Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:36:52

Χαλκίδα

ΔΕΥΑΧ: Έλεγχος για κακές πρακτικές της διοίκησης

Δεν ήταν «ντου» στη ΔΕΥΑΧ, ήταν όμως διατεταγμένος έλεγχος λόγω καταδίκης των κακών πρακτικών της

Πράγματι, το πρωί Ττης Παρασκευής (24 Μαίου) δεν υπήρξε «ντου» κάποιων «αδιάφθορων» στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Χαλκίδας (ΔΕΥΑΧ), στα πρότυπα και σε συσχετισμό με τα πρόσφατα συμβάντα στην Εφορία.
Επρόκειτο για υπαλλήλους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που προγραμματισμένα βρέθηκαν στη ΔΕΥΑΧ για να παραλάβουν στοιχεία που σχετίζονται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό/συμψηφισμό της επιχείρησης και των εργαζομένων της, σε ότι αφορά τα οφειλόμενα προς και τα επιστρεπτέα από αυτούς.
Που όμως πράγματι επισκέφθηκαν της ΔΕΥΑΧ στο πλαίσιο διατεταγμένου ελέγχου, ως απόρροια δύο αποφάσεων της Επιτροπής του Άρθρου 152 (που προκάλεσε προσφυγή του πρώην δημάρχου Χρήστου Παγώνη) σε συνδυασμό με τελεσίδικη Δικαστική απόφαση, έκριναν ως παράνομη πράξη τον εξωδικαστικό συμβιβασμό/συμψηφισμό, τύποις και ουσία.

Δικαιολογημένα λοιπόν η δήμαρχος αντέδρασε δια δελτίου τύπου, κάνοντας λόγο για «ψευδή και ανυπόστατα δημοσιεύματα», σε ότι αφορά στον τρόπο που παρουσιάστηκε αυτός ο έλεγχος και η διαδικασία του.
Ενώ, προφανώς ήταν υπερβολικά τα όσα συνωμοσιολογικά ανακάλυψε για «πρακτικές, που έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες, σχετικά με την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών», χρεώνοντάς τα, και τοποθετώντας εαυτόν σε ρόλο κριτή, σε «αμφιβόλου εγκυρότητας ειδησεογραφικές ιστοσελίδες».
[ Σημείωση: Οι συνωμοσίες απαιτούν κέντρα εκπόρευσής τους και στο Δήμο μας δεν διαθέτουμε τίποτε το οργανωμένο, είτε σε θεσμική αντιπολίτευση είτε σε κινηματική κοινωνία... ]

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι τα περί «ορθής λειτουργίας των υπηρεσιών» της ΔΕΥΑΧ που υποστήριξε η Έλενα Βάκα, έχοντας επίγνωση ότι αποτελούν δική της ...κατασκευή που ήδη έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των γεγονότων και των δικαστικών και διοικητικών (κατά-)κρίσεων:
- Το να κρίνεται άκυρη η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, λόγω αντικανονικής σύνθεσης του ΔΣ, ελλείψει γεν. διευθυντή –εισηγητή, δεν συνιστά καλή λειτουργία!
- Το να κρίνεται παράνομη η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, (που συμπεριελάμβανε διαγραφή των τόκων των χρωστούμενων των εργαζομένων και στη συνέχεια συμψηφισμό τους με οφειλές της επιχείρησης προς αυτούς), λόγω σύγκρουσής της με χρονικά προηγηθείσα αμετάκλητη δικαστική απόφαση, δεν αποτελεί καλή λειτουργία.
- Το να δίνεις στους εργαζόμενους με μόνον μία πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, διαφορές μισθού και επιδομάτων (που είχαν προκύψει από συμφωνία που παραβίαζε το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου), συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ, δεν είναι καλή λειτουργία.
- Το να επιχειρείς να παρακάμψεις μια τελεσίδικη δικαστική απόφαση που διατάζει την επιστροφή του 1,2 εκατ. ευρώ, και μάλιστα εντόκως, κάτι που ανεβάζει το προς επιστροφή ποσόν στα 1,7 εκατ. ευρώ, (ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από πολιτικές υποσχέσεις του τύπου «δεν θα γυρίσετε τίποτε, θα το κανονίσω») δεν περιγράφεται ως καλή λειτουργία.

Το να μην τηρείς τις σωστές διαδικασίες, το να μην εφαρμόζεις πιστά τις δικαστικές αποφάσεις και το να μην σέβεσαι το δημόσιο (αυτό που καταβάλλουν οι πολίτες) χρήμα, ονομάζεται και αποτελεί κακή νοοτροπία, ονομάζεται και είναι κακή λειτουργία!