Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
00:47:45

Χαλκίδα

«Ο γυάλινος κόσμος Μητσοτάκη θρυμματίστηκε στη Βόρ. Εύβοια»

«Ο γυάλινος κόσμος του κ. Μητσοτάκη θρυμματίστηκε στη Βόρεια Εύβοια»

άρθρο του Μίλτου Χατζηγιαννάκη
βουλευτής Εύβοιας & αναπλ. τομεάρχη Εσωτερικών /
υπεύθυνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

 

Τον προηγούμενο Αύγουστο οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας έζησαν εικόνες Αποκάλυψης. Για δέκα μέρες έβλεπαν την πύρινη λαίλαπα να καταστρέφει σε συνθήκες άπνοιας τον τόπο τους και μαζί τους κόπους μιας ζωής. Και αφού μάταια περίμεναν τα πρώτα 24ωρα τη βοήθεια από την Πολιτεία και την αποστολή εναέριων πυροσβεστικών μέσων που δεν έφτασαν ποτέ, αποφάσισαν να αψηφίσουν τις κυβερνητικές εντολές εκκένωσης των χωριών τους -το μόνο που στάθηκε ικανή να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ- και να μπουν οι ίδιοι μπροστά στις φλόγες, προκειμένου να σώσουν ο,τιδήποτε μπορούσαν από τα σπίτια, τα ζώα και τα χωράφια τους.

Οι άνδρες και οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι της Β. Εύβοιας είναι αυτοί που έχασαν τα πάντα και που κλήθηκαν την επόμενη μέρα να ξανασταθούν στα πόδια τους. Ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν ένιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί την περιοχή τους παρά τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την καταστροφή και όταν τελικά το έπραξε τους απέκλεισε με ΜΑΤ και κάγκελα, αποφεύγοντας παράλληλα επιμελώς να δει με τα ίδια του τα μάτια το μέγεθος της καταστροφής.

Αντί αυτού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε στην αρχή να στείλει πλειάδα υπουργών του, οι οποίοι και πλειοδότησαν σε πομπώδεις δεσμεύσεις για άμεσες και γενναίες αποζημιώσεις, για χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ αντιπλημμυρικών έργων, για γρήγορη αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και κατοικίες, για στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της επιχειρηματικότητας στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα, από τις πρώτες κιόλας ημέρες, με μια απλή προφορική εντολή του Πρωθυπουργού οι πυρόπληκτοι Δήμοι και η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας περιθωριοποιήθηκαν και τα κλειδιά της ανασυγκρότησης της Bόρειας Εύβοιας δόθηκαν σε ένα εξωθεσμικό πρόσωπο, τον κ. Μπένο, ο οποίος επιχείρησε με μεγαλεπίβολα σχέδια δεκαετίας για "έργα-φωτοδότες" να καθησυχάσει την αγωνία των κατοίκων, αποφεύγοντας πάντως επιμελώς να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη σε ό,τι αφορά το σήμερα της περιοχής.

Δέκα μήνες μετά την καταστροφή, η τοποθέτηση του δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού στην πρόσφατη 4η συνάντηση της επιτροπής του κ. Μπένου με τους φορείς και τους πολίτες ήρθε απλά να δημοσιοποιήσει αυτό που ήδη όλοι οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας γνωρίζουν και συζητούν μεταξύ τους στα σπίτια, στις πλατείες και τα καφενεία των πυρόπληκτων χωριών και κωμοπόλεων: Η «επιτελική» -πάνω από όλα- κυβέρνηση της ΝΔ τους πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες, τη στιγμή που έχει μετατρέψει τον τόπο τους σε ένα πείραμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε μεγάλη κλίμακα.

Βρισκόμαστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του κ. Μπένου στην 3η φάση της ανασυγκρότησης και δεν έχει πέσει ακόμα ούτε ΕΝΑ κυβικό μπετόν σε ένα αντιπλημμυρικό έργο από τα δεκάδες που έχει ανάγκη η περιοχή. Ευτυχώς ο χειμώνας που τελείωσε δεν επιφύλασσε έντονες βροχοπτώσεις, ωστόσο δυο σύντομες νεροποντές ήταν αρκετές για να προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες και καταστροφή των καλλιεργειών. Ακόμη δεν έχουν απομακρυνθεί τα καμένα κουφάρια των δέντρων, καθώς η κυβέρνηση ζητάει από τους τοπικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας εγγυητικές επιστολές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δασοτεχνικές εργασίες αραίωσης και απομάκρυνσης.

