Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
06:44:21

Χαλκίδα

Εκκρεμούν απαντήσεις από και προς τη Δικαιοσύνη

Κάποιες φορές, αποτελεί συνειδητή επιλογή ενός μέσου, να μην κάνει θέμα ένα συμβάν, αναμένοντας και δίνοντας τα περιθώρια είτε να γίνουν κάποιες διορθώσεις – ανασκευές δηλώσεων και στάσεων από τους πρωταγωνιστές είτε να υπάρξουν οι πρέπουσες και προβλεπόμενες αντιδράσεις – εξελίξεις από αυτούς στους οποίους έχει ανατεθεί τέτοιος ρόλος .
Αυτή ήταν η στάση του thepolisproject.gr ως προς τα λεχθέντα από τον Δημάρχο Χρήστο Παγώνη, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, για την (εκδιωχθείσα από την παράταξη του Δημάρχου και πλέον) ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Ελένη Μιτζιφίρη. Δεδομένου όμως, ότι, ούτε ο Δήμαρχος διέψευσε ή ανασκεύασε τα λεχθέντα του, ούτε η Εισαγγελική Αρχή έδειξε να ενδιαφέρεται για το περιεχόμενό τους, μια εβδομάδα μετά, ας διερευνήσουμε το θέμα.

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και σε μια από τις καθιερωμένες πλέον, κόντρες της Μιτζιφίρη με τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής που σχετίζονται με τα ζητήματα της εκπαίδευσης, ο Χρήστος Παγώνης, ενώ άφηνε τη θέση του και κατέβαινε από το προεδρείο, ακούστηκε να λέει: «αν ήξεραν εδώ μέσα τι έχεις κάνει, θα πήγαινες φυλακή!».
Σημειώνεται ότι, από πλευράς Δημάρχου, αν και τα λόγια του δημοσιεύθηκαν (την επομένη) σε site και χθες (Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου) σε εφημερίδα, δεν υπήρξε διάψευση.
[Μοναδική καταγεγραμμένη αντίδρασή του είναι το χαμόγελό του στο φακό της «Ευβοϊκής Γνώμης», με φόντο τους 4 συμβούλους του να συγκρατούν και να απομακρύνουν την Μιτζιφίρη, που λίγο πριν τον τραβολογούσε από τα πέτα του σακακιού του... Ας μην το θεωρήσουμε παραλογισμό, ας το χαρακτηρίσουμε νευρική αμηχανία.]

ΤΑ ΕΝΝΟΥΜΕΝΑ

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ 1η:
Η σοβαρότητα των λόγων και των έργων ενός Δημάρχου, αποτελεί κατά συνθήκην παραδοχή. Θα πρέπει λοιπόν να θεωρήσουμε ως σοβαρό τον Δήμαρχο, σοβαρά τα λεχθέντα του και σοβαρό το νόημά τους.
Υπό το πρίσμα αυτής της παραδοχής, έχουμε τον Δήμαρχο:
-Να γνωρίζει με στοιχεία ότι η Μιτζιφίρη, ως πρόεδρος της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο α΄ 8μηνο της δημαρχίας του, έχει πεπραγμένα που υπόκεινται σε ποινικό έλεγχο.
-Να μην παρουσιάζει αλλά να αποκρύπτει αυτά τα στοιχεία.
Είναι προφανές, έχοντας αποδεχθεί τη σοβαρότητα του προσώπου και την εγκυρότητα των λόγων του, ότι Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ.
Και ότι, προτιμάει αυτά που γνωρίζει να τα χρησιμοποιεί, ως υπονοούμενα, σαν όπλο στον προσωπικό του πόλεμο με την Μιτζιφίρη.
Στάση που δεν τιμάει τον ίδιο. Που δεν υπολογίζει τους πολίτες. Που δεν νοιάζεται για την (κακο-)διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Που δεν αποδίδει δικαιοσύνη. Που για την ακρίβεια και επιπρόσθετα, εμποδίζει την απόδοση δικαιοσύνης.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ 2η:
Αν θεωρήσουμε ότι για τους δικούς του λόγους, ο Δήμαρχος, στην περίπτωση αυτή (τότε όμως, τι μας εμποδίζει να σκεφτούμε ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις), δεν ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα που κατά συνθήκην συνοδεύει το αξίωμά του και τα πρόσωπα που το υπηρετούν, τότε:
-Τα λόγια του δεν έχουν αντίκρισμα.
Στην περίπτωση αυτή, και πάλι η στάση του Δημάρχου δεν τον τιμάει. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΕΙ ΛΟΓΙΑ ΚΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, για κατανάλωση από τους πολίτες. ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ.

