Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
10:02:35

Χαλκίδα

ΣΥΡΙΖΑ για Βόρ. Εύβοια: «Η Κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί»

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Οργανώσεις Μελών των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μπρος στη νέα χρονιά περιγράφουν με μαύρο, σαν κι αυτό που σκέπασε τον τόπο με την πυρκαγιά, και το αύριο, όπως δρομολογείται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Καλή χρονιά κ. Πρωθυπουργέ και Υγεία. Εμάς μας σκέπασε το «μαύρο»...
Έπειτα από 4 μήνες και με συνοδεία 400 ανδρών των ΜΑΤ, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την καμένη Βόρεια Εύβοια. Για την ακρίβεια επέλεξε μια τέτοια διαδρομή που δεν είδε ούτε ένα δέντρο καμένο. Δεν είδε ούτε μια επιχείρηση κατεστραμμένη, ούτε έναν αγρότη απηυδισμένο. Ούτε έναν μελισσοκόμο απογοητευμένο, κανέναν ρετσινά που δεν έχει που να δουλέψει. Κανέναν επαγγελματία, μαγαζάτορα ή ελεύθερο επαγγελματία. Κανένα σχολείο που μειώνει τις αίθουσες και τους δασκάλους.
Ο κ. Μητσοτάκης με όλο το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να συναντήσει έστω μια μικρή επιτροπή 5 ανθρώπων.
Αντίθετα, είδε ως μεγάλη ευκαιρία την καταστροφή και μοιράζει τη Βόρεια Εύβοια στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τα έργα της αντιθεσμικής επιτροπής του κ. Μπένου αναμένονται για το 2023. Ενώ, κάθε μέρα σε όλα τα χωριά κοιτάμε τον ουρανό φοβούμενοι τις ψιχάλες της βροχής. Καμία μελέτη αντιπλημμυρικών έργων δεν έχει παραδοθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι είχαμε ήδη τις πρώτες πλημμύρες αρχές Οκτώβρη. Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαρακτηρίστηκαν από τον καθηγητή Λέκκα ως πεταμένα έργα, πεταμένα λεφτά. Οι μόνες μελέτες που έχουν παραδοθεί αφορούν δύο Δήμους, οι οποίες εδώ και τρεις μήνες περιμένουν τις εγκρίσεις και δεν έχουν εξασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις.
Την ίδια ώρα ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πάρει ούτε ευρώ αποζημίωση, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι μέχρι την άνοιξη, οπότε και θα εξεταστεί από τον ΕΛΓΑ πού θα δοθούν αποζημιώσεις. Καμία μέριμνα για τους ελαιοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ οι μόνες αποζημιώσεις που έλαβαν οι μελισσοκόμοι είναι από ιδιώτες.
Ο αυτοθαυμασμός των «θεόσταλτων» δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση επιλέγει να χειριστεί επικοινωνιακά τόσο τα αίτια, όσο και τα αποτελέσματα της καταστροφής, πιστεύοντας ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει την εντολή μη κατάσβεσης.
Καλή χρονιά κ. Πρωθυπουργέ. Και Υγεία. Εμάς μας σκέπασε το μαύρο...
Το μαύρο της καταστροφής και του κάρβουνου. Της ακρίβειας και της τεράστιας ανέχειας. Του κρύου, και για πολλούς από εμάς, της πείνας. Της εγκατάλειψης από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Της ανεργίας και της εσωτερικής μετανάστευσης. Της παντελούς έλλειψης υγειονομικής φροντίδας και πρόληψης. Της μοναξιάς και της απελπισίας.
Εμάς μας μένουν οι ευχές του απλού κόσμου. Η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση από την Εύβοια και όλη την Ελλάδα.
Μας μένει ο αγώνας, που μετατρέπει τη θλίψη και την αγανάκτηση, σε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Για το αύριο των δικών μας αναγκών, των δικών μας θέλω. Το αύριο των παιδιών μας. Αυτό το δικό μας αύριο, που δε σας αγγίζει κ. Πρωθυπουργέ.
Εσείς, που στη λαίλαπα της πυρκαγιάς δώσατε Εντολή Μη Κατάσβεσης, δεν μπορείτε και δε θέλετε σήμερα, να σβήσετε τη διαρκή φωτιά που μας ανάψατε, να σβήσετε τους φόβους από το μαύρο που μας σκέπασε, από το μαύρο που μας επιβάλατε. Καλή συνέχεια κ. Μητσοτάκη στα επόμενα διακοποτριήμερα σας, στις επόμενες επιχειρήσεις σας...»