Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19:56:01

Χαλκίδα

Βαρδαρός: «Εξαγγέλλουν πράγματα που έχουν ήδη γίνει!»

«Εξαγγέλλουν πράγματα που έχουν ήδη γίνει!»

του Σταμάτη Βαρδαρού,
πρώην Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος σε αυτήν την χώρα που να πιστεύει ότι η επικοινωνία ήταν το ισχυρό χαρτί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον το αντίθετο συνέβαινε. Και αυτή η πραγματικότητα οδήγησε σε ελλιπή γνώση των όσων θετικών βημάτων έγιναν στον χώρο της υγείας, ενώ δίνει την δυνατότητα σε διάφορους βουλευτές, πολιτευτές κ.α. της κυβερνητικής παράταξης να εξαγγέλλουν πράγματα που έχουν ήδη γίνει.
Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα το ΕΚΑΒ στην Εύβοια. Αξίζει να θυμηθούμε ότι αρχές του 2019 το ΕΚΑΒ στην Εύβοια καταγράφει 5 τομείς, στους οποίους επιχειρούν 21 Ασθενοφόρα και 73 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου. Το 2015 το ΕΚΑΒ στην Εύβοια είχε 4 τομείς, 11 ασθενοφόρα 49 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου. Αυτό προφανώς σημαίνει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών άμεσης βοήθειας σε δύσκολες μάλιστα οικονομικές συνθήκες.
Ο παραπάνω ένας τομέας του ΕΚΑΒ στην Εύβοια είναι ο τομέας Αλιβερίου, του οποίου η ίδρυση είχε δύο φορές «λοξοδρομήσει» στο παρελθόν μία προς Δωδεκάνησα και μία προς Λακωνία, αμφότερες εκλογικές περιφέρειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Η ίδρυση του τομέα ΕΚΑΒ Αλιβερίου, την οποία πρόσφατα μάθαμε ότι εξαγγέλλει εκ νέου η διοίκηση του ΕΚΑΒ από κοινού με βουλευτές της ΝΔ, λήφθηκε στο Δ.Σ. στις 22/4/2019 (θέμα 66). Επειδή η ύπαρξη αυτής της απόφασης αμφισβητήθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των δομών υγείας της περιοχής και του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με την διοίκηση του ΕΚΑΒ, θα συμβούλευα όλους τους εμπλεκόμενους να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο πως διαχειρίζονται δημόσια έγγραφα και επίσημες αποφάσεις συλλογικών οργάνων Ν.Π.Δ.Δ. και φυσικά να μην κρύβονται πίσω από τους τύπους για να δικαιολογήσουν ολιγωρίες και δυσλειτουργίες.
Το Μαντούδι έχει μείνει με 3 άτομα πλήρωμα ασθενοφόρου, η δύναμη της Χαλκίδας από 30 άτομα έχει περιοριστεί στα 23 άτομα πλήρωμα, ενώ αντί για 3 ασθενοφόρα ανά βάρδια σήμερα βγάζει 2 ασθενοφόρα ανά βάρδια. Το Αλιβέρι δεν μπορεί να καλύψει παρά ένα μέρος από τις βάρδιες όλου του μήνα. Η απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για πρόσληψη τουλάχιστον 100 διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρου για το ΕΚΑΒ, με αξιοποίηση του θεσμού του επικουρικού προσωπικού (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου) και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας δεν υλοποιήθηκε παρά στο ελάχιστο, με οδυνηρές συνέπειες και για το ΕΚΑΒ στην Εύβοια (αδυναμία στελέχωσης του τομέα ΕΚΑΒ Αλιβερίου). Οι μετακινήσεις προσωπικού ως απόρροια του πελατειακού κράτους που ξαναστήθηκε στο ΕΚΑΒ μέσα σε 5 μήνες επιδείνωσαν το πρόβλημα υποστελέχωσης.
Με την ίδια φιλοσοφία όταν αντικαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2019 το ακτινολογικό μηχάνημα του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας με νέο ψηφιακό είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για τη νοημοσύνη της τοπικής κοινωνίας να σπεύδουν κυβερνητικοί βουλευτές να εκφράσουν την ικανοποίησή τους που κατόπιν ενεργειών τους πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση. Η διαγωνιστική διαδικασία για αυτόν τον εξοπλισμό, όπως και για την ψηφιοποίηση του ακτινολογικού στο ΚΥ Αλιβερίου, έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017 και με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε με διοίκηση στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια που είχε οριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εγκαθίσταται λοιπόν το νέο μηχάνημα, που ας υποθέσουμε ότι δεν ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος αποφάσισε και ολοκλήρωσε την προμήθειά του, και ενάμιση μήνα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, επειδή σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ – που εν τω μεταξύ άλλαξε διοίκηση – δεν έχει βρεθεί ακτινοφυσικός για να υπογράψει την άδεια λειτουργίας. Εκεί χρειάζεται η «πολιτική» παρέμβαση, ώστε εξοπλισμός που με κόπο εξασφάλισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, να μην παραμένει ανενεργός εξαιτίας ολιγωρίας της παρούσας Κυβέρνησης. Α και πριν οποιοσδήποτε κυβερνητικός βουλευτής κάνει εκ νέου παρέμβαση, θα ήταν σκόπιμο να ρωτήσει στο Υπουργείο Υγείας και στην 5η ΥΠΕ τι θα γίνει με τις 14 θέσεις μόνιμων γιατρών για τα κέντρα υγείας της Εύβοιας που έχουν προκηρυχθεί από τον περασμένο Γενάρη; Μαθαίνουμε ότι τις καθυστέρησε ο κος Κικίλιας γιατί ήθελε να «εξετάσει» την αναγκαιότητά τους. Περί αυτής (της αναγκαιότητας) σας διαβεβαιώνω προσωπικά.