Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ευθύνες βρίσκουν ονοματεπώνυμο σε Παγώνη και Τουχτίδη

Συνεχίζονται οι ώρες αγωνίας για την 32χρονη εργαζόμενη ως συνοδός απορριμματοφόρου στην Καθαριότητα του Δήμου Χαλκιδέων, Σωτηρία Ρεβεζά, η οποία το πρωί της Παρασκευής στη Δροσιά την ώρα της αποκομιδής, γλίστρησε και έπεσε από το απορριμματοφόρο το οποίο βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά...

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στη συνέχεια, διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται στην εντατική.

Η Σωτηρία Ρεζεβά εργάζεται στο Δήμο Χαλκιδέων με 5μηνη σύμβαση κοινωφελούς εργασίας μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Και παρά τη ρητή εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και την αντίστοιχη οδηγία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας «να μην απασχολούνται εργαζόμενοι της Κοινωφελούς στα απορριμματοφόρα», τοποθετήθηκε από τους υπευθύνους του Δήμου ακριβώς στα απορριμματοφόρα!!!...

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Και μπορεί ο Δήμος Χαλκιδέων να μην αποτελεί τη μοναδική περίπτωση τέτοιας απαράδεκτης πρακτικής που συνιστά παραβατική συμπεριφορά (ήδη έχουν καταγραφεί 4 περιστατικά ατυχημάτων εργαζομένων της Κοινωφελούς σε θέσεις εργασίας για τις οποίες ήταν ανεκπαίδευτοι), αυτό όμως δεν διαγράφει τις ευθύνες των (υπευθύνων; δεν μπορείς να τους πεις) αρμοδίων του Δήμου.

Η Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σε δήλωσή της για το ατύχημα, ήταν σαφής: «Η μη τήρηση των οδηγιών από τους επιβλέποντες φορείς, πέραν των πιθανών ποινικών κυρώσεων, θα επιφέρει και κυρώσεις αποκλεισμού τους από τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας». Και προφανής αποδέκτης των λόγων της, είναι ο Δήμος Χαλκιδέων.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ είναι ξεκάθαρα:

-Η εργαζόμενη-θύμα μπορεί και να αγνοούσε ότι δεν επιτρεπόταν να τοποθετηθεί συνοδός σε απορριμματοφόρα, είναι όμως βέβαιο ότι υπό το κράτος της ανάγκης του ζειν , ακόμη και αν το γνώριζε, δεν θα έβρισκε το θάρρος να αντιδράσει και να προβεί σε αναφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας.

-Οι επιθεωρητές εργασίας είναι άγνωστο εάν έχουν πραγματοποιήσει τον προβλεπόμενο έλεγχο. Εάν όχι, γιατί; Εάν ναι, τότε τι; Δεν τους δόθηκε κατάσταση με την Ρεζεβά στα απορριμματοφόρα ή τους έγινε γνωστό αλλά δεν έπραξαν τα δέοντα.
(Πιθανότερη είναι η απουσία ελέγχου, με την επίκληση του λιγοστού προσωπικού, κάτι που στην πράξη σημαίνει ευλογία στη συνέχιση της παραβατικότητας σε βάρος των εργαζομένων)... Έστω και διά της απουσίας τους, είναι συνυπεύθυνοι.

-Ο επικεφαλής υπάλληλος της Δ/νσης Καθαριότητας, είτε δεν γνώριζε την εγκύκλιο, αδικαιολόγητα είτε τη γνώριζε αλλά δεν αντέδρασε στην παράνομη απόφαση, κάτι που κατατάσσει τη στάση του σε αυτές των yesmen... Έτσι κι αλλιώς, είναι παραβάτης και συνυπεύθυνος.

-Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, και ο πολιτικός προϊστάμενος του Δήμαρχος (ως ο έχων την πρώτη ευθύνη στα του Δήμου) κατέστησαν την Υπουργική Εγκύκλιο ...κενή περιεχομένου. Εξέθεσαν σε κίνδυνο την εργαζόμενη, προφανώς με τη δικαιολογία «να κλείσουν τρύπες στις πολλές κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού». Παρανόμησαν και παρανομούσαν σταθερά, είναι υπόλογοι και οι κυρίως υπεύθυνοι.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ;

Τα ερωτήματα πλέον, είναι προφανή:

-Η Επιθεώρηση Εργασίας θα κάνει έλεγχο –τουλάχιστον- τη Δευτέρα το πρωί; Θα ελέγξει την κατάσταση των απορριμματοφόρων του Δήμου, το εάν παρέχονται στους εργαζόμενους σ' αυτά στολή, παπούτσια, κράνος κι αν τους επιβάλλεται να τα χρησιμοποιούν, εάν υπάρχει σύστημα πρόσδεσης των συνοδών τους και τόσα άλλα, μήπως και γλυτώσουν άλλοι εργαζόμενοι από τέτοιο κακό

-Το Εργατικό Κέντρο, οι Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης έχουν κάτι να πουν για το συμβάν και τους υπευθύνους του ή μήπως, όχι;

-Η Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου θα αναζητήσει τον καταλογισμό των –κατά τη δήλωσή της- ποινικών κυρώσεων ή θα μείνει στα λόγια και τη θεωρία;

-Και βέβαια, η Εισαγγελία Χαλκίδας που ενημερώνεται για τα συμβάντα, προτίθεται να αναζητήσει ευθύνες και υπευθύνους;

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ βεβαίως, αποτελεί να εξελιχθούν όλα καλά με την υγεία της Σωτηρίας Ρεζεβά. Αλλιώς, όλα γίνονται πολύ πιο περίπλοκα...

