Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
17:51:45

Χαλκίδα

Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς: «Ανάπτυξη με ταξικό πρόσημο»

Η (ΑΝΤΙ-)ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» (ΠΡΩΗΝ Π.Δ.Ε.) ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021–2025

Πολλά χρόνια, αναρίθμητες φορές, τα «προγράμματα ανάπτυξης» χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές του συστήματος σαν εργαλείο εξαπάτησης του λαού, καλλιεργώντας αυταπάτες για ένα καλύτερο μέλλον, που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.
Τα κείμενα της Ε.Ε, τα οποία πάντα ήταν πλούσια σε νεολογισμούς, μιλούσαν για «ανάπτυξη», που κάθε φορά σχετιζόταν με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων και έπαιρνε χαρακτηριστικά αντίστοιχα των τομέων της ζωής ή των κλάδων της παραγωγής που ήθελαν να εκμεταλλευτούν.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν και κινούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του εκμεταλλευτικού μας συστήματος, μια και είναι σταθερά προσηλωμένες στα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πολλές φορές μίλησαν για ανάπτυξη και κάλεσαν τον λαό να αποδεχτεί την πολιτική τους με την απατηλή υπόσχεση πως θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες, που φυσικά δεν υπήρξαν.

Στην προέκταση αυτής της λογικής δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται τα στελέχη τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
Με κάθε ευκαιρία καταρτίζουν προγράμματα δήθεν «ανάπτυξης» ή διατυπώνουν «αναπτυξιακές προτάσεις», που η αντικειμενική πραγματικότητα αποκαθηλώνει.
Ο εργαζόμενος λαός βλέπει πολύ καθαρά.... Η ζωή του δεν καλυτέρεψε.... Η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία μεγάλωσαν..... Οι συνθήκες ζωής χειροτέρεψαν και αποδείχτηκε πως ακόμη και η ζωή του είναι ουσιαστικά απροστάτευτη μπροστά στην πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.
Φυσικά μεταξύ των διαχειριστών του συστήματος, στην Βουλή, στις Περιφέρειες και τους Δήμους αναπτύσσεται μια αντιπαράθεση, με ένταση ανάλογη των εντυπώσεων που θέλουν να καλλιεργήσουν.... Ανάλογή των προθέσεων τους να δείξουν μια διαφορετικότητα ικανή να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τον λαό, διατηρώντας την πολιτική τους επιρροή.
Λέμε, ξεκάθαρα, πως οι διαφωνίες τους είναι σε διαδικαστικά και δευτερεύοντα ζητήματα.... Δεν αφορούν την ουσία των προβλημάτων.... Δεν σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και την αντιμετώπιση τους.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής κινείται η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, που αποσαφηνίζει πως η λεγόμενη ανάπτυξη έχει ταξικό πρόσημο..... Πως άλλη είναι η ανάπτυξη, που θέλουν οι κεφαλαιοκράτες και τα μονοπώλια και την επιδιώκουν χρησιμοποιώντας κάθε μορφής εξουσία στο εκμεταλλευτικό μας σύστημα και άλλη - πολύ διαφορετική – είναι η ανάπτυξη που χρειάζεται ο λαός.
Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για τον λαό και βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς των εργαζομένων, όσο υπάρχει η εκμετάλλευση της εργασίας από τα μονοπώλια και την ολιγαρχία του πλούτου, που κατέχει τα μέσα παραγωγής.... Όσο η οι λειτουργίες που κράτους τους υποστηρίζουν προκλητικά, περιορίζοντας τις κοινωνικές δαπάνες για υγεία, πρόνοια και παιδεία.
Έχοντας αυτή την πολιτική λογική...... συμμετέχουμε στην συζήτηση προκειμένου να αποκαλύψουμε τις προθέσεις σας αλλά και για να διεκδικήσουμε ότι περισσότερο και καλύτερο για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Σε αυτή την βάση, σημειώνουμε :
1. Είναι εντυπωσιακό, να ισχυρίζεσθε πως, για πρώτη φορά, εισάγονται η μεσοπρόθεσμη στοχοθεσία και η υπαγωγή των παρεμβάσεων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων σε στρατηγικούς στόχους και ιεραρχούμενες δραστηριότητες, όταν εξ ορισμού για αυτό τον λόγο φτιάχτηκε.
