Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
16:26:28

Χαλκίδα

Ανασφάλιστοι από το 2014 οι εργαζόμενοι στου Κελαϊδίτη

  • Κατηγορία Αγορά

Επιστολή με κύριο θέμα την έλλειψη ασφάλισης σε εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Α.Ε. (συμφερόντων της οικογένειας Κελαϊδίτη) και ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Ε.Π.Ε. (συμφερόντων Συρίγου) απέστειλε η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ, μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προς την Κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ, το ΙΚΑ Χαλκίδας και το Yπουργείο Εργασίας.

Η επιστολή – καταγγελία, έχει ως εξής:

«Η Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του Κ.Κ.Ε. ήρθε σε επαφή με εργαζόμενους από πολλούς εργασιακούς χώρους της περιοχής. Διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι συνεχίζεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Η εργατική τάξη της περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπη με την απληρωσιά, την ανασφάλιστη εργασία, τις απολύσεις, τις μειώσεις, την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, την εφαρμογή των μισθολογίων των 511 και 586 ευρώ.

Ανάμεσα σε άλλα μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερης βαρύτητας πρόβλημα βιώνουν οι εργαζόμενοι στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Α.Ε. & ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Ε.Π.Ε. που είναι ανασφάλιστοι από την άνοιξη του 2014. Είναι πολύ μεγάλος και προ των πυλών ο κίνδυνος σε λίγους μήνες να μην έχουν ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη, ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ήδη το πρόβλημα. Επιπλέον αυτό το χρονικό διάστημα που δεν έχουν ένσημα αν και εργάζονται κανονικά, δεν προσμετράτε μέχρι σήμερα στον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση εργάσιμο βίο. Την ίδια στιγμή, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι ασφαλιστικές εισφορές παρακρατούνται κανονικά από τους εργαζόμενους.

Είναι άμεσα αναγκαίο οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες να διασφαλίσουν να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί ότι ο συγκεκριμένος εργάσιμος βίος θα προσμετρηθεί ως συντάξιμος. Επίσης, να ελεγχθεί κάθε παρόμοια περίπτωση και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Υπάρχουν μεγάλες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες για την διαμορφωμένη αυτή πραγματικότητα που επιτρέπει εργαζόμενοι να στερούνται υπηρεσίες που τις έχουν πληρώσει και παράλληλα να δημιουργείται ασφυξία στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.»