Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
19:13:26

Χαλκίδα

Αποστόλου: «Παράκαμψη Χαλκίδας, η χαρά των μελετητών»

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή την κατάθεση ερώτησής του που αφορά στην Παράκαμψη Χαλκίδας:

«Η κυβερνητική προπαγάνδα, βλέποντας την αποτυχία της να απαντήσει στην τραγωδία της Εύβοιας, επιδίδεται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση που αφορά στα οδικά δίκτυα.
Πρώτον, αναθέτει μια μελέτη για συγκεκριμένη όδευση της σύνδεσης της Βόρειας Εύβοιας με τη Χαλκίδα, αδιαφορώντας για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν (σ.σ. και γι' αυτήν την εξαγγελία έχει κατατεθεί ερώτηση του βουλευτή).
Και επαναπροκηρύσσει την Παράκαμψη Χαλκίδας, με αιτιολογικό ότι δεν είναι βιώσιμη.
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.
Πρώτιστα όμως πρέπει να απαντηθεί ένα ερώτημα που επί δεκαετίες σέρνεται στη Χαλκίδα. Πόσες μελέτες έχουν συνταχθεί ως σήμερα για την Παράκαμψη της Χαλκίδας;»

Η ερώτηση Αποστόλου προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, με θέμα «Η νέα προκήρυξη της παράκαμψης Χαλκίδας αυξάνει το κόστος και μειώνει την αποτελεσματικότητα», έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η παράκαμψη Χαλκίδας. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εντός των ημερών να προχωρεί στην προκήρυξη του έργου της παράκαμψης της Χαλκίδας
Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση μιας ακόμη επιχείρησης της Κυβέρνησης να καταστήσει «ώριμο» προς δημοπράτηση ένα έργο που διαρκώς επικαιροποιείται, αλλά ποτέ δεν δημοπρατείται.
Όπως είναι γνωστό η προηγούμενη επιχείρηση δημοπράτησής του κρίθηκε άγονη γιατί δεν διέθετε τα απαραίτητα τυπικά προσόντα ο Τεχνικός Σύμβουλος στον οποίο είχε ανατεθεί, ενώ απορρίφθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αιτιολογικό ότι δεν είναι βιώσιμο το συνολικό έργο.
Επειδή με την επανεξέταση της μελέτης
α) το κόστος της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών που προκύπτει είναι αρκετά υψηλό (θα ξεπεράσει σύμφωνα με την προκήρυξη τα 210 εκατ., ενώ κατά το κ. Καραμανλή, με πρόσφατες δηλώσεις του το Νοέμβριο του 2021, δεν θα ξεπερνούσε τα 150 εκατ ευρώ),
β) αυτό που προκύπτει είναι η μείωση της αποτελεσματικότητας του έργου, αφού στη συνολική του διαδρομή θα είναι ένας δρόμος 2 λωρίδων κυκλοφορίας και όχι 4, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη μελέτη, περιορίζοντας τα δύο ρεύματα σε ένα ανά κατεύθυνση και
γ) η όδευση του προτεινόμενου έργου δεν αποτελεί παράκαμψη, αφού ένα μέρος του θα διασχίζει την πόλη της Χαλκίδας, δημιουργώντας πρόσθετα κυκλοφορικά προβλήματα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) γιατί προχωρά στην προκήρυξη της παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών που ουσιαστικά αποσκοπεί όχι στη μείωση του κόστους, αλλά στον περιορισμό της αποτελεσματικότητας του έργου και
2) αν θα εξετάσει και άλλες δυνατότητες που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο των πρόσθετων αναγκών που δημιούργησε για το οδικό δίκτυο της Εύβοιας η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά;»