Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
01:43:28

Χαλκίδα

Συμεών Κεδίκογλου: Γιατί με την Έφη

Σε λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέγει τον νέο του πρόεδρο. Σε μια κρίσιμη, είναι αλήθεια, συγκυρία που κρίνει για το προσεχές διάστημα το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της προοδευτικής παράταξης και κατ' επέκταση του τόπου. Γι' αυτό, το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι αυτό της όσο δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής.

Θεωρώ ότι έχω την υποχρέωση να τοποθετηθώ στο θέμα της εκλογής αρχηγού. Άλλωστε, πάντα στις κρίσιμες στιγμές εκφράστηκα με παρρησία. Με σεβασμό σε όλους στους υποψήφιους της αρχηγίας και φυσικά στην αντίθετη άποψη φίλων και μελών. Η στάση μου καθορίζεται με γνώμονα και μόνο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την προοπτική κυβερνητικής επανόδου.

Ο νέος αρχηγός θα πρέπει:
- να μπορεί να «διαβάσει» τις συνεχόμενες ταχύτατες αλλαγές που συντελούνται στην Ελληνική κοινωνία.
- να έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα και δείγματα γραφής στις θέσεις από όπου έχει δοκιμαστεί, χωρίς φθορά που δυσκολεύει το «νέο κύμα» να περάσει.
- να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση στην κοινωνία για ένα ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μαζικό, πολυσυλλεκτικό που θα αφορά τους πολλούς και όχι ένα μικρό κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας.

Τα παραπάνω διασφαλίζονται κατά την ταπεινή μου γνώμη με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου. Επιπλέον είναι και οι λέξεις κλειδιά που προτάσσει και προσωπικά με κέρδισαν γιατί τις ασπάζομαι: κανόνες, μεθοδικότητα, τεχνογνωσία... Στοιχεία που έλειψαν και είναι ζητούμενα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πιθανή εικόνα στο μέλλον ενός ασύνταχτου κομματος με κακοφωνίες που θολώνουν το στίγμα δε βοηθούν να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία.

Τέλος, ξέρω την ανησυχία πολλών από εσάς μήπως «η Έφη πάει το καράβι πολύ αριστερά». Αν αυτό δεν ανησυχεί εμένα, τον τελευταίο χρονικά προερχόμενο από τη διεύρυνση εκλεγμένο βουλευτή, μάλλον πρέπει να καθησυχάσει και σας. Και δεν με ανησυχεί γιατί σαν έξυπνη γυναίκα ξέρει πως για να κυβερνήσει είναι προαπαιτούμενο η συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων από τη ριζοσπαστική αριστερά έως και το κέντρο.

Γι' αυτό με την Έφη!