Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
05:21:54

Χαλκίδα

Να δείξουμε ότι η επιβολή νέων διοδίων μπορεί να ματαιωθεί

Η εγκατάσταση αμφίπλευρου μετωπικού σταθμού διοδίων στο κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου-Χαλκίδας, βάσει της σύμβασης της προηγούμενης Κυβέρνησης με την υπογραφή Χρυσοχοΐδη, είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου 2015 και προέβλεπε αντίτιμο διέλευσης 0,70 ευρώ.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατασκευή του νέου σταθμού διοδίων. Πιθανότατα δηλαδή, δεν πρόκειται να εγκατασταθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία. Επειδή όμως, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για αλλαγή σχεδίου, τα συνεργεία των εργολάβων εκμετάλλευσης των οδικών αξόνων κάποτε θα φανούν. Και τότε, θα 'ναι η κρίσιμη στιγμή..

ΤΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΒΛΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Μέχρι τότε, τα ερωτήματα είναι πολλά:

1. Τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, στα τέλη του 2012, κατά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, από η θέση της αντιπολίτευσης, διαπίστωναν ότι:
«η πολυδιαφημισμένη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης του 2007 και για την επανεκκίνηση των έργων αποπεράτωσης των μεγάλων οδικών αξόνων, στην πραγματικότητα κατέληξε στην υποταγή στα εργολαβικά συμφέροντα, με την πλήρη αποδοχή των όρων τους και τη μετακύληση της χρηματοδότησή τους από τους πολίτες, χωρίς καν να εκτιμηθεί η χαώδης διαφορά της οικονομικής κατάστασης του 2007 με τη σημερινή (όταν πάντως εκτιμήθηκε και συνεκτιμήθηκε για τα χρηματοδοτικά κενά, τη μείωση των διελεύσεων και την αντίστοιχη μείωση εσόδων των κατασκευαστικών κοινοπραξιών)....»
Σήμερα, από τη θέση της κυβέρνησης, τι λένε και κυρίως, τι πράττουν αναφορικά με αυτές τις συμβάσεις και τις προβλέψεις τους;

( Σημείωση: Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνυπολογίζεται αφού ως γνωστόν, και στο τότε και στο των ημερών μας εκΠΑΣΟΚισμένο πολιτικό ήθος, «το κόμμα εκφράζει τη στρατηγική στόχευση και η κυβέρνηση πράττει το εφικτό»... )

2. Τελικά, ήταν καταχρηστική η συμπερίληψη στη σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας που έχει κατασκευαστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους ως δημόσιο έργο (το μόνο και άρα το ελάχιστο από αυτά που υποχρεούνταν να αποδοθούν και από αυτά που δικαιούταν και συνεχίζει να δικαιούται ο Νομός μας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα);

( Σημείωση 1: Η προπαγάνδιση ως νέου έργου της κατασκευής αντιολισθηρής ασφαλτικής στρώσης του οδικού άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί υποχρέωση της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, αποτελεί απλά επίφαση-όχημα για την επιβολή διοδίων. )

( Σημείωση 2: Οι υπαινιγμοί περί δήθεν μέσω τμήματος των διοδίων του οδικού άξονα Χαλκίδας -Σχηματαρίου χρηματοδότησης οδικών έργων της Εύβοιας, αποτελούν ευθεία απόπειρα εξαπάτησης και είναι κενοί περιεχομένου αφού ήδη έχει καταργηθεί το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας που κάποια χρηματοδότηση προσέφερε, με τον ρόλο του να ανατίθεται στους ιδιώτες παραχωρησιούχους και στην περίπτωση μας στη «Νέα Οδό», που δεν έχει υποχρέωση χρηματοδότησης έργων πέραν της σύμβασής της. )

Συνεχίζει και σήμερα να είναι καταχρηστική ή μήπως, τώρα πια όχι;

3. Τελικά, ήταν παράνομη η επιβολή διοδίων διότι δεν είχε και δεν έχει εξασφαλιστεί η κρίσιμη προϋπόθεση της κατασκευής και λειτουργίας ασφαλούς παράπλευρου οδικού δικτύου;

Συνεχίζει και σήμερα να είναι παράνομη ή μήπως, τώρα πια όχι;

4. Τελικά, ήταν άδικη η συμπερίληψη του οδικού άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας στη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού, δηλαδή η πληρωμή διοδίων από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Εύβοιας για τη χρηματοδότηση ενός δρόμου που συνδέει το Αγρίνιο μες τα Γιάννενα;

