Τρίτη 16 Απριλίου 2024
09:04:59

Χαλκίδα

Βάκα: «Διαχείριση απορριμμάτων, ώρα μηδέν!»

Έλενα Βάκα / Δήμαρχος Χαλκιδέων [κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Σχηματάρι]:
«Πιστεύω ότι όλοι οι Αυτοδιοικητικοί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Στερεά Ελλάδα έχει αποτύχει πλήρως στο θέμα των αναπτυξιακών έργων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Δεν έχουμε ενταγμένη τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Χαλκίδας, δεν έχουμε ενταγμένο το Κύτταρο της Θήβας, δεν έχουμε ενταγμένη τη ΜΕΑ της Λαμίας και δεν λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Βιο-Αποβλήτων (ΜΕΒΑ) της Άμφισσας.
Δεν θα αναφερθώ σήμερα σε ευθύνες. Σε όλη την Ελλάδα δημοπρατούνται ΜΕΑ κι εμείς εδώ θεωρούμε επιτυχία σήμερα αν πάρουμε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το Κύτταρο της Θήβας, το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο το καλοκαίρι του 2022.
Είμαστε στο Σημείο Μηδέν και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη πρωτοβουλία ως ΠΕΔ.»

Μία παραδοχή/ομολογία –προσωπικής και συλλογικής- αποτυχίας, έχει την αξία της.
Θα ήταν προτιμότερο βεβαίως, να συνοδευόταν από ανάδειξη των ευθυνών και υπόδειξη των υπευθύνων για τις μηδενικές εντάξεις στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο ΠΕΠ.
Κυρίως όμως, θα ήταν προσφορότερο να συμπληρώνεται με σχέδιο διεκδίκησης και πρόταση δράσης για το αμέσως προσεχές διάστημα.
Μήπως και υπάρξουν κάποια αποτελέσματα!
Μήπως και δοθεί πολιτική συγχώρεση...

[ Πέραν της συζήτησης στην ΠΕΔ, στο θέμα αναφέρεται και ο επικεφαλής της παράταξης «Στερεά Υπεροχής», με ερώτησή του προς την Περιφερειακή Αρχή https://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/p-stereas-elladas-epikairi-eperotisi-anagnostaki-gia-ti-diacheirisi-ton-aporrimmaton/ ]