Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
15:32:08

Χαλκίδα

«Κραυγή αγωνίας» για το Ληλάντιο και τους ανθρώπους του

Η περιοχή του Λήλαντα ποταμού αποτελεί την επιτομή -υπό σμίκρυνση-
των απαράδεκτων συμφερόντων γης που επικρατούν στη χώρα μας

Άρθρο του Παναγιώτη Τζαφέρου
[ Πρόκειται για τη δια ζώσης παρέμβασή του στη συνέλευση που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου, στο Μπούρτζι. ]

 

Συμμετέχοντας στη Συνέλευση του Σαββάτου (13 Αυγούστου) που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατοίκων Ληλαντίου, στην παραλία Όαση στο Μπούρτζι, νοιώθω έντονα την Ανάγκη αλλά και την Ευθύνη, να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΩ τα εξής:

Πρώτα θεωρώ ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν θα υπήρχε αυτή η απαράδεκτη μέχρι σήμερα Θεσμική Διαχείριση αυτής της καταστροφικής πλημμύρας.

Ήδη έχουν περάσει δύο (2) χρόνια που συνέβη και που έχασαν τη ΖΩΗ τους Συνάνθρωποί μας και κατεστράφησαν περιουσίες τους.
Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής, με αγανάκτηση και με την αγωνία στο πρόσωπό τους, δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα, αλλά ένα μικρό μόνο ποσοστό προόδου και αποσπασματικά, παραμένοντας Όμηροι και σε Κατάσταση Ανάγκης.

Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή τους,δεν τους δόθηκαν κάποιες πειστικές απαντήσεις και μάλιστα έχουν λάβει και έγγραφη απάντηση ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ και προφορικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θεσμικός παράγοντας ανέφερε ότι οι εισροές χρήματος όντως είναι μειωμένες για τα έργα!

Οι απαντήσεις αυτές δεν είναι μόνο προκλητικές, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι αρκετά μεγάλα κονδύλια δαπανώνται αλλού και μάλιστα για κάλυψη όχι τόσο επιτακτικών αναγκών, αλλά εντάσσονται και στο Ποινικό Δίκαιο, δεδομένου ότι:
H ζωή των ανθρώπων αποτελεί πρωταρχική φροντίδα της Πολιτείας και ορίζεται με τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο (άρθρο 5 παραγρ.2 του Συντάγματός μας: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας χωρίς διακρίσεις»).

Ας το προσέξουν οι Υπεύθυνοι, γιατί όσο δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να ξανασυμβεί, αφού η φύση έχει μνήμη και εκδικείται.

Επειδή ενημερώθηκα αναλυτικά από κάτοικο της περιοχής και είδα από κοντά όλες τις παραβάσεις (Δημοσίου και ορισμένων ιδιωτών που αύξησαν την ακίνητη περιουσία τους καταπατώντας εκτάσεις/καμπύλες ηρεμίας του ποταμού), αποτελεί ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ να γίνουν ΑΜΕΣΑ έργα, γατί πλησιάζει απειλητικά και ο χειμώνας και με έργα για την καλύτερη δυνατή επαναφυσικοποίηση του ποταμού (υπάρχει χάρτης που αποτυπώνει εμφατικά τη μεγάλη μείωση που έχει συντελεστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο εύρος του από τις καταπατήσεις)

Τέλος, αντί η Πολιτεία να σταθεί αρωγός, οι κάτοικοι αυτοί έχασαν τους ανθρώπους τους και τις περιουσίες τους, χωρίς να έχουν λάβει τις αποζημιώσεις, καλούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Η Πολιτεία με τους Θεσμικούς της Φορείς οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Με αγάπη και αγωνία για τον τόπο μας, δηλώνω αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα τους.