Μας κάνει εντύπωση, πως, τόσο κυνικά, ομολογεί η Περιφερειακή Αρχή ότι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έκαναν τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων λάστιχο, εξυπηρετώντας αμφισβητούμενες επιδιώξεις, που απέτυχαν.
2. Δεν συμμεριζόμαστε τον ενθουσιασμό σας πως η χρήση του καινούργιου όρου ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ( ΕΠΑ ) και η αναφορά στον συνυπολογισμό των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημία, είναι ικανά στοιχεία να εμπνεύσουν αισιοδοξία, όταν όλα κινούνται στη βάση μιας πολιτικής, που δοκιμάστηκε επανειλημμένα και τα αποτελέσματα της δεν βελτίωσαν την ζωή του λαού.... Την χειροτέρεψαν.
3. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε τα τομέα προγράμματα που θα φτιάξουν τα Υπουργεία, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής.... Ούτε το Περιφερειακό προγραμματισμό για την Στερεά Ελλάδα, που κατηγοριοποιεί τις παρεμβάσεις της στις κατευθύνσεις της Ε.Ε :
• Έξυπνη Ανάπτυξη
• Πράσινη Ανάπτυξη
• Ανάπτυξη Υποδομών
• Κοινωνική Ανάπτυξη
• Ενίσχυση εξωστρέφειας
Χωρίς να ξεκινάει από την καταγραφή των πραγματικών αναγκών και των αιτημάτων του λαού....
Χωρίς να παίρνει συγκεκριμένα υπόψη του τον ορυκτό πλούτο της περιοχής και φυσικά τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα παραγωγής, τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στην αξιοποίηση τους, με όρους καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
4. Αναφερόμενη η εισήγηση στην ΕΞΥΠΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ αποκαλύπτει, με σαφήνεια, πως ο συγκεκριμένος προγραμματισμός την αναθέτει στην επιχειρηματική δραστηριότητα και το μεγάλο κεφάλαιο, αφαιρώντας οποιαδήποτε δυνατότητα δραστηριοποίησης του δημόσιου τομέα.
5. Με την ίδια λογική αναφέρεται στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, όπου όμως προβάλλεται η ανάγκη μεγαλύτερης συμβολής του κράτους με πόρους... Δίνεται η διάσταση της αναγκαιότητας - υποχρεωτικότητας των Συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα ( ΣΔΙΤ ).
6. Στον τομέα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ είναι ολοφάνερο πως εστιάζεται το ενδιαφέρον του προγραμματισμού για την οδοποιία, τις μεταφορές και τις τουριστικές υποδομές που αφορούν την δραστηριότητα των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν προβλέπεται τίποτε για αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, που θα διασφάλιζε την ζωή και τις περιουσίες των λαϊκών στρωμάτων..... Δεν λέει κουβέντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην άρδευση, που είναι αναγκαία για την βελτίωση της γεωργικής παραγωγής.
7. Στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ παρότι υπάρχει μια ορισμένη αναφορά σε ελλείψεις που υπάρχουν.... Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στην κατάσταση των Κέντρων Υγείας, που σιγά – σιγά υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους.... Δεν γίνεται κουβέντα για τις ελλείψεις των Νοσοκομείων Θήβας, Άμφισσας, Λειβαδιάς, Κύμης και Καρύστου, που έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Δεν γίνεται αναφορά στην ανεργία και στις διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες που παραμένουν αχαρτογράφητες και χωρίς συγκεκριμένη αξιολόγηση..... Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής στήριξης.
Η αναφορά στις κοινωνικές ανισότητες είναι χωρίς ουσία, αφού τα προβλεπόμενα μέτρα και η χρηματοδότηση τους παραμένει ασαφής και μετέωρη.
8. Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ αφορά κυρίως την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας...... την διευκόλυνση τους με έργα υποδομής που φυσικά θα γίνουν από το δημόσιο.
