Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
05:18:47

Χαλκίδα

Στη Βουλή η δικογραφία κατά Μηταράκη για μη σύννομη χρηματοδότηση αιολικών πάρκων της ΤΕΡΝΑ στην Κάρυστο

  • Κατηγορία Αγορά

Ποινικά ελέγξιμος από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς είναι πλέον και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης της Κυβέρνησης Σαμαρά, Νότης Μηταράκης για μη σύννομη χρηματοδότηση της ΤΕΡΝΑ με 28,35 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο, που αφορούσε σε αιολικά πάρκα στην Εύβοια, είχε αποκαλύψει «η Αυγή της Κυριακής», στις 8 Δεκεμβρίου 2014, σε κείμενο με τον τίτλο «Ο κουμπαράς των 28,5 εκατ. του Σαμαρά για την ΤΕΡΝΑ στην Εύβοια».

Προ ημερών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον Ν. 3126/2003 περί «ποινικής ευθύνης των υπουργών», τη σχετική ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και έχει συνταχθεί από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών.

Ο και σήμερα Βουλευτής της ΝΔ, ελέγχεται «για την προκαταβολική χορήγηση στις εταιρείες με διακριτικό τίτλο α) ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και β) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε. του συνόλου της επιχορήγησης που είχε εγκριθεί για την κατασκευή αιολικών σταθμών στον Δήμο Καρύστου, δίχως, όπως καταγράφεται, να έχουν κατατεθεί τα απαιτούμενα από τον νόμο δικαιολογητικά».
Συγκεκριμένα, με την κυβέρνηση Σαμαρά σε αποδρομή, ο Νότης Μηταράκης έλαβε έγγραφο στις 24 Νοεμβρίου 2014 από το Δασαρχείο Αλιβερίου που του επισήμαινε ότι η μητρική ΤΕΡΝΑ δεν είχε προσκομίσει τα δικαιολογητικά που όφειλε (όπως η υποβολή στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία αίτησης για τον καθορισμό του ανταλλάγματος χρήσης, η προσκόμιση της σχετικής εγκεκριμένης φυτοτεχνικής μελέτης αποκατάστασης, καθώς και η κατάθεση άλλων δικαιολογητικών σαφώς οριζόμενων στις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης) και κατά συνέπεια δεν έπρεπε να πληρωθεί (δεδομένου ότι οι επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να υλοποιούνται τηρώντας απολύτως και απαρεγκλίτως την νομιμότητα και τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης). Όμως, από την ημέρα που έλαβε το έγγραφο, ο τότε Υφυπουργός και μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, έκανε το ακριβώς αντίθετο: με έξι αποφάσεις του, απέδωσε με σπουδή στην ΤΕΡΝΑ επιδοτήσεις ύψους 28.350.000. ευρώ, αν και στερείτο των εκ του νόμου αναγκαίων προϋποθέσεων!!!

Για το σκάνδαλο αυτό έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα και ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος είχε υποβάλλει, ως Βουλευτής, σχετική ερώτηση το στα τέλη του 2014

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί, διά το αξιοπερίεργο της υπόθεσης, ότι η εταιρεία εξασφάλισε άμεσα την κρατική επιδότηση, αλλά ακόμη και σήμερα, δυο χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει να κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα για την επένδυση στα 6-7 αιολικά πάρκα που ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ!!!...