Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δημόκριτος»: Διαβούλευση για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Επιμελητήριο Εύβοιας την Πρότασή του για Αξιοποίηση του κτηρίου «Δημόκριτος», επί της λεωφ. Χαϊνά στη Χαλκίδα.

Η πρόταση αφορά στην αναβίωση της Τεχνικής Σχολής του «Δημοκρίτου» και της σημαντικότατης συμβολής της στην τοπική οικονομία. Με αξιοποίηση του «Δημοκρίτου», μέσα από ήπιες κτηριακές παρεμβάσεις και συγκεκριμένη κατεύθυνση, τη λειτουργία του ως εκπαιδευτικού κέντρου (κέντρο υποστήριξης της καινοτομίας σε τομείς της τοπικής οικονομίας / θερμοκοιτίδα παροχής βοήθειας σε καινοτόμες start up επιχειρήσεις / κέντρο δια βίου μάθησης επιπέδου ΙΙ / τεχνική σχολή μεταλυκειακού προσανατολισμού με σύγχρονες ειδικότητες / συνεδριακό κέντρο).

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, θα πρέπει να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις τους, από τη Δευτέρα 26 Οκτωγρίου μέχρι και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ,μέσω του Επιμελητηριακού portal www.eviachamber.gr

Μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και αφού αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν, το ΔΣ του Επιμελητηρίου θα λάβει τις τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι αρχικές μελέτες, με σημαντικότερη αυτή της στατικής επάρκειας του κτηρίου ενώ θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος..

[ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ»

«...Στο Επιμελητήριο Εύβοιας πιστεύουμε ότι βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μιας κοινωνίας, αποτελεί η αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας μέσα από την σύνδεση της με την εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσα εξ αρχής της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως προτεραιότητα, την αξιοποίηση/αναβίωση της σχολής του Δημοκρίτου, η προσφορά της οποίας στην τοπική οικονομία και στην τοπική κοινωνία είναι αποτυπωμένη με χρυσά γράμματα στη μνήμη μας. Μια αναβίωση που κατά τη γνώμη μου, την οφείλουμε σε όλους αυτούς που άφησαν παρακαταθήκη το έργο της. Αυτούς, που σε δύσκολους καιρούς αγωνίστηκαν για να δημιουργηθεί η Τεχνική Σχολή «Δημόκριτος» και πίστεψαν ότι η τεχνική εκπαίδευση, η κατάρτιση και η σύνδεση με την επιχειρηματικότητα ήταν μονόδρομος για να ορθοποδήσει η χώρα. Την οφείλουμε στα παιδιά μας και στο μέλλον τους, στην τοπική κοινωνία, στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Σήμερα είμαι σε θέση να σας γνωρίσω ότι η αναβίωση της σχολής του «Δημοκρίτου», αποτελεί πλέον σαφή προσανατολισμό της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ευβοίας.

Έτσι με απόφαση του ΔΣ, στις 21/10/2020, αποτελεί αντικείμενο δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, για την κατάθεση απόψεων για την αναβίωση του «Δημοκρίτου», ως εκπαιδευτικό κέντρο, μέσα από ήπιες κτηριακές παρεμβάσεις, με κάθε σεβασμό στον οικιστικό χώρο και με απώτερο σκοπό την δημιουργία:
• Ενός Ερευνητικού Κέντρου για την υποστήριξη - σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - της καινοτομίας σε τομείς της τοπικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων καθώς και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως ΜΜΕ
• Μίας Θερμοκοιτίδας για την παροχή βοήθειας στις νεοϊδρυόμενες (start up) επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε αυτή με απώτερο στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στο χώρο της παραγωγής καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών.
• Ενός κέντρου δια βίου μάθησης επιπέδου ΙΙ, όπου θα εκτελούνται σεμινάρια (ΛΑΕΚ, Τεχνικών Ασφαλείας, ΕΦΕΤ) και άλλα σεμινάρια που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.
• Μιας τεχνικής σχολής μεταλυκειακού προσανατολισμού με ειδικότητες που αυτή την στιγμή λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της Εύβοιας και άλλες σύγχρονες ειδικότητες που θα απαιτήσει η μελλοντική αγορά εργασίας και
• Ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Ο εν λόγω προσανατολισμός σε εκπαιδευτικό κέντρο, στηρίχθηκε:
• Στην ιστορική διαδρομή που διένυσε η Τεχνική Σχολή «Δημόκριτος».
• Στον εισπραττόμενο παλμό της τοπικής κοινωνίας για την αναβίωση της Σχολής.
• Στην απόλυτη πίστη ότι η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, απαιτεί πλέον ένα μοντέλο που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό μας, θα ενσωματώνει τεχνολογία και καινοτομία, θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα συνδέει την επιχειρηματικότητα με την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση εξειδικευμένου εργατικού και τεχνικού δυναμικού.
• Στην ισχυρή εκτίμηση ότι αποτελεί πλέον αναγκαία συνθήκη σήμερα, οι καταρτιζόμενοι να προσαρμοστούν σε νέα επαγγελματικά πλαίσια που προϋποθέτουν συνεχή βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, άμεση ανταπόκριση στις τεχνολογικές καινοτομίες που επιβάλει η ανάδειξη νέων επιχειρηματικών τομέων και η διεθνοποίηση της οικονομίας.
• Στην θεσμική του δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο ουσιαστικού αρωγού της Πολιτείας σε θέματα τεχνικής εκπαίδευσης και δημιουργίας μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών και επαγγελματιών, για μια πραγματική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και θα τονώσει την εγχώρια παραγωγή, ώστε ο τόπος μας να παράγει και να ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, υψηλής υπεραξίας.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας την άποψη σας, ως αυτή θα είναι σημαντική πριν αναλάβουμε το μεγάλο εγχείρημα αξιοποίησής του Δημοκρίτου, διαβεβαιώνοντας σας ταυτόχρονα, ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στην τοπική κοινωνία και οικονομία.» ]

Created by CUBE. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.