Παρασκεύη 19 Ιουλίου 2024
12:50:06

Χαλκίδα

Πτώχευση και οριστικά λουκέτο στην «Ηλεκτρονική»

  • Κατηγορία Αγορά

Οριστικό λουκέτο για την «Ηλεκτρονική Αθηνών» καθώς όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η διοίκηση της, η εταιρεία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.
Τα καταστήματα της «Ηλεκτρονική» από αύριο, Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, θα παραμείνουν κλειστά.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

Όπως όλα έδειχναν, οι προσπάθειες (με μέτρα όπως: περικοπές μισθών, προσφορά – παρακράτηση ενός μισθού υπέρ της εταιρείας, απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων σε επαρχιακές πόλεις κ.α. καθώς και με διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7 εκατ. ευρώ από την ιδιοκτήτρια οικογένεια Στρούτση αλλά χωρίς τη στήριξη των πιστωτριών τραπεζών) για τη διατήρηση της ελληνικής αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «Ηλεκτρονική», εν τέλει δεν καρποφόρησαν.

Η «Ηλεκτρονική» βρισκόταν εδώ και καιρό με την πλάτη στον τοίχο καθώς στην κατακόρυφη πτώση της αγοράς ηλεκτρικών, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ηλεκτρικών είχε να αντιμετωπίσει και τον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών. Οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες, οι θυγατρικές πολυεθνικών. «Κωτσόβολος» / «Dixon» και «Media Markt» κατάφεραν να συγκρατηθούν και να διευρύνουν τα μερίδια τους καθώς παρά τις υψηλές τους ζημιές είχαν την στήριξη των μητρικών τους οι οποίες υπολόγιζαν στην επόμενη ημέρα στην ελληνική αγορά. Η πτώση της «Ηλεκτρονική» -η οποία πλέον δεν θεωρείτο καν τρίτος παίκτης- συνέπεσε επίσης και με την άνοδο της «Public» και της «Πλαίσιο», ειδικότερα στον τομέα των μαύρων ηλεκτρονικών συσκευών που αποτελούσαν το δυνατό χαρτί της καθώς και με την ανάπτυξη των μικρών εταιρειών μέσω των online πωλήσεων.
Ο αγώνας επιβίωσης αποδείχθηκε άνισος. Τα καταστήματα που παρέμεναν ανοιχτά ήταν σε διαδικασία «ξεπουλήματος» των προϊόντων.
Η ιδιοκτησία φέρεται να ήταν μέχρι σήμερα τυπική στις πληρωμές προς τους εργαζόμενους -έχει ήδη πληρώσει και το δώρο του Πάσχα- ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε να λάβουν αποζημίωση με την ανακοίνωση του «μοιραίου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μόνος λόγος που η εταιρεία δεν είχε κλείσει ακόμη ήταν εν μέρει η συνεχιζόμενη απεργία των δικηγόρων που δεν επέτρέπε να προχωρήσει η αίτηση πτώχευσης. Πλέον βάζει οριστικά λουκέτο κλείνοντας τα 50 καταστήματά της σε ολόκληρη την Ελλάδα – μεταξύ αυτών και το κατάστημα στη Χαλκίδα-, με 450 εργαζόμενους να καταλήγουν στην ανεργία.