Παρασκεύη 14 Ιουνίου 2024
04:58:10

Χαλκίδα

Επιστροφή στην κεντροδεξιά ψήφισαν οι ΝΔτες

Η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων μπορεί να περιέπλεξε τα πράγματα ως προς τις αποτυχημένες και πάλι δημοσκοπικές προβλέψεις στη διαδικασίας εκλογής Προέδρου στη ΝΔ. Ωστόσο, το «παρών» των μελών-φίλων της ΝΔ (που πάντως αριθμούν το 50% των συμμετεχόντων στην αντίστοιχη διαδικασία του 2009) ήταν ικανό και αναγκαίο ώστε «να βάλει τα πράγματα και πάλι στη θέση τους».

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η πρωτιά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη «κλειδώνει» λίγο επάνω από το 40%. Η απόδοσή του επιβεβαιώνει τον Καραμανλικό χαρακτήρα του κόμματος και τον θέτει σε ρόλο φαβορί εν όψει του δεύτερου εκλογικού γύρου στις 10 Ιανουαρίου.
Δεύτερος και αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται κάτω από το 30%. Το αποτέλεσμα αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη για «το αουτσάϊντερ της κούρσας», με τη φημολογούμενη πάντως στήριξη Γεωργιάδη στο δεύτερο γύρο να τον δυναμώνει αριθμητικά αλλά να «θαμπώνει» το στίγμα του, με ότι αυτό μπορεί να του κοστίσει.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας περιορίστηκε στην τρίτη θέση και έμεινε εκτός συνέχειας, με το ποσοστό του πάνω από το 20%. Και αποτελεί βέβαια, τον μεγάλο χαμένο των εκλογών, καθώς είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες για το πρόσωπό του.
Αναμενόμενα τέταρτος και τελευταίος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με ποσοστό γύρω στο 10% (το πιθανότερο να είναι μονοψήφιο).

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΡΟΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΒΟΙΑ

Οι σχεδόν 6.500 μέλη-φίλοι της ΝΔ στην κάλπη στην Εύβοια, δεν διαφοροποιήθηκαν κατά πολύ από τη γενική ρότα των ομοϊδεατών τους ανά τη χώρα.

Μοναδική –αλλά ουσιαστική, εάν η Ελλάδα ήταν όπως η Εύβοια- διαφορά στη σειρά προτίμησης, η δι' ολίγες ψήφους δεύτερη θέση του Τζιτζικώστα (υπενθυμίζεται πως είχε τη στήριξη των δυο δημοφιλέστερων και πλέον δικτυωμένων πολιτικών του κόμματος στο Νομό, του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου και του πρώην βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλου) έναντι του Μητσοτάκη.
Μικρές και οι διαφοροποιήσεις ως προς τα ποσοστά. Με Μητσοτάκη και Τζιτζικώστα να «συναντιούνται στο μέσο της ποσοστιαίας πανελλαδικής απόστασής τους. Και τους Μεϊμαράκη και Γεωργιάδη, κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό τους.

Συγκεκριμένα, στην Εύβοια, έλαβαν:
Μεϊμαράκης : 2.554 ψήφους (40,4%)
Τζιτζικώστας : 1.617 ψήφους (25,6%)
Μητσοτάκης : 1.536 ψήφους (24,3%)
Γεωργιάδης : 610 ψήφους (9,7%)

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Η συνέχεια στις 10 Ιανουαρίου, εκτιμάται ως ανοικτή ως προς το πρόσωπο που θα εκλεγεί στην Προεδρία του κόμματος. Το προβάδισμα πάντως ανήκει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το ότι ο Μεϊμαράκης, είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε τον Μητσοτάκη στην περίπτωση που αυτός έμενε εκτός δεύτερου γύρου, και τώρα είναι οι δύο μαζί στον «τελικό», επιτρέπει την εξεύρεση συγγένειας μεταξύ των δύο υποψηφιοτήτων που υπερψήφισαν οι ΝΔτες σε ποσοστό 70%. Και δεν είναι παρά το μήνυμα της άρνησης της βάσης της ΝΔ να αποδεχθεί τη μετατροπή του κόμματος σε σκληρή δεξιό.

Οι ΝΔτες αντιλήφθηκαν τη διαδικασία ως μια αμιγώς πολιτική μάχη, υπαρξιακού χαρακτήρα για το κόμμα τους! Προσήλθαν, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, κινούμενοι από τον «κομματικό πατριωτισμό» τους, καθιστώντας μειοψηφία τους «περαστικούς των 3 ευρώ» και λειτουργώντας ως διευρυμένο σώμα που προσδίδει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση! Αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν τους δεσμούς τους με την παράταξη, να διαμορφώσουν οι ίδιοι –και όχι οι πολέμαρχοι των παρασκηνίων, οι επικοινωνιακοί ινστρούχτορες, τα επιχειρηματικά παπαγαλάκια και κυρίως, οι ακροδεξιοί θύλακες- τη νέα πορεία της ΝΔ. Αρνούμενοι την «πούρα» και μονοσήμαντα δεξιά φυσιογνωμία της ΝΔ και δίνοντας εντολή γι' αυτό που σχηματικά περιγράφεται ως «επιστροφή στην κεντροδεξιά» (και όχι στο «νεφελώδες μεσοχωρίτικο» κατά πως τη χαρακτηρίζουν οι –αρκετοί έως πολλοί- ακραίοι του κόμματος).

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έδωσαν την εντολή να συνεχίσει η ΝΔ να παραμένει ο σταθερός ένας, ο συντηρητικός, πυλώνας του πολιτικού-οικονομικού-κοινωνικού συστήματος, αποζητώντας τη σύζευξη παραδοσιακών οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών μιας λαϊκής δεξιάς με τον ευρωπαϊκό πολιτικό φιλελευθερισμό μιας σύγχρονης αστικής παράταξης.

Και επί του πρακτέου: Δεν προκρίνουν ακρότητες, περιχαρακώσεις και γραμμή σκληρής αντιπαράθεσης αλλά λογική συναίνεσης σε πολλές από τις επιλογές της Κυβέρνησης Τσίπρα (τον έτερο πολιτικό πυλώνα του συστήματος, σήμερα). Ή ακόμη και συνεργασιών, στο πλαίσιο που ούτως ή άλλως διαμορφώνει το από κοινού ψηφισθέν μνημόνιο. Έως ότου σε επανασύνδεση με την κοινωνία, η ΝΔ μπορέσει να καταστεί αξιόπιστη κυβερνητική λύση.