Η ΑΠΟΥΣΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει, δεν αποτελεί δική μας αρμοδιότητα. Η εύρεση της αλήθειας και ο καταλογισμός ευθυνών είτε στην κακο-διαχειρίστρια είτε στον συκοφάντη, αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Η οποία όμως, έλαμψε ξανά διά της απουσίας της!...

Αλήθεια, η Εισαγγελία: Δεν ενδιαφέρεται για την καταγγελία του Δημάρχου; Δεν ενδιαφέρεται για την ταυτόχρονη απόκρυψη από τον ίδιον, των καταγγελλομένων του;
(Την περίπτωση της πιθανής συκοφάντησής της από τον Δήμαρχο, ας την αναλάβει η ίδια η Ελένη Μιτζιφίρη, η οποία εξ άλλου έχει προαναγγείλει την υποβολή μήνυσης εναντίον του.)
Μήπως, η Εισαγγελία δεν νοιάζεται για την πιστότητα των θεσμών, την ορθή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, την προστασία της αξιοπρέπειας των προσώπων; Ή μήπως, αγνοεί όλα αυτά, θεωρώντας εαυτόν υπεράνω και εκτός του δημόσιου βίου, λόγων και έργων;

Όσο τα ερωτηματικά μένουν αναπάντητα, τόσο θα περισσότερο θα μεγαλώνει η κατάντια στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο πιο γκρίζα θα γίνεται η άποψη των πολιτών για το διακριτό ή όχι των ανεξάρτητων εξουσιών, όπως η Πολιτική και η Δικαιοσύνη!!!

Υ.Γ. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δεν είναι πρώτη φορά που η στάση της Εισαγγελίας εγείρει τέτοια ερωτηματικά.
Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από το εργατικό ατύχημα στο απορριμματοφόρο του Δήμου Χαλκιδέων, κατά το οποίο η Σωτηρία Ρεβεζά κινδύνεψε σοβαρά να χάσει τη ζωή της και τελικά ζει με τις επιπλοκές της απώλειας γεύσης και όσφρησης, τα επιληπτικά σοκ και τις συνεχείς ζαλάδες, δίνει μάχη για να σταθεί και πάλι στα πόδιά της, με υπονομευμένο και το όποιο εργασιακό μέλλον της. Και όλα αυτά συνέβησαν διότι, κατά παράβαση της ρητής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, η εργαζόμενη με σύμβαση κοινωφελούς εργασίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τοποθετήθηκε ως συνοδός απορριμματοφόρου!... Μια περίπτωση με ξεκάθαρη την ευθύνη Δημάρχου και Αντιδημάρχου Καθαριότητας. Μια περίπτωση για την οποία –δύο μήνες μετά- δεν υπάρχει ακόμη το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, δεν υπάρχει ακόμη το πόρισμα της Υπηρεσιακής ΕΔΕ και βέβαια, δεν έχει υπάρξει κλήση από πλευράς Δικαιοσύνης, παρ' ότι η απαράδεκτη πρακτική των αρμοδίων του Δήμου Χαλκιδέων που συνιστά παραβατική συμπεριφορά έχει καταδικαστεί ευθέως και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου!...