Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:22:59

Χαλκίδα

Πρόταση Τούση για σύσταση Γραφείου Τουρισμού στο Δήμο Χαλκιδέων

Πρόταση στο Δήμο Χαλκιδέων για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του με τη συστηματική λειτουργία τμήματος ή γραφείου τουρισμού καταθέτει ο οικονομολόγος - πολιτευτής του «Ποταμιού», Δημήτρης Τούσης.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣΗ
«Με αφορμή την Ημερίδα του Επιμελητήριου Ευβοίας με θέμα: «Νέες προοπτικές-εργαλεία και τάσεις του τουρισμού στην Εύβοια», η οποία είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, στο ξενοδοχείο Lucy Hotel στη Χαλκίδα, προσπαθώντας να σκεφτώ τι δεν κάνουμε καλά στην περιοχή μας για τον Τουρισμό ή πιο σωστά τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, παρατήρησα το Οργανόγραμμα του Δήμου Χαλκιδέων όπου διαπίστωσα πωςδεν υπάρχει κάποιο Γραφείο ή Τμήμα του Δήμου για την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή του μεγαλύτερου Δήμου της Στερεάς Ελλάδος, του Δήμου Χαλκιδέων, ο οποίος τυγχάνει να έχει τόσες φυσικές ομορφιές και να απέχει λιγότερο από 1 ώρα από την Αθήνα, το οποίο αποτελεί από μόνο του, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους Δήμους (ανταγωνιστικούς ως προς τον Τουρισμό).
Επίσης στέλνοντας ένα email στον Δήμο Χαλκιδέων, έκανα τις παρακάτω ερωτήσεις για να επιβεβαιώσω τις διαπιστώσεις μου:
α) αν λειτουργεί κάποιο τμήμα ή γραφείο στον ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ για τον Τουρισμό, από το προσωπικό του Δήμου;
β) εάν έχει συσταθεί κάποια Επιτροπή για τον Τουρισμό; Και αν υπάρχει, πότε αυτή έχει συνεδριάσει τελευταία φορά;
Η απάντηση που πήρα μου ανέφερε, τα μέλη μιας Επιτροπής Τουριστικής Προβολής που έχει συσταθεί... Μετά από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο και ύστερα από επικοινωνία με κάποια άτομα, διαπίστωσα πως αυτή η επιτροπή έχει συνεδριάσει μία και μόνο φορά την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015. (Όπου, τα μέλη της Επιτροπής κατέθεσαν τις προτάσεις και απόψεις τους και συμφώνησαν στην επόμενη συνεδρίασή τους (?), να θέσουν προτεραιότητες, με στόχο βήμα βήμα, να μετατραπεί η πόλη σε πόλο έλξης επισκεπτών – Ελλήνων και Αλλοδαπών, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσδίδοντάς της ταυτότητα, χρώμα και σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλόξενη διάσταση.
Μετά από αυτή την συνεδρίαση, έχει γίνει κάτι άλλο;
Οφείλουμε να λέμε και τα θετικά... αυτή η Επιτροπή δημιουργήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά οι επιτροπές πρέπει να λειτουργούν και να παράγουν αποτελέσματα και όχι να δημιουργούνται απλά για να υπάρχουν...
Ενώ η υπάρχουσα (δύσκολη) οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην λειτουργία οργάνων, αλλά αντίθετα να δημιουργεί εναλλακτικές προτάσεις, για οικονομικούς πόρους, με στρατηγικό σχεδιασμό από όργανα ή επιτροπές και όχι από μεμονωμένα άτομα και με μεμονωμένες δράσεις...χωρίς να μηδενίζουμε όμως και τα καλά που γίνονται.
Σαν ενεργός πολίτης αυτού του Δήμου, θα πρότεινα στους αρμοδίους και ιδιαίτερα στον Κύριο Δήμαρχο, ο οποίος δίνει καθημερινό αγώνα για την προβολή της πόλης , λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στους Δήμους, την δημιουργία ενός γραφείου ή ενός τμήματος στον Δήμο που θα ασχολείται καθημερινά και συστηματικά με την Τουριστική Ανάπτυξη και Προβολή της πόλης και συγκεκριμένα με :
α. Τον προγραμματισμό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του δήμου και την διαμόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής.
β. Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του τουριστικού τομέα και παρακολουθεί την απόδοσή του, ώστε να ενημερώνει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.
γ. Προτείνει προς το δημοτικό συμβούλιο τις κατευθύνσεις για τη μελέτη και κατάρτιση προγραμμάτων τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης του δήμου. Προτείνει τις αναγκαίες ενέργειες για την προώθηση και λήψη μέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα του τουρισμού.
δ. Συνεργάζεται με τους συναρμόδιους επαγγελματικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας για την εναρμόνιση των πολιτικών τους και το συντονισμό των δράσεων, με σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού του δήμου.
ε. Συμμετέχει διά του προέδρου της Επιτροπής και άλλων μελών που θα ορίζει κάθε φορά με απόφαση της, στις εκπροσωπήσεις του δήμου σε τοπικές, πανελλαδικές ή διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται με θέμα τον τουρισμό, για την προβολή του δήμου και την προώθηση των τοπικών τουριστικών προϊόντων.
στ. Σχεδιάζει και προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήμιση του δήμου στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως με συμμετοχή σε εκθέσεις, ή διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή καταχωρήσεις σε έντυπα ή εκδόσεις τους ως και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο
ζ. Το σχεδιασμό της πολιτικής για την υποβοήθηση της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών του δήμου και ιδίως, η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη σύνταξη προτάσεων και διατύπωση γνώμης για την έκδοση κανονιστικών αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο για τον καθορισμό του περιεχομένου της διαδικασίας ελέγχου των τουριστικών επιχειρήσεων, την τήρηση της καθαριότητας, ευταξίας και ευπρεπούς εμφάνισης όλων των σημείων του δήμου, που έχουν σχέση με τον τουρισμό και την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη μέτρων πραγματοποίησης των σκοπών αυτών.
Παρόμοια Επιτροπή και τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής λειτουργεί στον Δήμο Καρπενησίου, γιατί όχι και εδώ;
Τα αποτελέσματα της οργανωμένης και συστηματικής λειτουργίας αυτού του γραφείου ή τμήματος, θα αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Χαλκίδα βρίσκεται στο κέντρο του Νομού και θα παρασύρει θετικά και τους γειτονικούς και όχι μόνο, Δήμους της Εύβοιας.»