Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
07:50:56

Χαλκίδα

Αποτιμήσεις, στοιχεία και ερωτήματα Αποστόλου για τις πλημμύρες

Κατά την ομιλία του, ως εισηγητή στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβανόταν και η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020, ο βουλευτής Εύβοιας και πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε:

«...Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στην αναφορά της Β΄ΠΝΠ, στην τραγωδία της Εύβοιας, στην τραγωδία που βίωσε η ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Οκτώ συνάνθρωποί μας χάθηκαν άδικα. Περιουσίες και κόποι μιας ζωής στη λάσπη. Υποδομές και δίκτυα εξαφανίστηκαν. Για όλα αυτά οι βασικές αιτίες είναι δύο, το πολύ νερό και η πλήρης απουσία έργων πρόληψης και ορθολογικής διαχείρισης των περιοχών που επλήγησαν. Αν είχε υπηρετηθεί η δεύτερη αιτία, έστω και κατ΄ ολίγον, τότε η καταστροφή δε θα ήταν τόσο μεγάλη.
Θα μου πείτε ότι αυτή την ώρα προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Θα συμφωνήσω μαζί σας, αυτή είναι μια επιδίωξη την οποία υπηρετούμε όσο γίνεται περισσότερο.
Δεν μπορώ όμως να δεχθώ μια φράση βολική για πολλούς. Όταν συμβαίνουν καταστροφές σαν κι αυτές που βιώσαμε στην Εύβοια να απαντούν με τη φράση «ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες» και να σταματούν εκεί, που σημαίνει διάχυση ευθυνών με κατάληξη την αμνηστία.
Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί κάποτε πρέπει να αναδεικνύονται με τεκμηρίωση όχι μόνο τα αίτια, αλλά και οι ευθύνες που οδηγούν σε τραγωδίες.
Πρώτο: Το Δεκέμβρη του 2019 το δέλτα του Λήλαντα ποταμού, του βασικού υποδοχέα των νερών της Δίρφυς, πλημμύρισε (150 οικογένειες απομακρύνθηκαν προληπτικά), στέλνοντας μήνυμα στην αρμόδια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ότι θα επανέλθει αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του ποταμού.
Ήδη με απόφαση τον Μάρτιο του 2019 (614/18-3-19), πριν σχεδόν δέκα μήνες, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε ποσό 2,56 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του συστήματος άρδευσης του Λήλαντα, με τη δέσμευση ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα. Δυστυχώς οι άνθρωποι πνίγηκαν περιμένοντας, ενώ η ανάθεση του έργου είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
Δεύτερο: Στις 13 Αυγούστου του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.). Στις 27 Αυγούστου στην επίσκεψή του στη περιοχή ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνει την άμεση κατασκευή των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες είναι αναγκαίες, θα σας έλεγα είναι η πρώτη δουλειά, η πρώτη παρέμβαση που γίνεται στις καμένες εκτάσεις.
Στις 16 Σεπτεμβρίου ήταν έτοιμες οι μελέτες για 4 υποέργα ύψους 1,7 εκατ., οι οποίες και εγκρίθηκαν στις 18 Νοεμβρίου. Εκτελέστηκε μόνο ένα υποέργο 76.000 ευρώ, που μάλιστα λειτούργησε και αποτελεσματικά. Τα υπόλοιπα 3 έργα, ύψους 1,67 εκατ. εγκρίθηκαν μετά από 8 μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο του 2020, παρά την αγωνιώδη επιστολή του Δημάρχου Μεσσαπίων -Διρφύων από τις 22 Νοεμβρίου 2019 για επίσπευση. Χτύπησε τον κώδωνα: τι κάνετε γιατί καθυστερείτε;
Ερώτημα: Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η έγκριση των συγκεκριμένων υποέργων, όταν οι μελέτες, όπως προείπα, είχαν υποβληθεί πριν 8 μήνες;
Κι ενώ ξεκινούσε στα τέλη Ιουλίου 2020, δηλαδή μετά την έγκριση, η διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών, κατατέθηκε προσφυγή κατά της πρόσκλησης στην Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία και έγινε δεκτή στις 5 Αυγούστου 2020, δηλαδή 5 ημέρες πριν τη τραγωδία.
Άλλο ερώτημα: Γιατί η διαγωνιστική διαδικασία δεν έλαβε υπόψη της ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα με διαδοχικές αποφάσεις οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, πράγμα που όχι μόνο καθιστούσε υποχρεωτική την επιτάχυνση των συγκριμένων έργων, αλλά και έδινε τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 4412/2016.
Για όλα αυτά υπάρχουν στοιχεία και θα κατατεθούν. Κλείνω το κομμάτι των ευθυνών με τη διαχείριση της τραγωδίας.
Τη μια μας έλεγαν ότι η χρήση του 112 θα προκαλούσε πανικό και την άλλη ότι φταίνε οι μετεωρολόγοι. Η μετεωρολογική υπηρεσία επί 3-4 ημέρες αναφερόταν στον κίνδυνο ακραίων φαινομένων στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση. 8-10 ώρες που κράτησε το φαινόμενο δεν μπόρεσαν ούτε μία ειδοποίηση να στείλουν στους πληττόμενους κατοίκους. Η ενεργοποίηση του 112 ασφαλώς και δεν γίνεται μόνο για εκκενώσεις. Θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους πολίτες να προσέχουν τα υπόγεια και τα ημιυπόγεια, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, να μην περνάνε ρέματα, να κάνουν δηλαδή μια στοχευμένη ενημέρωση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υπήρξε.
Για την επόμενη ημέρα, γιατί έχουμε συνέχεια όσον αφορά την αντιμετώπιση της τραγωδίας, θα τα πούμε διεξοδικότερα.
Αυτό όμως που είναι πραγματικά εξοργιστικό είναι ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση της αιτίας που προξένησε τη συγκεκριμένη καταστροφή, λες και σε επόμενο χρόνο δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο.
Όσον αφορά στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών Εύβοιας που προβλέπει η ΠΝΠ, τα 5 και 8 χιλιάδες, αν και δεν επαρκούν συμφωνούμε. Γιατί και η παραμικρή βοήθεια είναι εντελώς απαραίτητη...»