Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
19:09:43

Χαλκίδα

Μέτρα διευκόλυνσης πληγέντων επιχειρήσεων από το Δήμο

  • Κατηγορία Αγορά

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω του κορωνοϊού, η Δημοτική Αρχή θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο (και αναμένεται να υπερψηφισθεί) τη λήψη μέτρων με σκοπό την οικονομική διευκόλυνση επιχειρήσεων στην επικράτεια του Δήμου Χαλκιδέων, που έχουν πληγεί:

1. Απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου.
Η απαλλαγή να επέρχεται ως ακολούθως:
α) Για όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλλει τέλη για το έτος 2020, η άδεια χρήσης κοινοχρήστων χώρων να ανανεώνεται κατόπιν αίτησης τους και για ολόκληρο το έτος 2021 χωρίς την καταβολή τελών, συμψηφιζόμενης της σχετικής απαίτησης έτους 2021 με την καταβολή τελών του έτους 2020.
β) Για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου ή δεν έχουν καταβάλλει τέλη για το έτος 2020, η άδεια χρήσης κοινοχρήστων χώρων να εκδίδεται κατόπιν αίτησης τους και για το έτος 2021 με την καταβολή των τελών έτους 2020.

2. Μείωση μισθώματος κατά 40% των επαγγελματικών μισθώσεων σε ιδιοκτησία του Δήμου.
Ειδικότερα, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί μερικής η ολικής αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, και για όσο επιπλέον χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί. (Ως επαγγελματικές νοούνται και οι μισθώσεις προς εγκατάσταση κυλικείων ή αναψυκτηρίων και λοιπών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων καθώς και κτιρίων τα οποία στεγάζουν δομές ή υπηρεσίες του Δήμου).

3. Αναστολή υποχρέωσης των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων & του τέλους παρεπιδημούντων, εφόσον κατά την ημερομηνία υποχρέωσης υποβολής της δήλωσης ισχύει αναστολή της λειτουργίας τους και να μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση σε μεταγενέστερο χρόνο, ήτοι όταν επιτραπεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους (και εντός 30 ημερών), με αναδρομική ισχύ και με τα ορθά στοιχεία, χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων για τη μη έγκαιρη υποβολή.
Με την απόφαση αυτή, ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. Ειδικότερα, για όσες επιχειρήσεις εμπίπτουν στις άνω προϋποθέσεις και έχουν ήδη καταβάλλει ποσά που αφορούν το χρονικό διάστημα για το οποίο με την παρούσα απόφαση προβλέπονται απαλλαγές ή μειώσεις, τα εν λόγω ποσά να συμψηφίζονται με μελλοντικές ομοειδείς απαιτήσεις του Δήμου κατόπιν προσκόμισης των αποδεικτικών καταβολής και του αιτήματος περί απαλλαγής, που υπεβλήθη μεταγενέστερα. Προϋπόθεση οποιασδήποτε απαλλαγής από τα τέλη ή συμψηφισμού, είναι η αίτηση του ενδιαφερόμενου καθώς και η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

4. Μείωση κατά 40% του ύψους των καταβλητέων μισθωμάτων όλων των σχολικών κυλικείων για το σχολικό έτος 2020-2021.