Κυριακή 21 Ιουλίου 2024
16:42:12

Χαλκίδα

Σαλμονέλα σε κεμπάπ της Evia Farm

  • Κατηγορία Αγορά

Ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «EVIA FARM κεμπάπ πολίτικο ελληνικής επεξεργασίας», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής: 23.11.2015, αριθμό παρτίδας Lot No: 327 και ημερομηνία λήξης: 22.11.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η EVIA FARM Α.Β.Ε.Ε., στον Οξύλιθο Κύμης, Εύβοια.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στην οποία αναφέρεται:

«Σχετικά με το περιστατικό παρουσίας σαλμονέλλας σε προϊόν «κεμπάπ πολίτικο» της εταιρείας ΕVIA FARM που εδρεύει στον Οξύλιθο της Κύμης έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η ανωτέρω εταιρεία παραγωγής προϊόντων κρέατος λειτουργεί εγκατάσταση σφαγείου και μονάδα επεξεργασίας κρέατος και εφαρμόζει σύστημα HACCP για τον έλεγχο των παραγομένων προϊόντων κρέατος.
Από τους μέχρι σήμερα αυτοελέγχους των παραγομένων προϊόντων και σφαγίων δεν έχει απομονωθεί σαλμονέλλα. Η απουσία σαλμονέλλας έχει επιβεβαιωθεί και από επίσημο έλεγχο που έχει διενεργήσει πρόσφατα η κτηνιατρική Υπηρεσία.
Κατά τη λειτουργία του σφαγείου παρευρίσκεται πάντα επίσημος κτηνίατρος ο οποίος διεξάγει κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφάγια πρίν δοθούν στην κατανάλωση.
Το ληφθέν δείγμα αποτελείτο από πέντε υπομονάδες και ο παθογόνος παράγοντας απομονώθηκε στη μία υπομονάδα. Το προϊόν «κεμπάπ πολίτικο» καταναλώνεται αφού ψηθεί στους 180O C. Το μικρόβιο της σαλμονέλλας καταστρέφεται σε θερμοκρασία 66o C με αποτέλεσμα το ψημένο προϊόν να μην μολύνει τον
άνθρωπο.
Η νομοθεσία εθνική και κοινοτική για λόγους ασφαλείας απαγορεύει τη διάθεση στην κατανάλωση προϊόντων που έχουν επιμολυνθεί από σαλμονέλλα για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση από το χειρισμό του νωπού προϊόντος.
Τα καταστήματα στα οποία έχει διατεθεί το προϊόν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα να αποσύρουν το προϊόν και να το επιστρέψουν στην παραγωγό εταιρεία για καταστροφή.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης EVIA FARM δεν έχουν εντοπισθεί προβλήματα στην ασφάλεια των προϊόντων της.
Κατά τον έλεγχο που διενήργησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία στις 12-5-2016 στην εγκατάσταση της εταιρείας δεν ανευρέθηκε ποσότητα της ύποπτης παρτίδας.
Πέραν των ελέγχων που διενεργούνται κατά την παραγωγική διαδικασία των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης οι κρατικοί έλεγχοι διενεργούνται και στα σημεία πώλησης των προϊόντων ώστε να διασφαλίζεται ακόμη περισσότερο η Δημόσια Υγεία.»