Παρασκεύη 19 Ιουλίου 2024
12:34:35

Χαλκίδα

Απεργούν οι εργαζόμενοι στις Δομές κατά της Φτώχειας

  • Κατηγορία Αγορά

Οι εργαζόμενοι στις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων, στο πλαίσιο προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας, συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, 11 και την Τρίτη, 12 Απριλίου, κάτι που σημαίνει την πλήρη παύση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους γι' αυτό το διήμερο.

Ο λόγος που εξώθησε τους 27 εργαζόμενους του προγράμματος (και τους συναδέλφους τους σε όλη την Ελλάδα) σε αυτήν την –ακραία- κίνηση είναι οι συνεχείς λειτουργικές παρατάσεις άνευ οικονομικού αντικρίσματος μα κυρίως, η κυβερνητική προαγγελία της αντικατάστασής τους, με τη λήξη της σύμβασής τους στις 30 Ιουνίου 2016, με νέο προσωπικό που θα προκύψει από επαναπροκήρυξη των θέσεών τους, χωρίς συνυπολογισμό της προϋπηρεσίας τους.

Οι εργαζόμενοι των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, Παροχή Κοινωνικού Συσσιτίου και Κοινωνικό Παντοπωλείο) αν και απλήρωτοι για 6 και πλέον μήνες, παρέμειναν στις θέσεις τους με ζήλο, προσφέροντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας, η αξιολόγησή τους έδειξε θετικό αποτέλεσμα, διπλάσιο του στόχου που είχε τεθεί.

Οι εργαζόμενοι των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας ζητούν τη δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με επιπλέον μοριοδότηση του υφιστάμενου προσωπικού, τέτοια που να διασφαλίζει την παραμονή του στις εν λόγω θέσεις καθώς και την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων.
Πάντως, το αίτημα της επιπλέον μοριοδότησης και της κατ' ουσίαν επαναπρόσληψης, πολύ δύσκολα θα ικανοποιηθεί. Δεδομένου ότι η συνέχιση λειτουργίας των Δομών κατά της Φτώχειας έως το 2020, εντάσσεται στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και απαιτεί την έκδοση νέων προκηρύξεων τόσο για τις Δομές (κάποιες θα συνεχίσουν, κάποιες θα καταργηθούν και κάποιες νέες θα δημιουργηθούν σε άλλους Δήμους) όσο και για τις θέσεις εργασίας (που προφανώς θα διαφοροποιηθούν), το προσωπικό δεν μπορεί να διασφαλιστεί πλήρως. Κι αν ακόμη επιτραπεί, από τον Ευρωπαϊκό έλεγχο, η μοριοδότηση του υπάρχοντος προσωπικού, αυτό δεν μπορεί να παραμείνει ακριβώς το ίδιο, μιας και θα υπάρξει ανακατανομή των Δομών και των Υπηρεσιών τους.