Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατσούλης: Ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, αλλιώς...

Η παρουσία στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ως στρατηγικό διακύβευμα

του Δημήτρη Ι. Κατσούλη
(δικηγόρου – τέως δημάρχου Αυλώνος)

Το 2023 είναι εκλογική χρονιά. Σε λίγες εβδομάδες διεξάγονται οι Βουλευτικές Εκλογές και τον Οκτώβριο οι Αυτοδιοικητικές. Οι πολιτικές δυνάμεις, τουλάχιστον οι μεγάλες, ευλόγως καταστρώνουν την στρατηγική τους για να πετύχουν τους στόχους τους και στις δύο εκλογικές φάσεις της χρονιάς αυτής.

Όσοι ενδεχομένως υποτιμούν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Θα είχε άραγε την επικράτηση σε αυτόν τον βαθμό η παρούσα Κυβέρνηση εάν δεν επικρατούσαν οι κυβερνητικοί Περιφερειάρχες σχεδόν σε όλες πλην μίας Περιφέρειες και στους περισσότερους Δήμους της χώρας ελέγχοντας έτσι την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ;. Ειδικότερα δε σε αυτούς που υποστηρίζουν την Αλλαγή στο Κράτος με ενίσχυση της Αποκέντρωσης και της Πολυεπίπεδης Δημοκρατικής Διακυβέρνησης τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα: Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ζήτημα κατάκτησης της κεντρικής εξουσίας μόνο και δεν παίζει ρόλο η υποστήριξη της Αλλαγής από τους ίδιους τους αιρετούς ηγέτες των Περιφερειών και των Δήμων; Μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον αγώνα ισχυρών πολιτικών δυνάμεων μέσα στην Αυτοδιοίκηση;

Εμείς πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την Πολυεπίπεδη Δημοκρατική Διακυβέρνηση με ισχυρή Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν ισχυρή παρουσία και κυρίως διακριτή παρουσία στις Περιφέρειες και στους Δήμους και να εκλέξουν όσο περισσότερους Περιφερειάρχες και Δημάρχους μπορούν. Το αποτέλεσμα αυτό θα περιορίσει την ευχέρεια μίας Κυβέρνησης που αντιστρατεύεται αυτή την Αλλαγή στο Κράτος, περιθωριοποιεί και χειραγωγεί την Αυτοδιοίκηση και επιχειρεί με ψευδεπίγραφες νομοθεσίες να καταστήσει πιο συγκεντρωτικό το πλέον συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης.

Συνεπώς όσοι υποτιμούν την πολιτική σημασία και κυρίως την στρατηγική εμβέλεια των Αυτοδιοικητικών Εκλογών διαπράττουν τεράστιο πολιτικό λάθος. Το λάθος είναι τραγικά καταστροφικό ιδίως όταν πρόκειται για εκείνους που στοχεύουν στην διεύρυνση της πολιτικής τους δύναμης και στην ανάκτηση της άλλοτε πολιτικής ηγεμονίας αρχικά στον προοδευτικό χώρο και εν συνεχεία στο πολιτικό σύστημα.

Η δυναμική παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, στους Δήμους και στις Περιφέρειες είναι μοχλός για την ενδυνάμωση της πολιτικής ισχύος και την ανάκτηση της πολιτικής ηγεμονίας.
Επίσης δεν συγχωρείται η άγνοια και η υποβάθμιση της πολιτικής συνοχής των δυνάμεων στην Αυτοδιοίκηση και ιδίως στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους. Το παράδειγμα της Στερεάς Ελλάδας του 2014 που λίγο πολύ επαναλαμβάνεται έκτοτε και ενθαρρύνεται και αυτή την χρονιά, δηλαδή η απουσία του ΠΑΣΟΚ από τις Περιφερειακές Εκλογές αποδεικνύει πόσο δίκιο έχουμε όσοι υποστηρίζουμε την σημασία της συγκροτημένης πολιτικής παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα μεγάλα Δημοτικά Συμβούλια. Αιρετοί χωρίς πολιτικό προγραμματικό προσανατολισμό, ανταλλάσσουν την πρόσβαση στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ με την προσδοκία έμμισθων πολιτικών αξιωμάτων και την ουσιαστική σύμπραξη σε μία Περιφερειακή Αρχή που υπηρετεί πρωτίστως τον κομματικό συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας και όχι την αποτελεσματική περιφερειακή ανάπτυξη. Σε τελική ανάλυση αλλοιώνεται ο πολιτικός προσανατολισμός του Κινήματος και αποδυναμώνεται ο στρατηγικός του στόχος που είναι η ανάκτηση της πολιτικής ηγεμονίας.

Εν κατακλείδι, όταν ο στρατηγικός στόχος της ανάκτησης της πολιτικής ηγεμονίας είναι αδιαπραγμάτευτος τότε περιλαμβάνει και την δυναμική, συγκροτημένη και διακριτή συμμετοχή στις Αυτοδιοικητικές και κυρίως τις Περιφερειακές Εκλογές. Διαφορετικά ο στόχος αποδυναμώνεται όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών. Αυτό δε επιβάλλει τις δέουσες και κατάλληλες πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις. Αλλιώς ...τρέχα γύρευε...

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.