Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
14:06:28

Χαλκίδα

Εάν υπήρχε (που επιτρέπεται θεσμικά) Δημοτική Αστυνομία…

«...Η Δήμαρχος τόνισε τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χαλκιδέων και χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Αστυνομία, αφενός το κυκλοφοριακό ζήτημα και η παράνομη στάθμευση των οχημάτων, σε συνδυασμό με την ανάγκη ενίσχυσης των περιπολιών...»
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής για την εθιμοτυπική συνάντηση της δημάρχου με το νέο επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ταξίαρχο Αθανάσιο Γερογιάκομο (φωτογραφία).

Πόσο όμως διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης (π.χ. κυκλοφοριακό, παρκαρίσματα, εμπόδια σε πεζοδρόμια κ.α.) εάν υπήρχε Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο Χαλκιδέων.

Η Δημοτική Αρχή δεν θα χρειαζόταν να απευθύνεται στην Ελληνική Αστυνομία και να αντιμετωπίζει από πλευράς της είτε απροθυμία και αδιαφορία για την εμπλοκή της σε «αλλότρια» καθήκοντα είτε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθεί, επειδή αφιερώνεται σε πιο ζωτικά ζητήματα αστυνόμευσης...

Ως γνωστόν, ο Δήμος Χαλκιδέων είχε Δημοτική Αστυνομία, που όμως καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2013, επί Κυβερνήσεως Σαμαρά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), με την υπογραφή του τότε Υπουργού Εσωτερικών (και σημερινού Πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη!
Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν ένα λάθος, καταγράφηκε ως πράξη αναχρονιστική και στην ουσία, αντιμεταρρύθμιση. Η Δημοτική Αστυνομία, πέραν των όποιων λαθών και αδυναμιών της, αποτελούσε υπηρεσία που σχετιζόταν άμεσα με τον πολίτη και εξασφάλιζε την ικανοποιητική λειτουργία της καθημερινότητας στην πόλη.

Η Δημοτική Αστυνομία επανασυστάθηκε ως Σώμα το 2015, επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μέχρι σήμερα, τόσο επί δημαρχίας Παγώνη όσο και τώρα, επί δημαρχίας Βάκα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων δεν έχει κληθεί να αποφασίσει την επανασύσταση της τοπικής υπηρεσίας .

Μια Δημοτική Αστυνομία με ένστολο προσωπικό που έχει περάσει από ειδική επιλογή (π.χ. με ειδικά προσόντα, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες) και εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση (Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας), υπό την προϋπόθεση ενός σαφούς σχεδίου από τη Δημοτική Αρχή για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία της πόλης, αποτελεί αναγκαιότητα.

Ακόμη και με λογιστική αντίληψη, η Δημοτική Αστυνομία δεν αποτελεί βάρος για έναν δήμο, καθώς δημιουργεί έσοδα που καλύπτουν αν όχι το σύνολο, ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για τη μισθοδοσία, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ωφέλεια στην πόλη που θα είναι πιο καθαρή, χωρίς διαφημιστικές πινακίδες, κάδους με μπάζα κλπ. Ενώ, ανοικτή -και υπό επεξεργασία από την ΚΕΔΕ- είναι η δημιουργία ενός δυναμικού «πακέτου» αρμοδιοτήτων και κινήτρων. 

Οι όποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι (δεδομένου ότι η εν ενεργεία δήμαρχος δεν το προχωράει) θα πρέπει να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους την επανασύσταση της Δημοτικής Ααστυνομίας στο Δήμο Χαλκιδέων και να σχεδιάσουν το ρόλο και τους τομείς παρέμβασής της.

[ Είναι προφανές ότι «σε καμία περίπτωση η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική αρμοδιότητα για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και την εν γένει αντιεγκληματική πολιτική» αφού αυτό είναι έργο του κεντρικού κράτους και της Ελληνικής Αστυνομίας. ]