Εμπεριέχονται σοβαρές αντιφάσεις..... Γίνεται αναφορά στην ενίσχυση της βιομηχανίας μετάλλου, όταν έχει προδιαγραφεί το μέλλον της ΛΑΡΚΟ...... Μιλάτε για αύξηση της γεωργικής παραγωγής, όταν είναι γνωστοί οι περιορισμοί της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής..... Αναφέρεστε στην παραγωγή Ενέργειας, όταν γεμίζουν τα βουνά της Στερεάς από ανεμογεννήτριες και οι κάμποι από φωτοβολταικά κεφαλαιοκρατών.
Η λογική των ιδιωτικοποιήσεων διαπερνά ολόκληρο το πρόγραμμα που παρουσιάζετε.
9. Δεν ερμηνεύετε σωστά την εικόνα σοβαρής μείωσης του Ακαθάριστου Εθνικού προϊόντος ανά κάτοικο στην Στερεά Ελλάδα... Από 82 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης το 2009, σε 73 μονάδες το 2010, σε 61 το 2015, ενώ το 2017 διαμορφώνεται στις 62.
Δεν αναζητείτε πόσο συνέβαλε η μείωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, η μείωση μισθών και συντάξεων, η μείωση της κατανάλωσης, η φτώχεια και η ανεργία.
Δεν αξιολογείτε σωστά την στατιστική εικόνα των εξελίξεων στο σύνολο της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της Περιφέρειας όπου: το 7,04% προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, το 38,1% από το δευτερογενή, και το 54,1% του τριτογενή. Δεν χρησιμοποιείτε τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία ώστε να σχεδιαστεί η όποια δημόσια παρέμβαση ανάλογα, υπερτιμώντας τον τουρισμό, την δραστηριότητα και τις υπηρεσίες μονοπωλιακών ομίλων.
10. Μελετήσαμε με προσοχή τον πίνακα των έργων που χρηματοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και βρίσκονται σε εξέλιξη......
Πολλά από αυτά τα θεωρούμε χρήσιμα και αναγκαία, που όμως δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.... Γίνονται καθυστερημένα και προχωρούν με αργούς ρυθμούς.... Δεν είναι πάντα αποτέλεσμα μιας συλλογικά καθορισμένης ιεράρχησης....

Σε αυτή την βάση :
- Το έργο «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΝΕΥΡΟΠΟΛΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ» που καρκινοβατεί δεν είναι η μόνη ανάγκη στον τομέα διαχείρισης Αποβλήτων..... Όταν ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας είναι κορεσμένος και ο συνολικός σχεδιασμός που Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων μέσω του ΦοΔΣΑ, που λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τον λαό της περιοχής.
- Οι δαπάνες για την πρόληψη κινδύνων παρουσιάζονται σαν θετικό γεγονός, αλλά αποκρύπτεται πως αποδείχτηκαν ανεπαρκείς στις φυσικές καταστροφές που υπήρξαν.... Δεν αποσαφηνίζεται πως είναι αυξημένες με το εργολαβικό κέρδος και τον ΦΠΑ, μια και σε ποσοστό 84 % πραγματοποιήθηκαν από ιδιώτες και όχι από καλά οργανωμένο δημόσιο φορέα κατασκευών και συντήρησης.
- Στην διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν σημειώνεται πως τα έργα που γίνονται δεν καλύπτουν τις πραγματικά μεγαλύτερες ανάγκες σε άρδευση..... στην Κωπαΐδα, την κοιλάδα του Σπερχειού, το οροπέδιο του Δομοκού, τις Δυτικές περιοχές της Βοιωτίας, την περιοχή Οινοφύτων Σχηματαρίου, τα Μεσσάπια και την περιοχή Κύμης Αλιβερίου.
- Δεν κρίνεται η ανεπαρκής η παρέμβαση της Περιφέρειας και η χρηματοδότηση στην αγροτική οδοποιία, που έχει ανάγκη επέκτασης για την κάλυψη όλων των περιοχών, αλλά και υποχρέωση τακτικής συντήρησης.
