Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
15:27:48

Χαλκίδα

Χατζηγιαννάκης: «Όχι στην κατασκευή ΑΠΕ στη Δίρφυ»

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης (βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) συμμετείχε στη διαβούλευση του ΥΠΕΝ για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων συνολικά αιολικών πάρκων στο Όρος Δίρφυς. Με θέση: «Όχι στην κατασκευή ΑΠΕ στη Δίρφυ, να προστατέψουμε ό,τι απέμεινε από το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας».

Η παρέμβασή του έχει ως εξής:

«Η αξιοποίηση των ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας οφείλει να γίνεται στη βάση ορισμένων βασικών προϋποθέσεων:
- Όχι άναρχα, αλλά με κεντρικό χωροταξικό σχεδιασμό, που στην περίπτωση αυτή αλλά και γενικά στη χώρα μας ακόμα αναμένεται.
- Χωρίς να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη την φέρουσα ικανότητα της περιοχής και την κοινωνική ανταπόδοση.
Στην περίπτωση του προτεινόμενου έργου, το σύνολο σχεδόν της εγκατάστασης χωροθετείται στο Όρος Δίρφυς, το τελευταίο ανέγγιχτο βουνό της Εύβοιας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους, απολύτου προστασίας της φύσης, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, που φιλοξενεί το μοναδικό δάσος με έλατα σε ολόκληρο το Αιγαίο, αρχαίες καστανιές και χιλιόχρονα πλατάνια, ενώ εγγύς υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα.
Ειδικά μετά τις καταστροφικές περσινές φωτιές που κατέστρεψαν όλη τη Βόρεια Εύβοια, είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε το εναπομείναν φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Παράλληλα, εφόσον κατασκευαστούν όσα αιολικά πάρκα έχουν αδειοδοτηθεί στο Νομό, η φέρουσα ικανότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας θα ξεπεραστεί κατά πολύ και δεν είναι δυνατόν το νησί αυτό να αποτελέσει τη «μπαταρία» ολόκληρης της χώρας.
- Όχι αυταρχικά, αλλά με διαβούλευση και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, τόσο στην περίπτωση του υπό διαβούλευση έργου όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας εν γένει η κατασκευή των ΑΠΕ γίνεται χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
- Όταν περιλαμβάνει ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους. Το ποσοστό των εσόδων των ήδη εν λειτουργία αιολικών πάρκων ουδέποτε αποδόθηκε ως αντισταθμιστικό όφελος στους κατοίκους της Καρυστίας, συνεπώς οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν κάθε λόγο να δυσπιστούν.
- Όταν συμβάλλει όντως στην μείωση των ρύπων. Το προτεινόμενο έργο υποβαθμίζει το περιβάλλον, υποβαθμίζει την περιοχή και δεν αφήνει κανένα απολύτως όφελος στην τοπική κοινωνία.
Ως εκ τούτου δηλώνω την κάθετη αντίθεσή μου στην εν λόγω επένδυση και τάσσομαι στο πλευρό των πολιτών, των τοπικών φορέων, των Δημοτικών Συμβουλίων και της εύλογης και τεκμηριωμένης τους εναντίωσης στην υλοποίησή της.»