Παρασκεύη 23 Φεβρουαρίου 2024
06:50:59

Χαλκίδα

Τα (με ορθογραφία Βαρδακώστα) «περεταίρω» μιας μη παραίτησης

Ξε-παραιτήθηκε τελικά ο Αποστόλης Βαρδακώστας και συνεχίζει στην προεδρία της ΝΟΔΕ Εύβοιας.

Η είδηση της επαναφοράς -ωσάν μηδέποτε αποχωρήσαντος- του Αποστόλη Βαρδακώστα, πλασαρίστηκε με διαφόρους τρόπους αλλά πάντα στο ίδιο μοτίβο:

Α. «Εξέθεσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του και ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση στα θέματα που είχε προβάλει και έτσι ανακάλεσε την παραίτηση».
Μα στην επιστολή του, ο Βαρδακώστας είχε επικαλεστεί ότι «οι λόγοι της παραίτησης μου είναι καθαρά προσωπικοί».
Οπότε, να θεωρήσουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ λύνει και προσωπικά ζητήματα μικρομεσαίων στελεχών;
Σε στιγμές ευδιαθεσίας ο ηέτης με τη μεγάλη καδιά θα μπορούσε δηλαδή να λύσει και κάποια προσωπικά προβλήματα ψηφοφόρων που π.χ. τους παράτησε η γκόμενά τους, μάλωσαν με τα αδέλφια τους για τη κληρονομιά, το παιδί τους έχει έντονη εφηβεία, οικονομικά είναι ρέστοι;

Β. «Εξέθεσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του και από την ηγεσία του κόμματος του δόθηκαν εγγυήσεις και στήριξη και έτσι ανακάλεσε την παραίτηση».
Εδώ, ας δεχθούμε ότι είπε ένα ψεματάκι ο Βαρδακώστας και το πρόβλημά του δεν ήταν προσωπικό αλλά πολιτικό (αν και με την πολιτική δεν έχει και μεγάλη σχέση, σε αντίθεση με το κόμμα και τις υποψηφιότητες είτε στις κομματικές οργανώσεις είτε σε κομματικά ελεγχόμενα αυτοδιοικητικά σχήματα).
Σ' αυτήν την περίπτωση, εγγυήσεις σημαίνει δι' όλων των μέσων συνέχιση της επικυριαρχίας της υπό τον Σίμο Κεδίκογλου παρέας;
Και δηλαδή οι ίσες αποστάσεις μιας οργάνωσης από τους πολιτευόμενους, συνεχίζει να μην υφίστανται;
Και δηλαδή, εάν ξαναγίνουν εκλογές σύντομα (γιατί αν δεν γίνουν σύντομα, αποχαιρέτα τον Σαμαρά, αποχαιρέτα και τις εγγυήσεις...) πάλι το ψηφοδέλτιο θα 'ναι στα μέτρα του Κεδίκογλου, χωρίς νέα παιδιά με αξία, σπουδές, επαγγελματική υπόσταση και σοβαρό πολιτικό λόγο;

Γ. «Ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας αναγνωρίσει το έργο του τόσα χρόνια στη ΝΔ αλλά και την προσφορά του ως Πρόεδρος της ΝΟΔΕ στο Νομό, του ζήτησε να πάρει πίσω την παραίτηση του και δήλωσε ότι είχε και θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη του κόμματος για να συνεχίσει το έργο του».
Και σίγουρα δεν παραβλέπουμε την αντίληψη Βαρδακώστα που στην επιστολή του έγραφε ότι «υπηρέτησε την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη μεταξύ άλλων ως επιμελητηριακός σύμβουλος, δημοτικός σύμβουλος, νομαρχιακός σύμβουλος και περιφερειακός σύμβουλος», ισοπεδώνοντας την ανεξαρτησία θεσμών όπως η Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια και επιμένοντας επισήμως «το κόμμα να τους τραβάει απ' το μανίκι»...
Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Ποιο ακριβώς είναι το έργο του, που μάλιστα, θα το συνεχίσει;
Ιδιαίτερα όταν στην επιστολή του ζητά «συγγνώμη από τους φίλους και ψηφοφόρους της ΝΔ που δεν ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες τους».

Η πραγματικότητα είναι απλή.
Ο Σαμαράς αγκομαχάει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ. Σ' αυτήν την προοπτική δεν θέλει να κουνηθεί το παραμικρό στην πυραμίδα του κόμματος - μοχλού. Ιδιαίτερα εκεί όπου ο μοναδικός κομματικός βουλευτής ήταν από τους υπασπιστές του στην περιφορά της θεωρίας των δύο άκρων και από τους εκτελεστές στο «μαύρο» της ΕΡΤ.
Γι' αυτό και τον μάζεψε (δεν μαζεύτηκε από μόνος του) τον Βαρδακώστα.
Το εάν αυτός θα συνεχίσει με την οργάνωση στα μέτρα του και των πολιτικών φίλων του, ουδόλως απασχολεί τον Σαμαρά. Αρκεί όταν θα χρειαστεί, να προσμετρηθούν στα «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς»!

ΣΗΜ. 1: Προφανώς το «περεταίρω» της γραφής Βαρδακώστα (αντί του ορθού «περαιτέρω») εξηγείται από το ότι αγνοεί το αρχαιοελληνικό «περαίος» που σημαίνει «πέρα» και θεωρεί ότι όλα κινούνται και γράφονται κατά το «εταίρος»...

ΣΗΜ. 2: Υπενθυμίζουμε τη δήλωση Μαρκόπουλου, όταν :
«Θα έπρεπε από καιρό να τον είχε «παραιτήσει» η ΝΔ, η οποία ωστόσο δεν είχε το θάρρος να διακρίνει τον βασικό υπεύθυνο της διάλυσης της κομματικής οργάνωσης στο Νομό. Το είχα πολλές φορές επισημάνει αλλά δεν εισακούστηκα, διότι ο τέως πρόεδρος (σ.σ. νόμιζες Κώστα...) είχε πολιτική προστασία στον παρακμιακό σχεδιασμό του.
Δεν είναι τυχαίο πως ο μόνος Νομός που εξέλεξε 100% δημάρχους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό πολιτικά κατέρρεε, ήταν η Εύβοια. Αυτό έγινε με μεθοδευμένες μετακινήσεις στελεχών με την συμμετοχή του. Η θητεία αυτή εξέφρασε την πολιτική παρακμή και την κοσμοθεωρία της συναλλαγής. Αυτός μετέτρεψε την ΝΟΔΕ σε βουλευτικό παραγραφείο και εξετράπη σε εκατοντάδες κάλπικες υποσχέσεις έναντι ψήφων, προσβάλλοντας την αξία της πολιτικής και την ΝΔ.»
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σ' αυτόν τον καταλογισμό, υφίσταται αδικία σε βάρος του Βαρδακώστα. Δεν ήταν μόνος. Δεν μπορούσε ούτε να το σχεδιάσει ούτε να το εφαρμόσει μόνος του. Είχε κεντρικούς «συνεργούς» – πολιτικά αφεντικά, τον Κεδίκογλου και τον Μπακογιάννη (για να μην αναφερθούμε στα κατά τόπους «εργαλεία»).