- Τα αντιπλημμυρικά έργα επιλέχτηκαν με βάση τις ανάγκες που δημιούργησαν οι τελευταίες φυσικές καταστροφές.... Δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό, ενιαίο και επιστημονικά ιεραρχημένο πρόγραμμα.... Δεν καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας.
- Διαθέτει σημαντικά ποσά υποκαθιστώντας το Υπουργείο Παιδείας και τις υποχρεώσεις του σε σχολικά κτίρια και πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής.... Αντίστοιχα υποκαθιστά το Υπουργείο Υγείας στην συντήρηση των Κέντρων Υγείας και το Υπουργείο Αθλητισμού.
- Σημαντικά ποσά διατίθενται για Δημοτικά και άλλα έργα, που επιλέχτηκαν όχι στην λογική μιας ιεράρχησης αλλά στη βάση των εντυπώσεων..... Υδατοδρόμιο στην Χαλκίδα, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ, ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ,PARKING στον Δήμο Δελφών.
11. Καταλήγοντας στην « Αναπτυξιακή Στρατηγική του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Στερεάς Ελλάδας, η εισήγηση επιβεβαιώνει τις πολιτικές επιλογές σας, που είναι συνέχεια και προέκταση των επιλογών της κυβέρνησης και των οδηγιών της Ε.Ε.
Φιλοδοξεί να κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους, δηλαδή να προσελκύσει το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια προκειμένου να επενδύσουν και φυσικά να κερδοσκοπήσουν.....
Για να έρθει μάλιστα το μεγάλο κεφάλαιο προσανατολίζεται ο προγραμματισμός σας σε υποδομές που το βολεύουν..... Σε μέτρα που θα συνδυάζονται με τα θεσμικά προνόμια, που τους παρέχει η Κυβέρνηση, με αντάλλαγμα κάποιες θέσεις εργασίας, με χαμηλά μεροκάματα, μερική απασχόληση και περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη.
12. Οι αναφορές στην πανδημία και τις συνέπειες της είναι γενικόλογες και κινούνται στην λογική των κυβερνητικών προβλέψεων.....
Έχουν αξία αν συνδέονται με την πραγματική εικόνα της κοινωνίας ( παραγωγική διαδικασία και επίπεδο ζωής του λαού ) στην φάση αποδρομής της..... Αν αναγνωρίσετε την ευθύνη καταγραφής των πραγματικών λαϊκών αναγκών που θα διαμορφωθούν και απαίτησης για αντιμετώπιση τους από την Κυβέρνηση....
Αν δοθεί βάρος στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι στις οικονομικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, με κεντρικό σχεδιασμό και ουσιαστικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που θα οδηγήσει στην παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στα χέρια λίγων.
Σε αυτή την βάση, εκτιμώντας πως τέτοιου είδους αλλαγές προϋποθέτουν λαϊκή κινητοποίηση και προσανατολισμένη δράση σε έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της κοινωνίας, που θα ανατρέπει το εκμεταλλευτικό της περιεχόμενο..... Δεν εμπιστευόμαστε, ούτε προσδοκούμε τον όποιον προγραμματισμό στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος.
Με τα σημερινά δεδομένα, προσδοκούμε και επιδιώκουμε σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μέτρα ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας και φυσικά στην συνειδητοποίηση της ανάγκης για ευρύτερες αλλαγές σε μια διαφορετική προοπτική.
13. Το κομμάτι του κειμένου που αναφέρεται στο ΟΡΑΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ δείχνει την πρόθεση σας για εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, που θα παραμένει στο έλεγχο των κεφαλαιοκρατών.
Σε αυτούς και τα μονοπώλια προσανατολίζεσθε, παρέχοντας τους κάθε δυνατότητα διείσδυσης στην κοινωνία που διαμορφώνεται.
Αυτό εκφράζουν και οι στόχοι που θέτετε για να διαμορφωθεί περιβάλλον που θα διευκολύνει την δράση τους.....
Από αυτούς τους στόχους απουσιάζει εμφανώς οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στην ζωή και τα προβλήματα του λαού....
