Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023
17:44:17

Χαλκίδα

Έντυπο «Εγκόλπιο ντελικάτων επχειρηματιών» από τον Γιάννη Ζέρβα

  • Κατηγορία Αγορά

«ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΝΤΕΛΙΚΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ - Τα σύννεφα και τα ρολόγια στα επιχειρηματικά συστήματα»

                                                                                                           ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΡΒΑ (εκδόσεις Bookstars)

Μαγιακόφσκι και Καρλ Πόππερ, Ανδρέας Εμπειρίκος και Εντουαρντ Λόρεντζ ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και εμπειρίες, με το δικό του τρόπο ο καθένας, ανακαλύπτουν τα λευκά και μαύρα σύννεφα της ανθρώπινης δραστηριότητας, που ορίζουν το σήμερα και το αύριο της σύγχρονης ασταθούς, αβέβαιης αλλά και δημιουργικής κοινωνίας. Μέσα σε αυτή τη κοινωνία, η επιχειρηματική δραστηριότητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την «άνευ ορίων και όρων σφύζουσα γη του γίγνεσθαι».

Από τις εκδόσεις Bookstars (www.bookstars.gr) σε έντυπη μορφή, κυκλοφορεί το πόνημα του Γιάννη Ζέρβα «ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΝΤΕΛΙΚΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ - Τα σύννεφα και τα ρολόγια στα επιχειρηματικά συστήματα».

Απευθύνεται σε δυνητικούς ή/και πραγματικούς επιχειρηματίες που έχουν ένα νέο όραμα, για να προετοιμαστούν πριν ακόμη αρχίσουν να σκέφτονται το Business Plan, επίσης σε Start Uppers αλλά και σε επιχειρηματίες που θέλουν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους για τα σχετικά θέματα. Επιπλέον σε φοιτητές οικονομικών και management πριν βγουν στην αγορά εργασίας. Αλλά και σε στελέχη ΔΕΚΟ και συμβούλους management, που ίσως θυμηθούν με αφορμή το διάβασμα του, τις δικές τους πολύτιμες αναμνήσεις και εμπειρίες.

....................................................................................................................

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Ο Γιάννης Ζέρβας γεννήθηκε το 1958 στη Ραψάνη Ολύμπου, από γονείς με Ευβοϊκή καταγωγή.
Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οικονομολόγος και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας (ΜΑ in Economics).
Διετέλεσε σύμβουλος ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα τελευταία 39 χρόνια.
Έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και οργανισμών, διαμόρφωσης στρατηγικής αειφόρου ανάπτυξης, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών, επενδύσεων μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

.......................................................................................................................

ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

*
«Βέβαια, πράγμα που δεν εξαρτάται από τον ίδιο τον συγγραφέα, επαφίεται στην «ντελικατοσύνη» των επιχειρηματιών, στους οποίους κατά κύριο λόγο απευθύνεται το «εγκόλπιο», με τι τρόπο και προς τι όφελος –ευκαιριακού ή στρατηγικού χαρακτήρα- θα χρησιμοποιηθούν και θα υλοποιηθούν οι συμβουλές και οι πρακτικές οδηγίες του έμπειρου διεθνούς εμπειρογνώμονα επιχειρήσεων και οργανισμών».
Δρ. Δημήτρης Βασιλείου, Οικονομολόγος, MSc., PhD. Ανώτερος διεθνής Εμπειρογνώμων

*
«Από την προσωπική ζωή καθώς και από τις επιχειρηματικές μας εμπειρίες, βαθιά μέσα στην καρδιά μας καταλαβαίνουμε ότι το «να κρατάμε τα πράγματα υπό έλεγχο» είναι μάλλον ευσεβής πόθος. Το χάος, ή θα μπορούσαμε επίσης να το ονομάσουμε δημιουργικό χάος, είναι το καύσιμο που εμπνέει τους ανθρώπους, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους πολίτες όσον αφορά την αλλαγή συμπεριφοράς... Τώρα, που ο Γιάννης ανατρέχει σε μια επιτυχημένη συμβουλευτική σταδιοδρομία περίπου 40 ετών, η προφανής επιθυμία του είναι να αφήσει σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, το πολύ προσωπικό του έργο από τα διδάγματα που πήρε. Θέλω να τον συγχαρώ για αυτό το σημαντικό επίτευγμα».
Δρ. Manfred W. Buch, Γεωγράφος, μόνιμο μέλος του Πανεπιστημίου του Regensburg (DE). CEO της Etosha Consult Int'l. Ανώτερος διεθνής εμπειρογνώμων για την αειφόρο ανάπτυξη.

