Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024
19:45:43

Χαλκίδα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Αντί τροχοπέδης, προκάτ ράγες;

Ο όρος «τροχοπέδη» που χρησιμοποίησε ο Χρήστος Παγώνης για να χαρακτηρίσει την πρακτική της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας (ΟΠΠοΔΕΔΑΧ), δεν ήταν τυχαίος. Του βγήκε συνειρμικά, αφού στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς ο ίδιος προσπαθεί να στήσει ...ράγες για να μπορέσει το ...τραίνο που αναμένει να πιάσει ...σταθμό.
Για να εξηγούμαστε: Το θέμα της προσφυγής της ΟΠΠοΔΕΔΑΧ ενάντια στην απόφασή του δημάρχου για απ' ευθείας ανάθεση εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης για την προετοιμασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη Δημοτική Αγορά, δεν αποτελεί τυπικότητα, δεν είναι αποτέλεσμα της εμμονής κάποιων κολλημένων με το χθες. Αποτελεί ουσία, είναι βασικό προαπαιτούμενο για το τελικό «τι» και «πως» του χώρου της Δημοτικής Αγοράς για την πόλη του αύριο.
Η εκπόνηση της μελέτης για την προετοιμασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δεν αποτελεί κάποιας μορφής tabula rasa (άγραφο πίνακα). Δεν σημαίνει άχρωμη συλλογή και παράθεση στοιχείων, ουδέτερη καταγραφή προτάσεων.
[ Δεν είναι τυχαίο που πέραν των στρογγυλεμένων εκφράσεων στα επίσημα έγγραφα, σε δηλώσεις του, π.χ. στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος τη χαρακτηρίζει ως «προμελέτη». ]
Σημαίνει αυστηρή περιγραφή του «τι» και «πως» θα κατασκευαστεί και δεσμευτική καθοδήγηση (σ.σ. οι ...ράγες που προαναφέραμε) του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει. Με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να περιορίζεται στα προεπιλεγέντα!...
[ Κι έτσι αποκτά νόημα η δημόσια αναφορά του Δημάρχου για «νέα κτήρια» (σ.σ. το περί ου ο λόγος, ...τραίνο). Μιας και τέτοια δήλωση προϋποθέτει α) σχέδιο –τουλάχιστον εν μέρει- γκρεμίσματος β) επιλογή ανέγερσης αντί της φθηνότερης της επισκευής και αποκατάστασης. ]
Να λοιπόν γιατί η κόντρα.
Και να οι δυο πλευρές: Από τη μια, αυτή της δημόσιας διαδικασίας, των ανοικτών προσκλήσεων, του ευρύτατου διαλόγου και από την άλλη, αυτή της εξουσίας, των γραφείων και των διαδρόμων της..
Μιας εξουσίας που άλλοτε της έχει περάσει και άλλοτε όχι, μα διαχρονικά, πολλάκις, με πράξεις και παραλείψεις, λειτούργησε σε ταύτιση με συμφέροντα (π.χ. Μανιάτης / Δημοτική Αγορά, Μπουραντάς / πρώην Γεωργιάδη, Παπανδρέου - Παγώνης / Δάριγκ). Και οφείλουμε να στεκόμαστε ενώπιον της, υποψιασμένοι .