Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
01:55:58

Χαλκίδα

Πέρασε σε νέα χέρια το ιστορικό «Delfis» στην Ερέτρια

  • Κατηγορία Αγορά

Κτίριο σε κακή κατάσταση αλλά σε προνομιακή θέση, με υψηλό συντελεστή δόμησης

Σε νέο ιδιοκτήτη πέρασε τελικά το ιστορικό ξενοδοχείο DELFIS στην Ερέτρια.
Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς απόπειρες, ο επαναληπτικός πλειστηριασμός της Παρασκευής (26 Απριλίου), με τιμή πρώτης προσφοράς 848.000 ευρώ, μετά από μάχη διαρκείας τριών ωρών, οδήγησε σε αποτέλεσμα. Με την αλλαγή ιδιοκτησίας να κατακυρώνεται μετά από αναπάντητη προσφορά 1.055.013 ευρώ.

...............................................................................................................................


ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ, Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο, μπροστά στη θάλασσα, το οποίο όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το «Delfis Hotel» όπου διέμειναν τις παλαιότερες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο, μπροστά στο Νησί των Ονείρων, και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο από το 1998 παραμένει κλειστό με συνέπεια να έχει καταστεί πρόβλημα για την περιοχή. 
Με βάση την περιγραφή της έκθεσης πλειστηριασμού πρόκειται για μια «πολυώροφη οικοδομή [ξενοδοχείο] μετά του οικοπέδου της, εκτάσεως 901,95τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Ερέτρια, επί της παραλιακής οδού Αρχαίου Θεάτρου, της οδού Βασιλείου και της οδού Αριστίωνος Απολλωνίδου, εντός του σχεδίου πόλεως αυτής από το έτος 1834 και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο». Η πολυώροφη οικοδομή αποτελείται από ισόγειο συν τέσσερις ορόφους, επιφανείας 669,10τ.μ. το καθένα, με απόληξη κλιμακοστασίου επιφανείας 25 τ.μ. Στην επιτρεπόμενη δόμηση δεν προσμετρούνται τα βοηθητικά κλιμακοστάσια, οι έξοδοι πυρασφάλειας και η απόληξη κλιμακοστασίου, το δε εμβαδόν της δόμησης που έχει υλοποιηθεί αν αφαιρεθούν οι προαναφερόμενοι βοηθητικοί χώροι [267,5 τ.μ.] είναι 3.102 τ.μ. Όπως προκύπτει από την εξωτερική αυτοψία και την έκθεση εκτίμησης, υπάρχουν 24 δωμάτια ανά όροφο, δηλαδή συνολικά 96 δωμάτια. Στο ισόγειο λαμβάνεται ότι προβλέπεται να λειτουργούν lobby, reception, εστιατόριο, bar και λοιποί χώροι για την λειτουργία του ξενοδοχείου.

Ωστόσο «το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν αποξηλωθεί όλα τα εξωτερικά κουφώματα, ενώ όσα έχουν μείνει είναι σκουριασμένα με σπασμένα τζάμια, υπάρχουν έντονες φθορές και υγρασία στα επιχρίσματα και ελαιοχρωματισμούς, κατεστραμμένα δάπεδα κ.λπ.». Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, το κτίριο πιθανόν έχριζε στατικής ενίσχυσης καθώς είχε αφαιρεθεί η επικάλυψη των υποστυλωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος, ώστε να ελεγχθεί ο χαλύβδινος οπλισμός, ενώ στη συνέχεια και κατά την αυτοψία το συγκεκριμένο τμήμα των υποστυλωμάτων έχει ξανακαλυφθεί. Το στοιχείο αυτό και με δεδομένη την μεγάλη ηλικία της κατασκευής αποκαλύπτει παράγοντες που πιθανόν καθιστούν το κτίριο ευάλωτο σε σεισμούς και εξαιρετικά επισφαλές»...
Έτσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού, «προκειμένου το ακίνητο να αξιοποιηθεί χρίζει ριζικής-εκτεταμένης ανακαίνισης και πιθανόν απαιτηθούν ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω της άσχημης κατάστασής του, εργασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλο οικονομικό κόστος και ρίσκο». Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα τις παλαιότερες εκτιμήσεις, είχε προταθεί αξιοποίηση του ακινήτου με τη μετατροπή του σε κτίριο διαμερισμάτων και καταστημάτων.

Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, Η ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο πλειστηριασμός στρεφόταν κατά της «Εβιάνα Όμιλος Φιλοξενίας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κεφαλαίου του συνολικού επιταχθέντος ποσού.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ήταν η Eurobank και η αρχική τιμή εκκίνησης, με βάση την έκθεση εκτίμησης, είχε οριστεί στα 667.000 ευρώ. Πριν τον πρώτο πλειστηριασμό (01/09/2023) όμως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας και άσκησε ανακοπή, ζητώντας η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 1.561.000 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι «το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί ξενοδοχειακή μονάδα, έτους κατασκευής 1971, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 95 κλινών Γ΄ κατηγορίας μέχρι το έτος 1998. Η θέση του, στην πόλη της Ερέτριας, που είναι παραλιακή τουριστική πόλη της νότιας Εύβοιας, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον κρίνεται προνομιακή, καθώς ο παραλιακός πλακόστρωτος δρόμος της λεωφόρου Αρχαίου Θεάτρου, επί του οποίου έχει πρόσοψη το ακίνητο, παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε αυτόν και τον καθιστούν πολυσύχναστο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες», επισημαίνοντας ότι «το επίδικο ακίνητο διαθέτει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης (700 μ.) και στο λιμάνι (520 μ.), ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το Πεζονήσι» αλλά και παραδεχόμενο ότι «η κατάσταση συντήρησης της οικοδομής είναι κακή, καθώς έχει υποστεί φθορές λόγω υγρασίας, τα εξωτερικά κουφώματα έχουν αποξηλωθεί, τα δάπεδα είναι κατεστραμμένα και ενδεχομένως χρήζει στατικής ενίσχυσης», το διακαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη έκθεση κατάσχεσης ήταν εσφαλμένη ως προς την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, αφού μεταξύ άλλων «δεν συνεκτιμήθηκε αφ' ενός μεν η ανάκαμψη της κτηματαγοράς και ιδίως των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, αφετέρου δε ο υψηλός συντελεστής δόμησης του ακινήτου, στοιχείο που το καθιστά ανταγωνιστικό στην τοπική αγορά ακινήτων και δίνει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές».
Έτσι το δικαστήριο όρισε τελικά ως τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό του 1.060.000 ευρώ.