Παρασκεύη 19 Απριλίου 2024
03:07:53

Χαλκίδα

«Ναι» και από τον Αποστόλου για το «Δημόκριτο»

Την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την αξιοποίηση της πρώην τεχνικής σχολής «Δημόκριτος», δημοσιοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας και πρώην υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε ανακοίνωση-επιστολή του, αναφέρει:

«Μετά τη λήξη του χρόνου διαβούλευσης της πρότασης του Επιμελητηρίου Εύβοιας για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της τεχνικής σχολής «Δημόκριτος», θεωρώ σκόπιμο να δημοσιοποιήσω και τη δική μου πρόταση, όπως έχει κατατεθεί στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης:

«Κύριε Πρόεδρε,
Καταρχήν να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να αναμορφώσετε και να αξιοποιήσετε το ιστορικό κτίριο του «Δημόκριτου».
Στο παρελθόν, έχω κι εγώ αναφερθεί στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών και άλλων κτηρίων που αμαυρώνουν τον πολεοδομικό ιστό της Χαλκίδας (κτήρια Δάριγκ, Αφεντάκη, αλλά και ιστορικά τοπόσημα όπως το κτήριο Γεωργιάδη, η Δημοτική Αγορά κ.α).
Είναι σημαντική η πρωτοβουλία σας και για έναν ακόμη λόγο, ότι ξεκινά θέτοντας ένα πλαίσιο συζήτησης στη διαβούλευση με την κοινωνία, πράγμα που μπορεί να «δείξει» το δρόμο και σε άλλους φορείς για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Επιτρέψτε μου επί του προτεινόμενου σχεδίου, ορισμένες μόνο παρατηρήσεις:
• Η αναμόρφωση του κτηρίου και η αξιοποίησή του θα πρέπει να βασιστούν και να υπακούουν σε ένα σύγχρονο στρατηγικό όραμα του φορέα για την Ευβοϊκή επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες της, σε μια νέα στρατηγική που να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο. Αυτά απαιτούν ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένο πλαίσιο, ορίζοντα και πόρους
• Η μελλοντική αξιοποίηση δεν πρέπει να «εγκλωβιστεί» μόνο σε θέματα εκπαίδευσης / κατάρτισης, αλλά να διευρυνθεί και επικεντρωθεί σε σύγχρονα ζητήματα υποστήριξης της Ευβοϊκής επιχειρηματικότητας – όπως εν μέρει επισημαίνεται στο κείμενο της διαβούλευσης.
• Οι προσπάθειες του φορέα, θα ήταν σκόπιμο να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση σύγχρονων θεμάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και στο νομό: χαμηλή προστιθέμενη αξία, καθυστερήσεις στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καινοτομιών, εξωστρέφειας, αύξηση παραγωγικότητας, νέων αγορών, νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
• Επίσης θα ήταν επιθυμητή η αξιοποίηση των ιστορικών / πολιτιστικών δεσμών της Εύβοιας και της Χαλκίδας με τις Μεσογειακές χώρες και πόλεις με στόχο την διεύρυνση των οριζόντων των επιχειρήσεων του νομού αλλά και την τουριστική αναβάθμισή του ως προορισμού για τους ξένους τουρίστες.
• Θα χρειαστεί επίσης να προχωρήσει η πρωτοβουλία σας σταδιακά, βήμα-βήμα, ξεκινώντας από τα κύρια και βασικά και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους.

Από τη μεριά μου και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, δηλώνω την υποστήριξή μου προς το σχέδιο αναβάθμισης των λειτουργιών του κτηρίου με στόχο την υποστήριξη των σύγχρονων αναγκών των Ευβοϊκών επιχειρήσεων.»»