Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
03:01:57

Χαλκίδα

Ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ

  • Κατηγορία Αγορά

Ξεκίνησε (σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου) η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Ειδικού Διαχειριστή της εταιρείας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ως προς την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
Η πρόσκληση αφορά:
1. Παραχωρήσεις Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Εύβοιας, Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς
2. Αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών
3. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός
4. Αγροτεμάχια στην περιοχή του Μεταλλείου Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη και στη Λιάβδα Λάρυμνας, καθώς και στην Εύβοια.

Η προθεσμία για την υποβολή Αιτήσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εκπνέει στις 8 Ιανουαρίου 2021.
Σε αυτή την α΄φάση του διαγωνισμού, ο σκοπός είναι να προεπιλεγούν οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί, με γνώμονα την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων αξιόπιστων επενδυτικών σχημάτων. Κατόπιν οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν στη β' φάση θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές σύμφωνα με τη διαδικασία και τους όρους που θα προσδιορίζονται και εξειδικεύονται στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ –που λειτουργεί για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου- και ο διαγωνισμός για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, με βασικό αντικείμενο την μακροχρόνια παραχώρηση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος της Λάρυμνας.

Τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε στενή συνεργασία ώστε να διεξαχθούν παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, με διακηρυγμένο στόχο «όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας να καταλήξουν σε ένα επενδυτικό σχήμα και να εκδηλωθεί γνήσιο και ικανό ενδιαφέρον που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία».».
Επιδίωξη είναι η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α' εξαμήνου του 2021.