Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:59:26

Χαλκίδα

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί και δεν θέλει»

Διαχείριση απορριμμάτων Εύβοιας: Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει λύση

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Εύβοιας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Είναι απ' όλους αποδεκτό ότι διανύουμε μία περίοδο περιβαντολλογικής, ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς, στον νομό μας την Εύβοια η κατάσταση σε όλους αυτούς τους τομείς επιδεινώνεται συνεχώς, σε βαθμό να διεκδικούμε την πρωτιά απ' όλες τις περιοχές της χώρας μας.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων εξαιτίας της χρόνιας κωλυσιεργίας, της αδιαφορίας και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων από την Κυβέρνηση της ΝΔ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον ΦοΔΣΑ (φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων) και Δημοτικών Αρχών, η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, καθώς, εδώ και καιρό, υπάρχει αίτημα- πρόταση για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην Χαλκίδα και μέχρι σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν παρά την σοβαρότητα της κατάστασης.

Αποτέλεσμα τούτου, από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Χαλκίδας που δέχεται και τα απορρίμματα της νοτιοκεντρικής Εύβοιας έπαψε να λειτουργεί, ενώ, ήδη, από τον Απρίλιο του 2021 λειτουργούσε χωρίς περιβαντολλογική αδειοδότηση!

Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική με τα απορρίμματα να ταξιδεύουν όλη την Ελλάδα με υπέρογκο κόστος.
Τα απορρίμματα των περιοχών αυτών μεταφέρονται με έξοδα των Δήμων, δηλαδή των Δημοτών: Από του Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων στα Τρίκαλα (290χλμ), από τον Δήμο Καρύστου στην Άμφισσα (270χλμ) από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου στην Ιστιαία (190χλμ). Την ίδια στιγμή απειλείται το ήδη κατεστραμμένο περιβάλλον της Βόρειας Εύβοιας με περαιτέρω επιβάρυνση του ΧΥΤΑ Ιστιαίας, ενώ και στο νησί της Σκύρου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Πως, όμως, μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η κωλυσιεργία και η αδιαφορία των φορέων, εκτός κι αν είναι εσκεμμένη, ώστε να προχωρήσει η διαχείριση απορριμμάτων με ιδιώτες σε (ΣΔΙΤ).
Πρέπει να γίνει σαφές ότι η σημερινή κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων έχει επιπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, στις ζωές μας, στην καθημερινότητά μας και στην τοπική μας οικονομία, αλλά, επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η σωστή διαχείριση μπορεί και να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό έσοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δημότες.

Τι πρέπει, να γίνει τώρα που η Εύβοια βρίσκεται σε αυτήν την τραγική κατάσταση:

Από την Κυβέρνηση
α) Να επιχορηγηθούν οι 5 Δήμοι της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας με έκτακτα κονδύλια ώστε προσωρινά και για όσο χρειαστεί να μην επιβαρύνονται οι δημότες την μεταφορά στα ανταποδοτικά τέλη.
β) Να χρηματοδοτηθούν άμεσα η κατασκευή (ΜΕΑ) και (ΧΥΤΑ) Χαλκίδας και οι εργασίες για την εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΑ Σκύρου.
γ) Να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου στον Δήμο Ιστιαίας, διότι εντός ολίγου και αυτός θα κορεστεί.
δ) Να χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης 5 ροών σε όλους τους Δήμους με ταυτόχρονη καμπάνια των Δημοτών στην ανακύκλωση,επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση.

Από τους Δήμους
α) Συντονισμός και πίεση προς την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, ώστε να λυθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα το πρόβλημα.
β) Έναρξη διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών (κυρίως σε σχολεία).
γ) Δημιουργία πράσινων σημείων για συλλογή αντικειμένων που επαναχρησιμοποιούνται.
δ) Συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς για την οργάνωση σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και την μείωση χρήσης πλαστικών.
ε) Καλύτερη οργάνωση και την ανανέωση του στόλου οχημάτων των υπηρεσιών καθαριότητας.

Υ.Γ. Η πρόοδος στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Εύβοιας, αποτελεί πρόοδο για την ευβοιώτικη κοινωνία, με θετικό αντίκτυπο στις ζωές όλων μας. Αποτελεί τη λύση που η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί και δεν θέλει τόσα χρόνια να δώσει.
Οι πολίτες αξίζουν καλύτερα.
Αξίζουν μια Κυβέρνηση με προοδευτικές λύσεις.
Αξίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά της.