Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
06:58:07

Χαλκίδα

Μπουραντάς: Κατάφωρη αδικία για τη Στερεά το νέο ΠΕΠ

Επιστολή για την κατανομή πιστώσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027 απέστειλε στους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς.
Με την κατακτημένη εμπειρία αλλά και τη δεδομένη γνώση από μια μακρόχρονη διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, ο Θανάσης Μπουραντάς αναλύει και αποδεικνύει την κατάφωρη αδικία σε βάρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από πλευράς της Κυβέρνησης..
Ενώ, η επιστολή του -πέρα από τους συναρμόδιους υπουργούς- έχει αποδέκτες την περιφερειακή αρχή, τους βουλευτές και τους δημάρχους της Περιφέρειας σε ένα προσκλητήριο διεκδίκησης και αποκατάστασης της αδικίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ έχει ως εξής:

« Όπως είναι γνωστό, τα δύο τελευταία Κ.Π.Σ, 2007-2013 και 2014-2020, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα, μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θεωρήθηκε ότι έχουν ξεπεράσει το όριο, 75% του ΑΕΠ, του συνόλου των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είχε σαν συνέπεια την μείωση των πιστώσεων από τα Κοινοτικά Προγράμματα και για αυτό το λόγο οι φορείς της Στερεάς αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αδικήθηκε από το γεγονός ότι το ΑΕΠ που παράγεται στα ΟΙΝΟΦΥΤΑ, στο ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, στη ΡΙΤΣΩΝΑ και στη ΘΗΒΑ, δηλαδή στην μεγαλύτερη άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στην Χώρα, η οποία ελάχιστα επηρεάζει την οικονομία αυτών των περιοχών. Είναι ΑΕΠ που τροφοδοτεί την Οικονομία της Αττικής και όχι της Στερεάς Ελλάδας, αλλά προσμετράται στο ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας.

Αυτό το γεγονός είχε πράγματι σαν αποτέλεσμα, να μειωθούν δραματικά οι χρηματοδοτήσεις στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας. Ιδιαίτερα την περίοδο 2014-2020, το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας ήταν 202,5 εκατ. ευρώ.

Μετά την μεγάλη κρίση των τελευταίων δέκα(10) ετών τα πράγματα για την Περιφέρειά μας άλλαξαν και αποδείχθηκε ότι οι αντιδράσεις ήταν σωστές και δίκαιες. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εμφάνισε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με το μέσο όρο των (27) Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα το ΑΕΠ είναι 62%. Επομένως περιλαμβάνεται στις (11) Περιφέρειες της Χώρας δηλαδή στην Τρίτη κατηγορία που είναι οι λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες.

Οι άλλες δύο (2) Περιφέρειες της Χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι στην επόμενη ανώτερη κατηγορία που βρίσκονται οι Περιφέρειες προς μετάβαση, με ΑΕΠ πάνω από 75% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί δηλαδή που ήταν η Περιφέρεια Στερεάς στις δύο προηγούμενες περιόδους και μειώθηκαν στο ελάχιστο οι χρηματοδοτήσεις στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας. Θα έλεγε κανείς ότι η Περιφέρεια Αττικής η οποία πλέον βρίσκεται σε μεγαλύτερη κατηγορία θα είχε κάποια μείωση λόγω των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους γνωρίσαμε γιατί τους υποστήκαμε στην πράξη, με επώδυνο τρόπο. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην Αττική, αφού οι χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ Αττικής από 1.102.335.668 ευρώ της περιόδου 2014-2020, υπερδιπλασιάζονται και ανέρχονται στο ύψος των 2.257.620.879 ευρώ, δηλαδή αύξηση 104,8%.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία βρίσκεται στην Τρίτη κατηγορία. Την τρέχουσα περίοδο είχε χρηματοδότηση στο ΠΕΠ 947.964.068 ευρώ, ενώ στην νέα περίοδο 2021-2027 αυξάνεται, στο ποσό 1.509.171.534 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η Πολιτεία, στηρίζει τις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες της Χώρας σε βάρος όλων των άλλων και μετά αναρωτιόμαστε όλοι μας γιατί συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι στα μεγάλα αστικά κέντρα και οι άλλες περιοχές της Χώρας ερημώνουν.