Συνεχίζει και σήμερα να είναι άδικη ή μήπως, τώρα πια όχι;

5. Τελικά, ήταν απαξιωτική για τους Ευβοείς η συμπερίληψη στη σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή της Ιονίας Οδού του οδικού άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας, δηλαδή οι πολίτες της φτωχοποιημένης από την κρίση, την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, Εύβοιας να καταβάλουν το τίμημα για την κατασκευή ενός δρόμου σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, όταν μάλιστα υποχρεώνονται να κινούνται στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, στο χειρότερο και από τα φονικότερα οδικό δίκτυο της χώρας;

( Σημείωση: Την ίδια ώρα, προς ειρωνεία, η δημοπράτηση του καθ' όλα ώριμου και συγχρηματοδοτούμενου έργου της Παράκαμψης της Χαλκίδας, όλο «σαλαμοποιείται» και όλο αναβάλλεται. Όταν μάλιστα, η Παράκαμψη Χαλκίδας είναι αυτή που θα καταστήσει λειτουργικό τον κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου - Χαλκίδας, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη υποδομή για τη διάχυση της κυκλοφορίας προς και από τον ΠΑΘΕ ενώ θα σταματούσε την κατ' ουσίαν διχοτόμηση συνοικιών της Χαλκίδας και της Νέας Αρτάκης και θα λιγόστευε την επικινδυνότητα του σημερινού δρόμου Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης, όπου μετράμε 40 και πλέον νεκρούς μέσα σε μια δεκαετία.. )

Συνεχίζει και σήμερα να είναι απαξιωτική ή μήπως, τώρα πια όχι;

6. Γιατί όταν η βασική τιμή χρέωσης διοδίων ήταν 0,025 ευρώ ανά χιλιόμετρο και αυξήθηκε από 01/01/2014 σε 0,040 ευρώ ανά χιλιόμετρο στην περίπτωση του οδικού άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας προβλέπεται η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή των 0,067 ευρώ ανά χιλιόμετρο;

[ Που σημαίνει κόστος διέλευσης: 0,50 ευρώ δίκυκλα και τρίκυκλα , 0,75 ευρώ για επιβατικά οχήματα, 1,90 ευρώ για φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με 2 ή 3 άξονες, ύψους μεγαλύτερου από 2,20 μ. και 2,65 ευρώ για φορτηγά και άλλα οχήματα, με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με 4 ή περισσότερους άξονες, ύψους μεγαλύτερου από 2,20 μ. ]

Η ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η διαμορφούμενη κατάσταση

- επιβαρύνει υπέρογκα το κόστος των μετακινήσεων

Πρόκειται για αυξήσεις που καθιστούν τη διαδρομή Χαλκίδα-Αθήνα την πλέον επιβαρυμένη ανά την επικράτεια. Αφού, το τότε κόστος των 4,20 ευρώ σε διόδια για τη μετακίνηση επιβατικού οχήματος στη διαδρομή Χαλκίδας-Αθήνας μετ' επιστροφής, από 1η Ιανουαρίου 2014 αυξήθηκε (κατά 60%) στα 6,70 ευρώ και πλέον θα ανέλθει στα 8,20 ευρώ, σε μια συνολική αύξηση ύψους 95% σε λιγότερο από 2 χρόνια!!!...

( Βέβαια, η ιστορία των υπερβολικών διοδίων στη διαδρομή Χαλκίδα-Αθήνα, έχει και παρελθόν. Από το 1992, οπότε η εγκατάσταση των διοδίων Αφιδνών, έως το 2009, οπότε η κατάργηση των διοδίων Σχηματαρίου, οι Ευβοείς πληρώναμε διπλάσια διόδια από τους υπολοίπους χρήστες του ΠΑΘΕ. Ήταν χαρακτηριστική της αντιμετώπισης των Ευβοέων, η πληρωμή διοδίων στο Σχηματάρι, μόλις ένα χιλιόμετρο πριν την έξοδο από τον ΠΑΘΕ για τον παλαιό δρόμο Σχηματαρίου – Χαλκίδας. )

- πλήττει την επισκεψιμότητα της Χαλκίδας και της υπόλοιπης Εύβοιας και κατ' επέκταση την τοπική οικονομία

Ο Δήμος Χαλκιδέων, με πληθυσμό άνω των 100.000 μόνιμων κατοίκων, παρ' ότι διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην πράξη αποτελεί προάστιο της Αθήνας και έχει σημαντικό βαθμό εξάρτησης από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Μεγάλος αριθμός μονίμων κατοίκων του Δήμου εργάζονται στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα την καθημερινή μετακίνηση τους ενώ αντίστροφα, οι επισκέψεις των Αθηναίων στη Χαλκίδα και την υπόλοιπη Εύβοια, τονώνουν την οικονομία της περιοχής μας.

