Τρίτη 16 Απριλίου 2024
19:43:59

Χαλκίδα

Αποστόλου & Χατζηγιαννάκης: «Ξεπουλούν τη ΛΑΡΚΟ – Στο δρόμο οι εργαζόμενοι»

  • Κατηγορία Αγορά

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (απόσπασμα από την ομιλία του στη Βουλή για τη ψήφιση της τροπολογίας για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ) :

«Το ζήτημα για εμάς είναι η ΛΑΡΚΟ, μια εταιρεία που αν μπόρεσε να επιζήσει πάνω από πενήντα χρόνια, ήταν γιατί για μεγάλο διάστημα δεν κυριάρχησε στη λειτουργία της, το οικονομικό αποτέλεσμα που εσείς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έχετε ειδικά θεοποιήσει στην πολιτική σας προσέγγιση, αλλά το συνολικό, κοινωνικό, οικονομικό ισοζύγιο κόστους-οφέλους.
Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά τη ΛΑΡΚΟ σημαντική πηγή οικονομικής ζωής για τους έξι νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται.
Τι γίνεται με τη τροπολογία. Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με έναν διαγωνισμό που τον είχε προδιαγράψει η Κυβέρνηση στο σχέδιό για την ιδιωτικοποίησή της, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας.
Αν θυμάστε αγαπητοί συνάδελφοι, όταν συζητούσαμε στη Βουλή αυτό το σχέδιο, το βασικότερο πρόβλημα που εμείς βάζαμε ήταν ότι δεν προβλέπεται καμία διασφάλιση των εργαζομένων.
Αυτό το ζήτημα μας απαντούσε, ότι θα συζητηθεί με τον επόμενο επενδυτή, τον οποίο βέβαια - έτσι φαίνεται- τον έχετε βρει, αλλά δεν δεσμεύτηκε. 1.200 εργαζόμενοι λοιπόν στη ΛΑΡΚΟ κι άλλοι τόσοι στους εργολάβους πετιούνται στο δρόμο.
Ερειπωμένες περιοχές θα καταντήσουν οι έξι νομοί και ιδιαίτερα η Φθιώτιδα, η Βοιωτία και η Εύβοια.
Αλλά δεν θα μείνουν απλοί θεατές οι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Θα συμπαρασταθούν στον αγώνα που ήδη βρίσκονται οι εργαζόμενοι αυτή την ώρα, με μια συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο και θα έχει λαϊκό χαρακτήρα με τη συμμετοχή όλων των τοπικών κοινωνιών...
...Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, σε μια ώρα που η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα εσείς, δυστυχώς για τη χώρα μας, εξακολουθείτε να παραμένετε θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των εθνικού χαρακτήρα δραστηριοτήτων.
Μη ζητάτε από εμάς συναινέσεις που εκ των πραγμάτων λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων

ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (σε δελτίο τύπου για την παρέμβασή του στη Βουλή):

Τις μεγάλες διαχρονικά ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και εν τέλει την πτώχευσή της, ανέδειξε ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας που ξεπουλά τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία της χώρας.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, «οι διορισμένες από τη Νέα Δημοκρατία διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ της περιόδου 2004-2009 επιδόθηκαν σε ένα όργιο κακοδιαχείρισης, έκαναν εγκληματικά λάθη και οδήγησαν την εταιρία σε πτώχευση. Σήμερα η κυβέρνηση, με αρμόδιο υπουργό τον ειδικό στην εκποίηση δημόσιας περιουσίας, έρχεται να υλοποιήσει την εδώ και χρόνια ειλημμένη απόφασή της που δεν είναι άλλη από το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ με συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και χωρίς καμία μέριμνα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που από αύριο δεν θα ξέρουν πως θα ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους.
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που μοχθούν σε συνθήκες ορυχείων, αφού πρώτα έπεσαν θύματα διασποράς ψεύτικων στοιχείων που διακινήθηκαν από ανθρώπους στα πέριξ της ΝΔ περί δήθεν παχυλών μισθών, σήμερα το μόνο που ακούνε από υπουργικά και βουλευτικά γραφεία είναι αόριστες υποσχέσεις και εκβιαστικές πιέσεις, προκειμένου να καμφθούν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις τους.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει ταφόπλακα στην ΛΑΡΚΟ, αδιαφορώντας για το μέλλον εκατοντάδων οικογενειών