.......................................................................................................................................................

[ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Μέχρι στιγμής επίσημα έχουν τοποθετηθεί μόνον το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων και η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας».
Οι ανακοινώσεις τους έχουν ως εξής:

Από τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας»:

...Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη καθώς παρά τις πολλαπλές παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και σε όλες τις δομές του δήμου, για προσλήψεις προσωπικού άρτια εκπαιδευμένου και εξοπλισμένου, με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν έχει πάρει μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, αποδεικνύεται και με το σημερινό συμβάν ότι εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους των υπηρεσιών της.

Όσο για της δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, κ. Αντωνοπούλου, για το συμβάν, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι με οδηγίες να μην απασχολείται το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας σε βαριές δουλειές, δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των εργαζομένων και των δήμων. Ούτε αντιμετωπίζονται με το ρίξιμο της ευθύνης για την ασφάλεια των εργαζομένων στους ίδιους, με παροτρύνσεις για αναφορές προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, για την εξασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και για την εξασφάλιση άριστης κατάστασης του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν στην εργασία τους ώστε η χρήση του να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων:

Ο σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενης στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας και συγκεκριμένα «ωφελούμενης» του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 5 μηνών του ΟΑΕΔ έρχεται δυστυχώς να καταδείξει με τραγικό τρόπο την προβληματικότητα του προγράμματος ακόμα και για τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων σε αυτά.

Το πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης της ανεργίας το επονομαζόμενο και '' κοινωφελούς εργασίας '' παγιώνεται και γιγαντώνεται μιας και βρίσκει αμέτρητους πλέον εξαθλιωμένους υποψηφίους που με τη συμμετοχή τους αποδέχονται την απασχόληση με μισό μισθό και σχεδόν κανένα εργασιακό δικαίωμα ''κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την ΕΣΣΕ και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας'' όπως κυνικά αναγράφεται στη σελ. 23 της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ.

Με πρόσχημα την ανεργία και την αντιμετώπιση της φτώχιας χρησιμοποιούν το πρόγραμμα δουλείας σαν εργαλείο για να μειωθούν μισθοί και μεροκάματα, για να συντριβούν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Να αντικαταστήσουν την μόνιμη και σταθερή εργασία με κακοπληρωμένη και ελαστική απασχόληση.

Δέσμευση όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένων και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπάρχουν εργαζόμενοι όμηροι χωρίς φωνή χωρίς δικαιώματα χωρίς αξιοπρέπεια.

Με την συμπαράσταση της ΚΕΔΕ φρόντισαν για την κοινωφελή εργασία του 2015 να καλυφθεί εν μέρει η πάγια απαίτηση των Δήμων να τους λυθούν τα χέρια ώστε να απασχολήσουν κόσμο σε εργασίες που ανταποκρίνονται σε βαρέα και ανθυγιεινή ασφάλιση.

Να θυμίσουμε πως πέρυσι, οι δήμοι απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα, παράνομα 5μηνίτες σε τέτοιες θέσεις, μέχρι να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΔ να εκδώσει εγκύκλιο που το χαρακτήριζε ως απαράδεκτο σύμφωνα με τους περιορισμούς του προγράμματος. Μια παρέμβαση που προέκυψε ως αποτέλεσμα των έντονων κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών που πραγματοποιήθηκαν. Και παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αρκετοί ήταν οι δήμοι που εξακολούθησαν να το πράττουν ελλείψει εργατικών παρεμβάσεων και ενημέρωσης ή διστακτικότητας των εργαζομένων στα Κοινωφελή, πόσο μάλλον εξαιτίας των ανύπαρκτων ελέγχων της πολιτείας.

Σήμερα λοιπόν μετά το ατύχημα, ξαφνικά όλοι έτρεξαν να βγάλουν ανακοινώσεις λες και κανένας δεν ήξερε... αποφάσισαν ότι οι εργαζόμενοι του παραπάνω προγράμματος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πίσω από απορριμματοφόρα και ότι οι Δήμοι δεν σέβονται την απόφαση. Μάλιστα παροτρύνουν τους ίδιους τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν στο ΣΕΠΕ την παράνομη χρησιμοποίηση τους στην πιο βαριά από τις εργασίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, δηλαδή εκείνον της αποκομιδής απορριμμάτων.

Το Σωματείο μας ζητά άμεσα:

• Tην κατάργηση αυτού του εργασιακού μοντέλου καθώς και όλων των άλλων προγραμμάτων της ανακύκλωσης της ανεργίας.
• Tην πρόσληψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Την δέσμευση του Δημάρχου Χαλκιδέων καθώς και της ΚΕΔΕ για συμπόρευση αιρετών και εργαζομένων στον αγώνα για απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους και κυρίως στις κοινωνικές δομές και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
• Την ανανέωση του στόλου των οχημάτων και του λοιπού εξοπλισμού του Δήμου Χαλκιδέων ώστε να παρέχονται με ασφάλεια σωστές υπηρεσίες στους δημότες.

Ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση στην συνάδελφο.  ]

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.