Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
23:46:08

Χαλκίδα

Αποστόλου: «ΧΥΤΑ σαν της Φυλής αν δεν…»

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με θέμα «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου έκανε ειδική αναφορά στη διαχείριση απορριμμάτων της Εύβοιας και εξέφρασε το φόβο του για νέο ΧΥΤΑ δίπλα στο σημερινό ΧΥΤΑ Χαλκίδας.

Η αναφορά του έχει ως εξής:
«Τι γίνεται στη χώρα μας σήμερα μόνο στο χώρο των αστικών απορριμμάτων, για τα οποία δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης;
Το 80% των απορριμάτων οδηγείται στις χωματερές για ταφή, ενώ το υπόλοιπο 20% πηγαίνει στην ανακύκλωση, χωρίς να είναι σίγουρο ότι κι αυτό γίνεται στο σύνολό του, αφού το μισό περίπου του μπλέ κάδου είναι απορρίμματα, και επιστρέφει στους ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.
Η προσέγγιση που οι τοπικές κοινωνίες έχουν κάνει θεώρημα είναι απλή: Μακριά από εμάς κι ας πάνε στην αυλή του γείτονα.
Και ξέρετε τι γίνεται τότε; Αυτό που θα σας αναφέρω ως παράδειγμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Εύβοια.
Υπάρχει βασικά ένας χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, αυτός που βρίσκεται στη Χαλκίδα και μάλιστα να αγγίζει και περιοχές με κατοικίες που έχουν ανεγερθεί με νόμιμες διαδικασίες.
Η χωματερή αυτή υποδέχεται σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Εύβοιας γιατί στα υπόλοιπες περιοχές δεν έχει καταστεί δυνατή ούτε η κατασκευή ενός σταθμού μεταφόρτωσης.
Μάλιστα στην ίδια χωματερή οδηγείται και το 50% της ανακύκλωσης της Ανατολικής Στερεάς της μονάδας του Σχηματαρίου, λόγω μη σωστής εκκαθάρισης στη πηγή.
Και ξέρετε πότε οδηγείται σε κορεσμό η χωματερή της Χαλκίδας; την ερχόμενη άνοιξη.
Μέχρι σήμερα δεν απασχολεί την Αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών το συγκεκριμένο θέμα. Στην Αττική, τους δύο ΧΥΤΑ των Λιοσίων ακολούθησε ο τρίτος πιο δίπλα, αυτός της Φυλής. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι περιμένει και τη Χαλκίδα αν δεν υπάρξει γρήγορη απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Εύβοιας.»

ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ..................................................................................

Σημειώνεται ότι, θεωρητικά η απάντηση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Εύβοιας, έχει δοθεί: θα δημοπρατηθεί και θα ολοκληρωθεί (σ.σ. το νωρίτερο το 2023-24) το έργο Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) & Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Χαλκίδας

Ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας, προτείνει μέχρι τότε και αφού οριστικά τελειώσουν οι αντοχές του σημερινού ΧΥΤΑ Χαλκίδας,
τη μεταφορά των απορριμμάτων που συγκεντρώνει ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας.

Η πρόταση αυτή (για την οποία και ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού ήταν αρνητικός) βρίσκει αντίθετη τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Λόγω της απόστασης και του επικίνδυνου οδικού δικτύου. Αλλά κυρίως, λόγω της μεγάλη αύξησης του διαχειριστικού κόστους που θα πρέπει –ανταποδοτικά- να μετακυλιστεί στους δημότες. Είναι δυνατόν να αντέξουν οι δημότες στο ήδη υπερβολικό τελικό κόστος των 38,5 ευρώ που διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, να μπει επιπρόσθετο κόστος των 30 ευρώ τον τόνο, δηλ. επιπρόσθετα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ το έτος;
Αυτό το πρόβλημα αφορά και τους Δημάρχους Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου που μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων προτείνει την παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, με τη διαμόρφωση και την ενεργοποίηση ενός πρόσθετου κυττάρου (όπως ήδη έγινε το 2017).

Σ' αυτήν την πρόταση πλέον αντιτίθεται και ο Βαγγέλης Αποστόλου;