Δεν θα είχαμε κανένα λόγο να ασχοληθούμε με τις χρηματοδοτήσεις άλλων Περιφερειών, αν δεν συνεχιζόταν η κατάφορη αδικία σε βάρος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Κάθε λογικός άνθρωπος, μετά την πενιχρότατη χρηματοδότηση της περιόδου 2014-2020, με τα 202,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που προήλθε από το πλαστό ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας, όπως προαναφέρθηκε, θα περίμενε ότι η Πολιτεία θα διόρθωνε τα πράγματα και θα διέθετε και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ότι και στις άλλες Περιφέρειες της τρίτης κατηγορίας και θα διέθετε ένα ποσό ακόμα για αυτά που χάθηκαν από την Στερεά Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια.

Θα έπρεπε να διατεθεί κατ΄ ελάχιστο το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, ώστε σε κάποιο βαθμό να αποκατασταθεί μέρος των απωλειών που καρπώθηκαν οι άλλες Περιφέρειες στις δύο προηγούμενες περιόδους.

Αντί όμως να γίνει αποκατάσταση μέρους της αδικίας των προηγούμενων ετών, η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς είναι η μικρότερη ανά κάτοικο από όλες τις άλλες Περιφέρειες της Χώρας. Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σέντρα» της Λαμίας και δεν αμφισβητήθηκε, το ποσό για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι 323.031.227 ευρώ και σύμφωνα με τον πληθυσμό που είχε στην απογραφή του 2011 (605.329 κατοίκους) η κατανομή ανά κάτοικο είναι 534 ευρώ.

Οι δύο Περιφέρειες οι οποίες, από όσα γνωρίζουμε, αφού βρίσκονται εκεί που ήταν και η Στερεά, θα έπρεπε να έχουν κάποια μείωση, αφού το ΑΕΠ στις δύο αυτές είναι πάνω από το 75% σε σχέση με τον μέσο όρο του ΑΕΠ των υπόλοιπων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο Περιφέρειες που βρίσκονται στην ανώτερη κατηγορία, με ΑΕΠ πάνω από 75%, αντί για μείωση όπως έγινε στην Στερεά τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε αύξηση. Το ποσό ανά κάτοικο για την Περιφέρεια Αττικής είναι 600 ευρώ και για το Νότιο Αιγαίο είναι 829 ευρώ, ενώ όπως προαναφέρθηκε η ανά κάτοικο κατανομή για την Στερεά είναι μόνο 534 ευρώ,παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία κατηγορία μαζί με τις (10) άλλες Περιφέρειες της Χώρας και είμαστε στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες. Να σημειωθεί ότι τα ποσά ανά κάτοικο, μεταξύ όλων των άλλων (12) Περιφερειών της Χώρας, το μικρότερο είναι 592 ευρώ (Πελοπόννησος ) και το ανώτερο ποσό είναι 1.900 ευρώ (Βόρειο Αιγαίο).

Η αντιμετώπιση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας από την Ελληνική Πολιτεία είναι αδιανόητη. Αντιμετωπίζεται η Στερεά Ελλάδα, σαν να βρίσκεται στην Πρώτη κατηγορία, στην οποία δεν βρίσκεται φυσικά καμιά Περιφέρεια της Χώρας παρά μόνο Περιφέρειες των πλέον ανεπτυγμένων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις απαράδεκτες επιλογές, πρέπει άμεσα να διορθωθεί αυτή η ντροπή και να αντιμετωπιστούν οι πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αντιμετωπίζονται και οι πολίτες της υπόλοιπης Χώρας.

Πρέπει να σημειώσουμε πως είναι οφθαλμοφανές ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις για αρκετές Περιφέρειες, τα αποτελέσματα των οποίων μετρούνται σε δισεκατομμύρια. Όπως προκύπτει δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση από πολιτικά στελέχη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όχι για ειδική μεταχείριση, αλλά για δίκαιη αντιμετώπιση έχοντας κατά νου τι έχει συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια.

Απευθυνόμενοι στους φορείς της Στερεάς Ελλάδας, είναι φανερό ότι η ευθύνη όλων μας είναι πολύ μεγάλη. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αδιαφορήσουμε για αυτή την μεταχείριση της Στερεάς Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε πρόσκληση για σύσκεψη όλων των Βουλευτών της Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων και των άλλων Κοινωνικών φορέων, για να ληφθούν αποφάσεις. 'Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και πρέπει να το διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.»