Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:15:23

Χαλκίδα

Αποστόλου: «Να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τα χιόνια αγρότες»

  • Κατηγορία Αγορά

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας και πρώην Υπουργού, για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Εύβοιας από την πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια»:

«Οι χιονοπτώσεις της Μήδειας προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στον αγροτικό χώρο της Εύβοιας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχει πληγεί ιδιαίτερα η φυτική παραγωγή και αφορούν τόσο στο εισόδημα, όσο και στον εξοπλισμό και τις υποδομές.
Ειδικότερα οι ζημιές εντάσσονται
1) στις καλυπτόμενες από τα ασφάλιστρα που έχουν καταβάλλει οι αγρότες στον ΕΛΓΑ και είναι οι ζημιές στα φυλλώδη λαχανικά (λάχανα, κουνουπίδια κλπ.), που καλλιεργούνται κυρίως στην Κεντρική Εύβοια (Δημ. Χαλκιδέων-ΔΕ Ληλαντίων, Δήμος Μεσσαπίων-Διρφύων) και
2) στις μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά, αλλά μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Τέτοιες σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Β. Εύβοιας (ελαιόδεντρα, συκιές) και εντοπίζονται κυρίως στον ορεινό όγκο του Δ. Ιστιαίας-Αιδηψού καθώς και στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Άννας.
Ζημιές επίσης υπάρχουν και στα ελαιόδεντρα των Τοπικών Κοινοτήτων Ανθηδόνας και Βαθέος Αυλίδας της Κεντρικής Εύβοιας.
Για όλες τις παραπάνω ζημιές πρέπει να υπάρξουν άμεσες εκτιμήσεις, ώστε να γίνουν έγκαιρα και οι αντίστοιχες πληρωμές των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων.
Θα παρακολουθούμε την πορεία των συγκεκριμένων διαδικασιών.»