημόσια έργα, θα πρέπει να υπηρετεί ένα και μόνο στόχο την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πτυχών της». Δηλαδή να ξεχάσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί προέχουν «έργα υποδομής σιδηροδρομικά για να ενισχύσουμε επιτέλους τη βιομηχανία logistic, δηλαδή τομείς οικονομίας που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση».
Είναι η πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις. Η αρμόδια Επίτροπος ElisaFerreira στην απάντησή της στην κατεπείγουσα σχετική ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ αποκλείει την αποζημίωση ιδιωτών, δηλαδή λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Οι οκτώ νεκροί, οι εκατοντάδες καταστροφές σπιτιών και λαϊκών περιουσιών και η διάλυση των υποδομών στα χωριά της Εύβοιας φαίνεται πως δεν αποτελούν επαρκή λόγο για να εκταμιεύσει η ΕΕ χρήματα αποζημίωσης και στήριξης που βέβαια οι ίδιοι οι φορολογούμενοι πληρώνουν.
Σήμερα είναι ανάγκη να ενταθεί η διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ, προϋποθέτει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.