Παρασκεύη 19 Ιουλίου 2024
12:27:16

Χαλκίδα

Τσαπουρνιώτης: Τίποτε κι από κανέναν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΩΤΗΣ: «Μετά την πυρκαγιά και τις πλημμύρες, δεν έχει γίνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με πριν
από το Κεντρικό Κράτος ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικές καταστροφικές επιτπώσεις της κλιματικής αλλαγής»

Απόσπασμα από την παρέμβαση του Δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην Αθήνα με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η απάντηση της έρευνας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση με βιοασφάλεια»:

«Έρχομαι από ένα Δήμο που έχει υποστεί έξι φυσικές καταστροφές σε πέντε χρόνια. Τέσσερα μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, μία καταστροφική πυρκαγιά, τον Αύγουστο του 2021 όταν κάηκαν 530.000 στρέμματα μαζί με τον όμορο Δήμο, και πρόσφατα ένα σεισμό.

Δυστυχώς το Κράτος δεν έχει βγάλει συμπεράσματα από αυτές τις φυσικές καταστροφές. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ για τη βελτίωση των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΙΝ.
Το ίδιο και με τις πρόσφατες πλημμύρες, το 2018 με το Ζορμπά, όπου είχαμε και θύματα και τώρα με τον Ντάνιελ και τον Ελίας, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ κι εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά κυρίως το Κεντρικό Κράτος ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

Θεωρώ ότι είναι μία παθογένεια του Ελληνικού συστήματος να τα ξεπερνάμε να τα αφήνουμε πίσω μας και γι' αυτό δε βελτιωνόμαστε. Εμείς έχουμε βγάλει συμπεράσματα και τα έχουμε δώσει στις αρμόδιες Υπηρεσίες, ξέρουμε που πονάμε ενώ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος είναι αυτός που έχει βάλει το χέρι του και έχει μπαζώσει τα ρέματα και έχει κλείσει τις κοίτες τις προηγούμενες δεκαετίες. Και το κράτος δε δίνει την δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού να παρέμβει.»