Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
03:51:16

Χαλκίδα

Από επιχειρηματικό πατριωτισμό και πολιτική καντρίλια...

Η είδηση είναι ότι το ferry boat «Πρωτοπόρος IX» της εταιρείας Tsokos Lines (συμφερόντων του Αντιδημάρχου Ερέτριας Γιάννη Τσώκου) από το Μάιο – χωρίς να δηλώνεται ημερομηνία λήξης, αλλά προφανώς κατά τα ειωθότα των τελευταίων θερινών περιόδων, γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου-, θα δρομολογηθεί στη γραμμή Ερέτρια – Ωρωπός.

Την είδηση προέβαλε μέσω δελτίο τύπου, ο Βουλευτής Εύβοιας και Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, ως αποτέλεσμα των επαφών με την εταιρεία και της καλώς εννοούμενης συμ-πατριωτικής ευαισθησίας που αυτός ενεργοποίησε...

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάποια θετική εξέλιξη αλλά για επανάληψη της κατάστασης του ενός πλοίου (άντε, δύο;) στη γραμμή κατά τη θερινή περίοδο.
Στην πραγματικότητα, η εταιρεία επιστρέφει στο ...σπίτι της, το οποίο είχε / έχει απαρνηθεί!
Πρόκειται για απόφαση της εταιρείας με καθαρά οικονομικούς όρους, εκτιμώντας ότι η περυσινή αποστασιοποίησή της από τη γραμμή κατά τη θερινή περίοδο, άφησε χώρο και έσοδα στο πλοίο της εταιρείας Gkavanozis. (Χωρίς να αποκλείεται και κάποια συντεχνιακή διευθέτηση μεταξύ των πλοιοκτητών.)

Εάν οι αποφάσεις της Tsokos Lines επηρεάζονταν από πατριωτικούς συναισθηματισμούς, τότε θα είχε δρομολογηθεί πλοίο της στη γραμμή του τόπου καταγωγής των ιδιοκτητών της, τόσο κατά την περυσινή θερινή περίοδο όσο και –κυρίως- κατά τις δύο τελευταίες χειμερινές περιόδους ώστε η Ερέτρια να μην βιώνει το θαλάσσιο αποκλεισμό!!!
Όμως, αντίθετα. Επικαλούμενη τη ζημιογόνα χρήση της χειμερινής περιόδου 2013-14 και εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που της παρέχονται από το νόμο (κόντρα στα θετικά ψηφίσματα από τα Περιφερειακά Συμβούλια Στερεάς Ελλάδας και Αττικής και τη θέση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των ναυτικών αλλά και παρ' ότι υπήρξε από πλευράς Πολιτείας, δέσμευση για ιδιαίτερα μεγάλη μείωση των τελών ελλιμενισμού και μείωση του ελάχιστα αναγκαίου πληρώματος από 9 σε 6 άτομα), η Tsokos Lines, στη σχετική δήλωση που υποβάλλει και εγκρίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν περιέλαβε τη δρομολόγηση των ferry boats στη γραμμή Ερέτριας – Ωρωπού κατά τις χειμερινές περιόδους 2014-15 και 2015-16!

Και αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα!
Η διακοπή των δρομολογίων των ferry boats κατά τους χειμερινούς μήνες (από το Νοέμβριο έως και το Μάρτιο), αποτελεί μείζον πρόβλημα για οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτισμικούς λόγους. Με τη γραμμή να έχει τεράστια συμβολή στην οικιστική ανάπτυξη, την επιχειρηματική λειτουργία και την κοινωνική πρόοδο της περιοχής, η διακοπή λειτουργίας της άφησε μελανά αποτυπώματα. Μειωμένη κίνηση, μεγαλύτερη οικονομική ύφεση και ανατροπή προγραμματισμού για όσους απασχολούνται στην απέναντι όχθη και για τους οικιστές.

Η περιοχή αποδείχθηκε ανοχύρωτη στους κανόνες του επιχειρηματικού κέρδους. Χωρίς επεξεργασμένο εναλλακτικό σχέδιο – απάντηση στην αποδιοργάνωση που υπέστη, η διακοπή λειτουργίας της γραμμής επιβάλλει «χειμέρια νάρκη» στην περιοχή της Ερέτριας.
Και σ' αυτό θα μπορούσε να απαντήσει ένας αγνός πατριωτισμός –ακόμη και η λογική του «να δώσω πίσω ένα μικρό τμήμα από αυτά που μου αποκόμισε τόσα χρόνια»- εκ μέρους της εταιρείας!
Για την επίλυση αυτού του πραγματικού προβλήματος θα μπορούσε να υπερηφανεύεται ο κύριος βουλευτής!
Αλλά...