Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
04:22:37

Χαλκίδα

Λειτουργική σύναξη - Κοινωνική συμμαχία

Στον όρθρο και τη λειτουργία στο ναίδριο της Αγίας Βαρβάρας μέσα στο εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ στο Σταυρό (Βέρτουρα) χοροστάτησε σήμερα (Σάββατο 2 Απριλίου) ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος. Ήταν αίτημα της Ένωσης των Εργαζομένων για δοξολογία – αρτοκλασία, στο οποίο ο Μητροπολίτης ανταποκρίθηκε.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που παλεύουν για την επιβίωσή τους, χρειάζεται να οργανώσουν τον αγώνα τους, να προωθήσουν την ενότητα του εργατικού κινήματος, να συνάψουν κοινωνικές συμμαχίες. Να αντλήσουν δύναμη από μέσα τους και από την αλληλεγγύη των άλλων εργαζομένων. Αλλά να στηριχτούν και από αυτούς που μπορεί να μην προτάσσουν την αντίθεση κεφαλαίου- εργασίας αλλά προσδιορίζονται γνήσια και αποφασιστικά από τις θεολογικές, φιλοσοφικές, ιδεολογικο-πολιτικές πεποιθήσεις τους, διαμορφώνοντας κοινωνικές αντιλήψεις, στάση ζωής, συµπεριφορά και δράση με ήθος εν γένει.

Ένας τέτοιος κοινωνικός οργανισμός οφείλει να είναι και η Εκκλησία. Με την τοπική Εκκλησία, δια του Μητροπολίτη, να δηλώνει παρούσα στην αγωνία και τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μιας και ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι ένας αγώνας υπέρ των συμφερόντων κάποιων αλλά αγώνας για τον επιούσιο άρτο, για τα παιδιά τους, για την οικογένειά τους και για την αξιοπρέπειά τους.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο και από τη σωστή πλευρά της κοινωνίας. Εξέφρασε δημόσια κραυγή αγωνίας για το μέλλον των εργαζομένων, το οποίο και θα κρίνει την ποιότητα και την αξιοπρέπεια της ζωής τόσο της προσωπικής τους, όσο και των οικογενειών και των παιδιών τους αλλά και της περιοχής.

Η λειτουργική σύσκεψη ήταν ένα ακόμη στοιχείο κοινότητας στη διαμορφούμενη σχέση της Ένωσης Εργαζομένων και της Τοπικής Εκκλησίας.

Και αν η ετεροχρονισμένη δοξολογία – αρτοκλασία αντιμετωπίζεται κάπως... Όπως δημοσιοποιήθηκε, ήταν οι διοικούντες οι οποίοι με πρόσχημα την πανδημία κανόνισαν να μην γίνει στην ώρα της η λειτουργία στις 4 Δεκεμβρίου. Αυτοί δηλαδή που δίνουν τον αγώνα τον κακό για να κλείσει η ΛΑΡΚΟ....

..............................................................................................................................

[ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ:
«Ως Επίσκοπος και Πνευματικός πατέρας και εργαζομένων στην Βιομηχανία ΛΑΡΚΟ, διατελούντων μάλιστα υπό τον φόβο και τρόμο των απολύσεων και των εξώσεων, θεωρώ καθήκον επιβεβλημένον να εκφράσω την ειλικρινή μου συμπαράστασιν σε όλους τους δοκιμαζομένους.
Την ίδια στιγμή που η Εύβοια, μετά τις πλημμύρες του έτους 2020 και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, δεν έχει ξαναβρεί τους φυσιολογικούς της ρυθμούς ζωής· δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε και να μην παρακαλέσουμε τους αρμοδίους Άρχοντες, να μην οδηγήσουν σε απόλυση και έξωση 1800 εργαζομένους, εκ των οποίων 200 οικογένειες είναι κάτοικοι των Μεσσαπίων και της ευρύτερης περιοχής.
Η παράκλησίς μας αυτή είναι και δικαιολογημένη απαίτηση, γιατί ο άνθρωπος και όχι οι αγορές και οι αριθμοί, πρέπει να έχει προτεραιότητα. Και, δυστυχώς, η Εύβοια έχει και βροντοφωνάζει το παράπονό της, ότι, επί πολλά έτη, δεν έτυχε, εκ μέρους των εκάστοτε Κρατούντων, της προσοχής που της άξιζε.
Κατόπιν τούτου, μου είναι αδύνατον να μη σταθώ στο πλευρό των εργαζομένων και να μη συνυπογράψω τα δίκαια αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τα δυσοίωνα μηνύματα πλήρους αποσταθεροποίησης της τοπικής μας κοινωνίας, αφού, εάν δεν εισακουσθούμε, θα θριαμβεύσει η πικρή ανεργία, με ό,τι οδυνηρό αυτή συνεπάγεται». ]
....................................................................................................................................................................