Τρίτη 03 Αυγούστου 2021
18:12:02

Χαλκίδα

babis banner-02

ΕΛΓΑ: Από 21 Οκτωβρίου οι αποζημιώσεις των πληγέντων

  • Κατηγορία Αγορά

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, από τη Χαλκίδα σήμερα (Τετάρτη 14 Οκτωβρίου) ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε -σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγματι- η καταγραφή των ζημιών των πληγέντων αγροτών από τη «Θάλεια», σε φυτική παραγωγή και ζωϊκό κεφάλαιο, καθώς και η εκτιμητική διαδικασία. Και ανακοίνωσε ότι ο ΕΛΓΑ, ως υπεύθυνος ασφαλιστικής κάλυψής τους, είναι έτοιμος να αρχίσει την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στους δικαιούχους από την προσεχή Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.
Επισήμως, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έχουν δεσμευτεί 1,2 εκατ. ευρώ, ποσόν που υπολείπεται των αναγκών και προφανώς θα ξεπεραστεί.

[ Η φωτογραφία από την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές. ]

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΕΛΓΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΣΕΑ; 

Βέβαια, πέραν των ζημιών σε φυτική παραγωγή και ζωϊκό κεφάλαιο, υπήρξαν καταστροφές που υπέστησαν ο εξοπλισμός, τα μηχανήματα, τα αρδευτικά συστήματα και οι γεωργικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και για την υποβάθμιση των εδαφών από τα φερτά υλικά που συσσώρευσαν οι πλημμύρες.

Οι καταστροφές αυτές δεν περιλαμβάνονται στην ασφαλιστική κάλυψη του Οργανισμού.
Σε συναπόφαση πάντως με την Περιφερειακή Ενότητα, οι πληγέντες κλήθηκαν να υποβάλουν εξατομικευμένες αιτήσεις στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ (η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου), οι οποίες να υποστηρίζονται από τα σχετικά δικαιολογητικά.

Καταστροφές που θα πληρωθούν από κρατικές ενισχύσεις (γνωστές ως ΠΣΕΑ). Η εκτίμησή των 600.000 ευρώ που ανακοίνωσε επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και συνυπολογίζοντας ότι θα καταβληθούν και μετά από 4 χρόνια, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Χρειάζεται να βρεθεί τρόπος για να γίνει πιο σύντομα η πληρωμή των ΠΣΕΑ. Μία λύση είναι η προχρηματοδότηση. Από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί το ποσόν, μπορεί η Κυβέρνηση να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αποζημίωση σε έγγειο κεφάλαιο, αντλητικά συγκροτήματα και γεωργικά μηχανήματα, είναι βασικός όρος για την επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα στην περιοχή.