Κυριακή 19 Μαϊου 2024
12:05:49

Χαλκίδα

Ηθικό ασυμβίβαστο; Άγνωστη έννοια…

Όταν από τον Κώστα Μπακογιάννη ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο η τοποθέτηση του Γιώργου Κελαϊδίτη ως θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Στερεάς Ελλάδας, υπήρξαν κάποιες (λίγες, αφού οι επιφυλάξεις λόγω ηθικού ασυμβίβαστου δεν τυγχάνουν πολλής εκτίμησης και στην περιοχή μας) αντιδράσεις.
Όχι για τη λογική επιβράβευση της πρωτιάς σε ψήφους ούτε για το κατανοητό στο πολιτικό παιχνίδι, μερίδιο εξουσίας που αναλογούσε και αποδόθηκε στον στυλοβάτη της σύνθεσης και της εκλογικής επίδοσης του ψηφοδελτίου στην Εύβοια (με τις μεθοδεύσεις του στο πάρε-δώσε σε Δήμους και Περιφέρεια) Σίμο Κεδίκογλου.
Ήταν που αν και επιχειρηματίας στο χώρο της ζωικής παραγωγής, επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας. Και όσο κι αν εμφανιζόταν ως γνώστης των θεμάτων και άρα, ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση... Δεν έπαυε το οξύμωρο της ταυτόχρονης ιδιότητας του ελεγκτή, λόγω του αξιώματος και του ελεγχόμενου, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογενειακής επιχείρησης Δ. Κελαϊδίτης & Σια ΕΠΕ.
Ιδιαίτερα δε, όταν η οικογενειακή επιχείρηση είχε δείξει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται το επιχειρείν και την έννοια της ανταγωνιστικότητας , μόλις τρεις μήνες πριν το διορισμό. Όταν ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου 1,5 εκατ. ευρώ σε βάρος της για δημιουργία πανελλαδικού καρτέλ (οριζόντια συντονισμένη σύμπραξη με άλλες εταιρείες σε όλο το φάσμα της παραγωγής, σε όλη την αλυσίδα του εφοδιασμού/διανομής, την κατανομή των πελατών και βεβαίως, στον καθορισμό των τιμών) στο νωπό και κατεψυγμένο κοτόπουλο !!!

Πρόσφατα, μια καταγγελία ήρθε να υπενθυμίσει όλα αυτά. Και να θέσει εκ νέου το θέμα του ηθικού (στην πολιτική, διότι στις επιχειρήσεις εξ ορισμού δεν μετράει) ασυμβίβαστου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων & Ποτών, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι η Δ. Κελαϊδίτης & Σια ΑΕ δεν έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της από τον Ιούνιο του 2014
Δηλαδή, αμέσως από τον πρώτο μήνα μετά την εκλογική νίκη του ψηφοδελτίου Μπακογιάννη και την εκλογή του ίδιου του Γιώργου Κελαϊδίτη !!!...
Με αυτήν την πρακτική της, η εταιρεία κατέχει την άκρως τιμητική θέση του μεγαλύτερου επιχειρησιακά ενεργού οφειλέτη του ΙΚΑ στην Εύβοια !!!
Παράλληλα, η Δ. Κελαϊδίτης & Σια ΑΕ χρωστάει δεδουλευμένα έως και 6 μηνών στους αλλοδαπούς -οικονομικούς μετανάστες- εργαζόμενους της.
Ενώ την ίδια ώρα, βρίσκονται τα χρήματα για να εγκατασταθούν κάμερες παρακολούθησης του προσωπικού ενώ, προχωράει η σύσταση νέας εταιρείας, της «Αγρόκτημα» Κελαϊδίτης ΕΠΕ, ενέργεια που μπορεί να υποκρύπτει επικινδυνότητα για τα εργασιακά δικαιώματα, π.χ. με το πέρασμα εργαζομένων στη νέα εταιρεία (αν όχι και για την τύχη των εταιρικών οφειλών, στην περίπτωση που η υφιστάμενη εταιρεία απομείνει αδειανό κέλυφος)...

Η επιχειρηματική πρακτική της Δ. Κελαϊδίτης & Σια, στη ζούγκλα της μνημονιακής Ελλάδας, σίγουρα δεν αποτελεί κάτι το πρωτοφανές (αν και το προαναφερθέν ρεκόρ την ξεχωρίζει...). Ωστόσο, η πρακτική της οικογενειακής επιχείρησης αφορά άρρηκτα τον πολιτευόμενο γόνο της. Και μεταβατικά, αντανακλά στον πολιτικό προϊστάμενό του που συνεχίζει να τον διατηρεί στη θέση του
Ο Κώστα Μπακογιάννης, ως δελφινάκι (από το μικρός δελφίνος, λόγω ηλικίας αλλά και σειράς στην ιεραρχία της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και των λοιπών φερομένων ως επίδοξων διεκδικητών της στο εγγύς μέλλον ή κάπως αργότερα) της -σχηματικά προσδιοριζόμενης- κεντροδεξιάς, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.