Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
17:34:51

Χαλκίδα

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην αύξηση του φόρου διαμονής

  • Κατηγορία Αγορά

Αιφνιδιασμένη δείχνει η ξενοδοχειακή κοινότητα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από 1 έως 6 ευρώ.

Μετά το πρώτο «πάγωμα» αρχίζουν να εκδηλώνονται αντιδράσεις, καθώς όπως εκτιμάται σημαίνει επιβάρυνση στην τιμή του δωματίου και υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Ταυτόχρονα η αύξηση αυτή δεν είναι δίκαιη αφού δεν επιβαρύνει αναλογικά ξενοδοχεία και πολυτελείς ενοικιαζόμενες βίλες με το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς επισημαίνουν επιπλέον ότι ο εν λόγω φόρος σχολιάζεται ήδη αρνητικά και από τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό καθώς όπως σημειώνουν εμφανίζεται η Ελλάδα θέλει να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με ξένα χρήματα.

Η ξενοδοχειακή αγορά προτείνει σύσσωμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού ή ανασχεδιασμό του τέλους παρεπιδημούντων, έτσι ώστε ο φόρος διαμονής να επιβαρύνει το ξενοδοχείο, να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητές κάθε περιοχής, να εισπράττεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και να λειτουργεί ανταποδοτικά όπως συμβαίνει, άλλωστε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει ανάλογο τέλος διαμονής.

Μεταξύ των αντιδρούντων και η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ, που συντάσσεται με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων:
«Επιθυμούμε να επιμείνετε με σφοδρότητα στην αντίδραση αυτή, γιατί η συνεχής αύξηση των τιμών για τον επισκέπτη μας ,θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα στις εισπράξεις του φόρου αλλά και θα δυσχεράνει τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αφού είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν δραματικά οι διανυκτερεύσεις τους.
Οι επιχειρήσεις βάλλονται και λεηλατούνται συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια (οικονομική κρίση, κορονοϊός). Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πληθωρισμό ακρίβεια, ενεργειακό κόστος και αύξηση επιτοκίων των δανείων. Πόσο μπορούμε να αντέξουμε πια αυτήν την ασταμάτητη λεηλασία των επιχειρήσεων μας;»