Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
00:28:27

24°C

Χαλκίδα

Κυρίως αίθριος

Υγρασία: 40%

Άνεμος: 17.70 km/h

babis banner-02

Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: Ένας χρόνος λειτουργίας

  • Κατηγορία Αγορά

Έναν χρόνο λειτουργίας κλείνει το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στη Ριτσώνα και μέχρι στιγμής έχει εξυπηρετήσει 1.380 άτομα των οποίων η τελευταία τους επιθυμία ήταν να αποτεφρωθούν.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης κ. Αλακιώτης: «Μετά από 24 χρόνια προσπαθειών η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης κατάφερε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να μπορέσει σε συνεργασία με μια επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία να κατασκευάσουμε (σημ. έλαβε και βραβείο αρχιτεκτονικής) το πρώτο αποτεφρωτήριο στη χώρα μας. Και ύστερα από έναν χρόνο λειτουργίας είμαστε λίγο πάνω από όριο βιωσιμότητας με μικρή κερδοφορία. Υπάρχει μια σταθερή αυξητική τάση μήνα με το μήνα και πλέον η αποτέφρωση θα αποτελεί κάτι σύνηθες για τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη, ο αριθμός των 1.380 αποτεφρωθέντων «είναι ικανοποιητικός αφού σημαίνει οριακή βιωσιμότητα του αποτεφρωτηρίου». Και αν πριν από μερικά χρόνια η απάντηση στην ερώτηση αποτέφρωση ή ταφή ήταν ταφή για την Ελλάδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 το Αποτεφρωτήριο στη Ριτσωνα είναι γεγονός. Μέχρι τότε αν κάποιος ήθελε να αποτεφρωθεί έπρεπε οι συγγενείς του να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 58% ήταν άνδρες που αποτεφρώθηκαν ενώ το 42% γυναίκες. Από τα 1.380 άτομα, 30 άτομα ήρθαν από την Κύπρο ενώ πριν θα έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία.
«Οι οικογένειες του μεγαλύτερου ποσοστού εκείνων που αποτεφρώθηκαν, πραγματοποίησαν είτε εξόδιο ακολουθία είτε τρισάγιο σε εκκλησίες πριν την αποτέφρωση. Και στο δικό μας χώρο που έχουμε έχουν έρθει ιερείς που πραγματοποίησαν τρισάγιο» επισημαίνει ο κ. Αλακιώτης και προσθέτει: «Εμείς λυτρώσαμε την οικογένεια του νεκρού που έπρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους. Είναι το ανθρώπινο δικαίωμα στην τελευταία επιθυμία να μην γίνονται μετανάστες μετά θάνατον και σε αυτό εμείς βοηθάμε».

Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ
Ο κ. Αλακιώτης εξήγησε ότι πολλοί συγγενείς δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους να αποτεφρωθεί και αντί να τον πάνε στη Ριτσώνα προτιμούν την ταφή.
«Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενώ θέλουν να αποτεφρωθούν φοβούνται ότι οι συγγενείς τους δεν θα τους εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν και το έχει προβλέψει και ο νομοθέτης είναι με μια συμβολαιογραφική πράξη να βρουν δυο άτομα από το φιλικό τους ή και το συγγενικό περιβάλλον που να τους εμπιστεύονται πάρα πολύ και να γνωρίζουν ότι θα εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία. Με αυτή τη συμβολαιογραφική πράξη θα αποτεφρωθούν ανεξάρτητα εάν οι συγγενείς έχουν αντιρρήσεις και ανεξάρτητα τον βαθμό συγγένειας που θα έχουν με τον νεκρό».

TO 10% ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
Πολύ σημαντική είναι και η αποκάλυψη ότι το 10% των μετοχών του αποτεφρωτηρίου ανήκει πλέον στα Παιδικά Χωριά SOS. «Με αυτή την πράξη μπορούμε να πούμε ότι ο θάνατος γίνεται πηγή ζωής για τα παιδιά».

Στοιχεία & δηλώσεις από: protothema.gr – Βασίλης Γούλας – 30/09/2020