Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «κάγκελα» οι έμποροι μετά τη νέα παράταση του lockdown

Την έντονη αντίδραση των θεσμικών φορέων του λιανεμπορίου προκαλεί η απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανοίξουν τα καταστήματα, έστω με τη μέθοδο του click away, απ' την προσεχή Δευτέρα (11 Ιανουαρίου), ημέρα έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων και να επανεξεταστεί το ζήτημα σε μία εβδομάδα.

ΝΙΚΟΣ ΑΙΣΩΠΟΣ (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας):
«Εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου»
Η σημερινή ανακοίνωση για νέα παράταση του lockdown στην αγορά εξαντλεί και τα τελευταία αποθέματα των οικονομικών και ψυχολογικών αντοχών του εμπορικού κόσμου.
Η κυβέρνηση την ώρα που βιοτεχνίες και εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, χονδρικές αγορές κ.α. παραμένουν σε λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ουρές αναμονής στις τράπεζες και υπηρεσίες και άλλες πηγές υπερμετάδοσης, με τρόπο κυνικό και ανήθικο επιλέγει ποιοι πρέπει να επιβιώσουν και ποιοι όχι.
Ποιοι χωράνε στη μετά-covid εποχή και ποιοι με εργαλείο την πανδημία θα κλείσουν παραχωρώντας τη θέση τους στις πολυεθνικές.
Τα καταστήματα από την αρχή επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Δεν αξίζει στον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας αυτή η απαξίωση που οδηγεί σε σίγουρο θάνατο.
Προειδοποιώ όμως ότι η απογοήτευση των συναδέλφων, τα προσωπικά και οικογενειακά δράματα που κρύβονται πίσω από τη συσσώρευση υποχρεώσεων σε συνδυασμό με το αίσθημα της αδικίας που όλους μας διακατέχει, σύντομα θα εξελιχθούν σε οργή και αγανάκτηση.

ΒΟΥΛΑ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗ (πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Εύβοιας):
«Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση»
Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του "click away" και σύντομα με τη μορφή του "click in shop", προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.
Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΡΟΝΤΙΤΗΣ (μέλος ΔΣ Ελληνικής Συνμοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας):
«Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν»
Δύο εβδομάδες πριν οι υπεύθυνοι δήλωναν πως η επιτυχία του click away συνίσταται στο ότι δεν προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά τώρα δεν επιτρέπουν ούτε καν αυτή τη λύση...
Αλλού γίνονται συνεχείς παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων, αλλά «τα σπασμένα» πληρώνουν μονίμως τα εμπορικά καταστήματα με τη μηδαμινή επιδημιολογική επιβάρυνση!
Η απογοήτευση των συναδέλφων μικρομεσαίων εμπόρων για την άνιση μεταχείριση μεταλλάσσεται γοργά σε αγανάκτηση. Από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιδεικνύουν ύψιστο αίσθημα ευθύνης, πειθαρχία και σεβασμό στις οδηγίες των συναρμόδιων υπουργείων.
Πρέπει όμως όλοι οι αρμόδιοι να καταλάβουν ότι πίσω από τα κατεβασμένα ρολά των εμπορικών καταστημάτων εκτυλίσσονται πλέον σοβαρά επιχειρηματικά και οικογενειακά δράματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες. Η απαξίωση των εμπορευμάτων και των ίδιων των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, η πλήρης απορρύθμιση της αγοραστικής κίνησης και των καταναλωτικών συνηθειών και η συσσώρευση τεράστιων οφειλών, οδηγούν σε εργαλειοποίηση της πανδημίας και σε βίαιη αναδιάρθρωση της αγοράς προς όφελος των ισχυρών πολυεθνικών και των εγχώριων αλυσίδων.
Για να μείνουν όρθιες, οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν, προασπίζοντας ταυτόχρονα το ύψιστο αγαθό της δημόσιας υγείας, όπως πράττουν απαρέγκλιτα από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.