Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:01:37

Χαλκίδα

Το αντιπροσωπευτικό σύστημα χρειάζεται επιδιόρθωση αμέσως!

του Στάθη Λειβαδίτη,
υποψηφίου βουλευτή Εύβοιας του συνασπισμού «Δημοκρατικοί - Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας»

Το παραδοσιακό αντιπροσωπευτικό σύστημα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, έχει κυριολεκτικά αποτύχει αφού δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών.

Πρόσφατο παράδειγμα το ηχηρό «όχι» των πολιτών στο δημοψήφισμα που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα για το οποίο αδιαφόρησαν τόσο ο ίδιος όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης!
Εκπληκτικό;
Η βούληση της Ελληνικής κοινωνίας σε ευθεία αναντιστοιχία με το αντιπροσωπευτικό σώμα!
Αυτό το σύστημα λοιπόν χρειάζεται αμέσως επιδιόρθωση!
Όμως πως μπορεί να γίνει αυτό;
Σε πρώτη φάση μπορεί να γίνει α) με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του εκλογικού ορίου του 3% και β) τη θέσπιση της συμμετοχής και της παρέμβασης των πολιτών στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης των αποφάσεων.
Ένα καλό βήμα θα ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος μας, με την προσθήκη ενός απλού άρθρου:
Οι αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής που αφορούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με πώληση δημόσιας γης και περιουσίας, και άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως π.χ., σημαντικές αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης, για να ισχύουν θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Ελληνικής κοινωνίας.
Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να επικυρώνονται με δημοψηφίσματα, αλλιώς θα θεωρούνται άκυρες και δεν θα έχουν καμία εφαρμογή.
Αλλά για να πετύχουμε όλα αυτά χρειάζεται να αγωνιστούμε, και κυρίως να ψηφίζουμε με στρατηγικό τρόπο: Η εκλογική συμπεριφορά μας πρέπει να έχει στόχο την αποδόμηση του παλιού συστήματος.
Υποστηρίζοντας με τη ψήφο μας τα νέα κόμματα αποδυναμώνουμε τα παλιά.
Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο χρόνος. Με την παρέλευση του χρόνου τα παλιά θα αποδομηθούν καθώς οι ρίζες τους θα νεκρώσουν.
Γι' αυτό είμαστε εδώ να αγωνιστούμε και αυτός είναι ο στόχος μας.
Είναι η κατάλληλη ώρα για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της εξουσίας.
Από «επάνω προς τα κάτω» όπως λανθασμένα ισχύει ως σήμερα, να γίνει αμέσως «από κάτω προς τα επάνω»!
Αυτό είναι το φυσιολογικό, γιατί στη δημοκρατία η εξουσία εκπορεύεται από τους πολίτες και σε αυτούς οφείλει να επιστρέφει