Επίσης, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμία παρέμβαση πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας για την προστασία του πυκνόφυτου τμήματος του δάσους που γλίτωσε από τη φωτιά, ούτε απομάκρυνση βιομάζας, ούτε άνοιγμα των δασικών δρόμων που παραμένουν κλειστοί, αλλά ούτε και ενίσχυση του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού με προσωπικό.

Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους. Στους ελαιοπαραγωγούς το ισχυρό κίνητρο που δόθηκε είναι αυτό της εκρίζωσης των ελαιoδέντρων τους, με το 70% εξ αυτών να αποκλείονται εντελώς καθώς δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες. Γεωργικά μηχανήματα, στάβλοι, αποθήκες και μαντριά δεν αποζημιώθηκαν (πλην ελαχίστων), οι ρετσινάδες της Β. Εύβοιας που παρήγαγαν το 85% της ρητίνης στη χώρα εμπαίζονται μεγαλοπρεπώς με δήθεν 15ετείς αποζημιώσεις που τελικά προκύπτουν να έχουν διάρκεια τριών ετών, οι υλοτόμοι εγκαταλείφθηκαν εξ ολοκλήρου, οι συκοπαραγωγοί το ίδιοι, οι μελισσοκόμοι της περιοχής που παρήγαγαν το 80% του μελιού έχουν μείνει χωρίς κυψέλες, ενώ το 70% των μικρών ενοικιαζόμενων δωματίων και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων δεν αποζημιώθηκε. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο και παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών, δεν προβλέπεται κανένα ειδικό κίνητρο για τους επιχειρηματίες της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας, όπως για παράδειγμα συνέβη -και ορθώς- για τις επιχειρήσεις στη Θεσσαλία που επλήγη και αυτή από φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, σεισμός).

Οι άδειες για την κατεδάφιση των καμένων σπιτιών δόθηκαν με εξάμηνη καθυστέρηση ωστόσο τα καμένα κουφάρια τους στέκονται ακόμα όρθια, καθώς η κυβέρνηση καθυστερεί την εκταμίευση της χρηματοδότησης προς την Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, οι αποζημιώσεις για όσες κατοικίες χαρακτηρίστηκαν «κίτρινες», δηλαδή μη κατοικήσιμες αλλά επισκευάσιμες, είναι πενιχρές, καθώς φθάνουν τα 180 ευρώ/τμ (για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης η αντίστοιχη αποζημίωση για τη φωτιά στην Κινέττα ήταν 500 ευρώ ανά τετραγωνικό), τη στιγμή που οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να μην έχει επισκευαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών, αφού το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει πλέον ούτε το κόστος των κουφωμάτων.

Εφόσον σε όλα τα παραπάνω προστεθεί το γεγονός ότι οι πυρόπληκτοι δήμοι έχουν αφεθεί με κάλυψη δύο παλαιών ασθενοφόρων σε τραγική κατάσταση, δωρεές από πρώην Καποδιστριακούς δήμους, για μια τεράστια περιοχή με πολύ κακό οδικό δίκτυο -ούτε για αυτό πρόλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει κάτι ακόμα- καθώς και το ότι τα σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών υποβιβάζονται διαρκώς με διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, τα κυβερνητικά στελέχη δεν θα πρέπει να απορούν με τη «θερμή υποδοχή» που τους επιφυλάχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αιδηψό.

Οι επικοινωνιακές φιέστες και η κοροϊδία των πολιτών έχουν ένα όριο. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ειδικά στη Βόρεια Εύβοια αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια, το έχει ξεπεράσει και αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα το αντιληφθεί με τρόπο ηχηρό και δημοκρατικό, τη στιγμή που αποφασίσει να λυτρώσει τη χώρα από την παρουσία του και προκηρύξει εκλογές.