Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
15:29:16

Χαλκίδα

Το Starfish 4.0 και οι μικροί παράκτιοι αλιείς της Χαλκίδας

  • Κατηγορία Αγορά

Ενημερωτική συνάντηση με τους αλιείς της Χαλκίδας και ευρύτερα της Εύβοιας για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα STARFISH 4.0, πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Παλίρροια».

ΤΟ STARFISH 4.0 ΚΑΙ Η ΧΑΛΚΙΔΑ

Το πρόγραμμα STARFISH 4.0 επελέγη ως ένα από τα 26 έργα αειφόρου ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας & Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί διετές πρόγραμμα (2020-2022), με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των APC (Ελλάδα), CLS (Γαλλία) και ECR (Μαυριτανία). Θα παρουσιάσει μία αυτόνομη συσκευή και ψηφιακές εφαρμογές με σκοπό να βελτιώσει την ασφάλεια των αλιέων μικρής κλίμακας και την αειφόρο διαχείριση, στα πλαίσια της «Μπλε Οικονομίας».

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει δοκιμαστική επίδειξη ενός καινοτόμου συστήματος για τη μικρή παράκτια αλιεία, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας στη θάλασσα. Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να τελειοποιηθεί το προϊόν μέσω της κριτικής και των σχολίων των χρηστών. 100 αλιείς από την Ελλάδα και 50 αλιείς από τη Μαυριτανία θα συμμετάσχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για 12 μήνες προκειμένου να δοκιμαστεί η συσκευή και οι εφαρμογές της στη θάλασσα. Για την υλοποίησή του επιλέχθηκε (μαζί με το Βόλο, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη, την Κάλυμνο, τον Αστακό) και η Χαλκίδα, ως ένα αντιπροσωπευτικό σημαντικό λιμάνι της χώρας με πολλούς ενεργούς της μικρής παράκτιας αλιείας.