Πέρα από την υπόσχεση για κάποιες θέσεις εργασίας, το ενδιαφέρον σας συγκεντρώνεται « στην επιδίωξη της ανάπτυξης και ποιοτικής αναβάθμισης του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος...... μεταβάλλοντας προοδευτικά το αναπτυξιακό πρότυπο, με γνώμονα την εισαγωγή κρίσιμων στοιχείων που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής δραστηριότητας, στην βάση της αναγκαίας καινοτομίας και εξωστρέφειας ».
14. Όσα αναφέρονται στα πλαίσια της ανάλυσης της στρατηγικής που θα έχετε ανά άξονα, όπως αναμενόταν, είναι ακριβές αντίγραφο των γενικότερων οδηγιών της Ε.Ε και της Κυβέρνησης.
Με αυτό τον τρόπο δείχνετε, πολύ καθαρά, πως ο προγραμματισμός που επιχειρείτε είναι συνέχεια και προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει καταγραφεί για τα αντεργατικά – αντιλαϊκά της χαρακτηριστικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
15. Το Χρηματοδοτικό σχέδιο του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης αποδεικνύει τον προσανατολισμό σας όταν για κοινωνικές δαπάνες προορίζονται μόνο το 7,2 % των πόρων που θα διατεθούν για το πρόγραμμα..... Την ίδια στιγμή που για τις υποδομές που αφορά την δράση των κεφαλαιοκρατών, από πρόχειρους υπολογισμούς, αναμένεται να διατεθεί το 37,9 %.....Χωρίς να υπολογίζουμε το τι θα κερδίσουν μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοκατασκευαστές και όσοι αναλάβουν έργα συγχρηματοδοτούμενα..... Πέρα από συμβούλους και σχήματα που θα βολέψουν αρκετούς για να στηρίξουν τις επιλογές σας.

Με αυτή την πολιτική λογική..... ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ το σχέδιο Προγράμματος - δήθεν - Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα τον αγώνα μας.....
- Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την άμεση προστασία και ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους.
Το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούν οι άλλες πολιτικές παρατάξεις βασίζεται στην ανακύκλωση της ανεργίας, με δουλειές ορισμένου χρόνου με κουτσουρεμένα δικαιώματα που διαιωνίζει την ανεργία ή ακόμη και όταν την μειώνει αυτό γίνεται με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων, των εργολαβιών κλπ.
- Για την αποκάλυψη και την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδίων υποστήριξης της δραστηριότητας των μονοπωλίων που έχουν στόχο την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, υποθηκεύοντας έτσι το μέλλον της Χώρας, Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με μεγαλύτερη ανεργία, με εκβιασμούς για μικρότερα μεροκάματα και με δουλειά σε συνθήκες γαλέρας. Για αυτό παλεύουμε ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση ή και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Ενάντια στην ασύδοτη δράση των μεταλλείων στην Εύβοια, την Φθιώτιδα την Βοιωτία και την Φωκίδα. Ενάντια στην διείσδυση των μονοπωλίων στον τομέα παραγωγής ενέργειας, που με συστοιχίες ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών κατακλύζουν σημαντικές περιοχές της Στερεάς.
- Αταλάντευτοι στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στον αγώνα της για επιβίωση. Ενάντια στο ξεκλήρισμα τους, στη μείωση, ακόμα και τον αφανισμό δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής όπως ο καπνός, τα ζαχαρότευτλα, η βιομηχανική τομάτα, το βαμβάκι. Ανυποχώρητοι στον αγώνα κατά της πολιτικής της ΕΕ και των συνεπειών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Παλέψαμε και θα παλέψουμε σταθερά και με επιμονή για την υλοποίηση:
-Αναγκαίων έργων αποστράγγισης, που έχουν επείγουσα σημασία στην Κωπαΐδα, την Ξυνιάδα, την Ανθήλη και την περιοχή του Δύστου.. Για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αναδασμών σε πολλές περιοχές της Στερεάς.
-Για αναγκαία αρδευτικά έργα που θα βελτίωναν σημαντικά την αγροτική παραγωγή της περιοχής και ολοκληρωμένη αγροτική οδοποιία που να εξυπηρετεί πραγματικά τους αγρότες.