- επιβαρύνει πρόσθετα το κόστος των μεταφορών

Με αποτέλεσμα την προτίμηση των οδηγών (ιδιαίτερα των φορτηγών) στον παλαιό δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας, την κατακόρυφη αύξηση της κυκλοφορίας σ' αυτόν, με την υποδομή του, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, να μην μπορεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τέτοιον φόρτο.

Και κινδυνεύει να μετατρέψει τον οδικό άξονα Σχηματαρίου –Χαλκίδας από την αχρησία σε δρόμο «φάντασμα» ενώ θα ξανανοίξει ο μακρύς κατάλογος θυμάτων του παλαιού δρόμου-καρμανιόλα που άδικα πιστεύαμε πως έχει κλείσει οριστικά...

- επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά, την αδιαφορία της Πολιτείας για τη Χαλκίδα και την Εύβοια

Όταν η Πολιτεία δεν προχωράει τα ώριμα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια έργα και αναστέλλει τα έργα από εθνικούς πόρους στο Δήμο Χαλκιδέων και συνολικότερα στο Νομό Ευβοίας, είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται προς τις υποχρεώσεις της. Και τότε, η διάθεσή της για επιβολή διοδίων στον δικό άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας, δεν διαφαίνεται απλώς αλλά αποτελεί στην πράξη τη μόνη της πρόβλεψη για τον τόπο μας.

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Όλοι οι Φορείς του Νομού, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμοι, Επιμελητήρια, Μητρόπολη κ.α., έχουν εξ αρχής αντιταχθεί σε αυτήν την εξέλιξη, έχουν καταγγείλει τη στρεβλή αντίληψη αυτής της ρύθμισης και έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Έχουν καλέσει τις Κυβερνήσεις να προβούν στην αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης για την Ιονία Οδό και να αφαιρέσουν τον οδικό άξονα Σχηματαρίου – Χαλκίδας από αυτήν.

Μέχρι στιγμής χωρίς ανταπόκριση. Δεν φαίνεται ότι συνυπολογίζουν την εξ αρχής εκφρασμένη θέληση των Χαλκιδέων και όλων των Ευβοέων για την κατάργηση της πρόβλεψης περί επιβολής σταθμού διοδίων.
Οπότε, τα συνεργεία των εργολάβων εκμετάλλευσης των οδικών αξόνων σύντομα θα φανούν. Και τότε, θα 'ναι η κρίσιμη στιγμή...

Οι Φορείς έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν στην πράξη την κατασκευή του νέου Σταθμού Διοδίων στον κλειστό αυτοκινητόδρομο Σχηματαρίου – Χαλκίδας, κινητοποιώντας επιχειρησιακά όλα τα μέσα (εργοταξιακό προσωπικό, οχήματα, μηχανήματα) που διαθέτουν.

Και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις διακηρυγμένες προθέσεις τους.
Θα 'ναι όμως πολύ πιο αποτελεσματική (και πιεστική για πιθανώς επιλήσμονες Φορείς) η συλλογική παρουσία των πολιτών.

Σε μια αγωνιστική συμπαράταξη με τις πρωτοβουλίες των Φορέων επί του συγκεκριμένου θέματος, που θα θέσει υπό έλεγχο και κρίση την Κυβέρνηση ως προς την κοινωνική ευαισθησία που επικαλείται, τη σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που διαλαλεί και το ρόλο των δυνάμεων καταστολής που επιφυλάσσει.

[ Παράλληλα, μια τέτοια κινητοποίηση, θα «ψήσει» μια νέα γενιά πολιτών στους κοινωνικούς αγώνες και θα φτιάξει τη «μαγιά» και για μια σειρά διεκδικήσεων σε άλλα ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος στην περιοχή, τα οποία έχουν αφεθεί είτε στην αδιαφορία είτε στην κακοβουλία των κυβερνώντων και των τοπικών αρχόντων επειδή η τοπική κοινωνία αριστανει την μακαρίως καθεύδουσα. ]