Παρασκεύη 29 Μαρτίου 2024
15:24:50

Χαλκίδα

Επιμελητήριο: Διαγραφή χρεών, με ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών

  • Κατηγορία Αγορά

Με επιστολή προς τους συναρμόδιους οικονομικούς υπουργούς, το Επιμελητήριο Εύβοιας κατονομάζει ως «μοναδική λύση» και προτείνει «διαγραφή χρεών σε συνδυασμό με ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως πρώτοι γνωρίζετε οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν εδώ και 12 έτη μια εξαιρετικά σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που ξεκίνησε με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έπληξε βίαια την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία παρόλα αυτά, κλήθηκε να παίξει το ρόλο του ναυαγοσώστη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ένα ρόλο που τον εκτέλεσε μέσα σε ένα εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, έχοντας απέναντι της ένα σκληρό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Η όποια προοπτική για την σταδιακή ανατροπή αυτής της τραγικής κατάστασης των επιχειρήσεων δεν στάθηκε ποτέ δυνατό να καταστεί πραγματικότητα, δεδομένης της απρόσμενης επιδημίας του κορονοϊού που εγκαθιδρύθηκε αρχές του έτους και έχει ήδη επιφέρει ιστορικών διαστάσεων συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Τα δρακόντεια υγειονομικά μέτρα που λήφθηκαν για τον έλεγχο της επιδημίας, αναγκαία για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, έχουν δυστυχώς πολύ σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Το πρώτο και στη συνέχεια το δεύτερο lockdown που διανύουμε έχουν διαλύσει κυριολεκτικά κάθε επιχείρηση.

Πρακτικά μιλάμε για αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και των πλέον κρίσιμων επιχειρηματικών και παραγωγικών λειτουργιών.

Πρακτικά μιλάμε για επιχειρήσεις που αιμοδότούν οικονομικά επι πολλά έτη και που έχουν υποθηκεύσει κυριολεκτικά την μελλοντική ύπαρξη τους, αφού έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, (ασφαλιστικά, φορολογικά κλπ) μην έχοντας άλλη καμμιά επιλογή και διέξοδο.

Είναι πασιφανές τώρα πια, ότι καμμιά, μα καμμιά ρύθμιση δεν επιλύει το πρόβλημα, το οποίο με την όποια ρύθμιση, απλά θα κουκουλώνεται και φυσικά θα διαιωνίζεται.

Η λύση πλέον είναι μία. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Προς αυτή την μοναδική κατεύθυνση, την μοναδική προοπτική επίλυσης του προβλήματος και πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, το Επιμελητήριο Εύβοιας προτείνει ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ, ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

Ως ακολούθως :

A: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ:

A1: 1η πρόταση: Διαγραφή φορολογικών χρεών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της Πανδημίας σε ποσοστό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο:
1 - (τζίρος 2020:τζίρος 2019) = ....%

πχ. Επιχείρηση που το έτος 2019 είχε τζίρο 500.000€ και το έτος 2020 είχε τζίρο 300.000€, τότε βάσει του ανωτέρω τύπου 1- (300.000:500.000) =1-0,60=0,40 =40% που θα είναι το προτεινόμενο ποσοστό διαγραφής.

ή

A2: 2η πρόταση: Διαγραφή φορολογικών χρεών που προκύπτει από το κλάσμα :
Αριθμός μηνών που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις : (διά) Συνολικός αριθμός μηνών που είναι ανοιχτές οι επιχειρήσεις =

Πχ. επιχείρηση που λειτουργεί όλο τον χρόνο και κατά την διάρκεια της πανδημίας το έτος 2020 έκλεισε πχ 4 μήνες τότε: 4μήνες (αριθμός μηνών κλειστά λόγω πανδημίας):12 (αριθμός μηνών ετήσιας λειτουργίας της επιχείρησης) = 33% που αφορά το προτεινόμενο ποσοστό διαγραφής φορολογικών χρεών της εν λόγω επιχείρησης.

B. ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ (μετά την διαγραφή):

Μετά την άνωθεν μείωση χρεών ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ 3 ΜΗΝΩΝ ΕΩΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΕΤΕΦΕΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2021) ΩΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ προτείνεται :

Το συνολικό ποσό που προκύπτει από τα χρέη πριν την πανδημία του Κορωνοϊού καθώς και αυτά που προέκυψαν μετά την πανδημία, όταν επανακάμψει η οικονομία, να ρυθμιστούν στις 120 δόσεις και στους δικαιούχους της ρύθμισης να περιλαμβάνονται τόσο οι ενεργές επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν την ιδιότητα του επιχειρηματία τόσο το φορολογικό έτος 2019 όσο και το φορολογικό έτος 2020 και απώλεσαν αυτή την ιδιότητα λόγω διακοπής επαγγέλματος.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η Πολιτεία έδειξε έμπρακτα την βούληση της για την στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πάρθηκαν μέτρα θετικά. Όμως οι στιγμές έγιναν πλέον για την ελληνική επιχείρηση οριακά κρίσιμες. Τα έως σήμερα ληφθέντα μέτρα δεν αρκούν. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης να φανούμε αντάξιοι του θεσμικού μας ρόλου. Να προστατέψουμε επιπλέον την επιχειρηματικότητα. Να την στηρίξουμε πλέον ορθολογικά.»