-Για έγκαιρη και αποτελεσματική δακοκτονία, σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες, χωρίς καμιά επιβάρυνση των παραγωγών, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της περσινής χρονιάς με την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.
-Παραμένουμε ασυμβίβαστοι στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, με δωρεάν παροχή σε όλους σύγχρονων υπηρεσιών και φαρμάκων , ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του λαού σε κάθε τόπο....
-Να δίνει βάρος στην πρόληψη, και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χωρίς ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και την λογική κόστους – οφέλους. Χωρίς επιχειρηματίες και εργολάβους. Με καλά εξοπλισμένα και επαρκώς στελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
-Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που έκανε το Κέντρο Υγείας Κομμένων Βούρλων αποθήκη και συνεχώς υποβαθμίζει τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όσα συμβαίνουν σε Φραγγίστα, την Αταλάντη, την Μακρακώμη, την Στυλίδα, το Δίστομο και τα Ψαχνά.,
-Αντιπαλεύουμε τις πολιτικές που κρατάνε τα νοσοκομεία της περιοχής με τις σοβαρές ελλείψεις σε κλινικές, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
-Διεκδικούμε εδώ και τώρα την ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης που βάζει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα για νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα
-Επιδιώκουμε την οργάνωση συστηματικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων για την κοινωνική υποστήριξη όσων την χρειάζονται, χωρίς ΜΚΟ, Ιδρύματα αμφίβολης σκοπιμότητας και συμβουλευτικά γραφεία. Χωρίς την καλλιέργεια αυταπατών των ανέργων , με την μέθοδο της μερικής απασχόλησης, της ολιγόωρης και εκ περιτροπής εργασίας.
-Για την στήριξη των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και των οικογενειών τους. Για την πρακτική έκφραση συμπαράστασης σε ηλικιωμένους και σε πολύτεκνες οικογένειες.

Σταθερά και επίμονα προβάλουμε την ανάγκη :
• Για σύγχρονο οδικό δίκτυο και άμεσα μέτρα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των απαρχαιωμένων και επικίνδυνων αξόνων της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φωκίδας. Για την κατάργηση όλων των διοδίων.
• Για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ιαματικών πηγών και το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη χρησιμοποίηση τους. Χωρίς λογικές ιδιωτικοποιήσεων και παραχώρησης σε επενδυτές. Ιδιαίτερη φροντίδα για την αξιοποίηση τους σε όφελος του λαού στην Αιδηψό, τις Θερμοπύλες, την Υπάτη, το Πλατύστομο και τον Δομοκό.
Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιοποίηση του θερμαλισμού στην περιοχή μας, χωρίς ανάμιξη επιχειρηματικών συμφερόντων.
• Για το δικαίωμα στην υγιεινή διαβίωση σε περιβάλλον που δε θα υπονομεύεται από τη μόλυνση του νερού από τη δράση των βιομηχανιών, όπως σε Ασωπό - Οινόφυτα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και για την αγροτική παραγωγή. Για τη σωτηρία της Γκιώνας, του Παρνασσού της Οίτης των Αγράφων από την κερδοσκοπία των μονοπωλίων.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά και αντιπαλεύουμε την αλλαγή χρήσεων της γης και την προσφορά των πιο σημαντικών περιοχών στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων... Λέμε κατηγορηματικά όχι στα σχέδια Μπακογιάννη για την περιοχή του Ασωπού... Λέμε όχι στην παραχώρηση δασικών και παράλιων στην εμπορική εκμετάλλευση των μονοπωλίων.
• Για αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό, το Βοιωτικό Κηφισό, το Ληλάντιο πεδίο, την Δυτική Βοιωτία και σε άλλες περιοχές για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα με πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικίες. Για την επείγουσα λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε μια περιοχή με μεγάλη συχνότητα σεισμών, όταν έχουμε ως δεδομένο ότι το 80% των δημόσιων κτηρίων παραμένουν ανέλεγκτα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε υποχρέωση μας να είμαστε πρωτοπόροι με πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, και αγωνιστικές δράσεις που θέτουν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης σημαντικά ζητήματα της ζωής του λαού της Στερεάς.