*
«Καθώς προχωρούσα τις σελίδες ενθουσιαζόμουν όταν κάποιες προσωπικές διάχυτες σκέψεις έβρισκαν επιβεβαίωση και έμπαιναν σε τάξη, ενώ κάποιες άλλες γεννιόντουσαν από τις επόμενες προτάσεις. Προσωπικά θα το χρησιμοποιήσω ως βοηθό καταστρώνοντάς τα σχέδια της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, αξιοποιώντας όσα μπορώ να εφαρμόσω».
Κώστας Κατσαντώνης, Μαθηματικός, MSc. in Advance Telecommunication Systems and Applications. Co-Founder at GatherNext (Event & Conference Management Software)

*
«Το Βιβλίο του Γιάννη Ζέρβα είναι καλογραμμένο και περιεκτικό για όλες τις διαστάσεις των επιχειρηματικών συστημάτων. Αντικατοπτρίζει την πολυετή διεθνή εμπειρία του από τη υποστήριξη χωρών σε οικονομική μετάβαση, για την ανάπτυξη θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είναι ένα πόνημα χρήσιμο σε πολλούς αποδέκτες».
Δρ. Πάρις Κοκορότσικος, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωσύμβουλοι ΑΕ. Διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Επισκέπτης Καθηγητής Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

*
«Στην σύγχρονη εποχή που βιώνουμε ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ήδη λειτουργούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.... Αυτές οι αλλαγές καθιστούν την εργασία των επιχειρηματιών, αλλά και των συμβούλων τους εξαιρετικά πολύπλοκη. Απαιτείται τόλμη προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την απαιτούμενη κατάρτιση.
Το βιβλίο του κ. Ζέρβα μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια: οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες μπορούν να το αξιοποιήσουν στη δουλειά τους, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει πολύτιμο εφόδιο αφ' ενός για τους καθηγητές οικονομικών σχολών καθώς επίσης και τους εκπαιδευτές πάσης φύσεως σχολών κατάρτισης: ΚΕΚ, ΙΕΚ κτλ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα ως οδηγό σκέψης και ενεργειών».
Δρ. Δημήτριος Μπακόλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος European Profiles SA

*
Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο που θα υποβοηθήσει παλιούς και νέους επιχειρηματίες, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων να γνωρίσουν ή και να αναψηλαφήσουν σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές που αφορούν: (α) στην οργανωτική βελτίωση της επιχείρησης, στην σωστή αξιολόγηση παραγόντων που επηρεάζουν την βιωσιμότητα της, στην επίλυση προβλημάτων, στη λήψη ορθολογικών αποφάσεων κτλ. και (β) στην αναβάθμιση της ικανότητας τους να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται μέσα από τα ατίθασα σύγχρονα πολιτικοοικονομικά νέφη που συντηρούν ένα επιρρεπές σε κρίσεις και καθόλα απαισιόδοξο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και επέκεινα.
Δρ. Βάσος Τσιάμπερλεν, Διδάκτωρ Γεωγραφικών Επιστημών, Αφυπηρετήσας Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας.

*
«Το «Εγκόλπιο ντελικάτων επιχειρηματιών» δεν είναι απλά ένα καλός οδηγός για την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια μεθοδολογία για το πώς να προσεγγίζουμε κάποια θέματα ολιστικά, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην μεγάλη αντίφαση που συνυπάρχει σε κάθε Σύστημα, μεταξύ της αιτιοκρατίας και της τυχαιότητας...»
Δρ Κωνσταντίνος Χαϊνάς, InfoSoft Consultants. Διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθηματικός - Προγραμματιστής. Οικονομολόγος (MSc., PhD.) – Μελετητής

.............................................................................................................................

ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι (1893-1930) κατέχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι εξέχον εκπρόσωπος του Ρωσικού Φουτουρισμού και κορυφαίος ποιητής της επανάστασης συνδέοντας το φουτουρισμό με τη διαφορετικότητα και τις διαρκείς αλλαγές της ζωής.

Γράφει «φωνάζοντας» στο γνωστό του ποίημα «Σύννεφο με παντελόνια» [1]
«..Εσείς οι αβροί!. Επάνω στα βιολιά ξαπλώνετε τον έρωτα.
Επάνω στα ταμπούρλα ο άξεστος τον έρωτα ξαπλώνει...
...Θέλετε, θάμαι ακέριος όλο κρέας, λυσσασμένος,
— κι αλλάζοντας απόχρωση σαν ουρανός —
θέλετε , θάμαι η άχραντη ευγένεια
— όχι άντρας πιά, μα σύγνεφο με παντελόνια..»

Είναι άγνωστο αν ο Karl Popper (1902-1984), ο φιλόσοφος της σύγχρονης επιστήμης, γνώριζε το ποίημά του Μαγιακόφσκι και αν εμπνεύστηκε από αυτό, αλλά αφαιρετικά και αλληγορικά διαίρεσε τον κόσμο σε δύο κατηγορίες: ρολόγια και σύννεφα. Τα ρολόγια είναι τακτοποιημένα και συστήματα που μπορούν να κατανοηθούν, ελεγχθούν και προβλεφθούν. Τα σύννεφα είναι ένα επιστημολογικό χάος, «εξαιρετικά ακανόνιστα, ατάσθαλα και περισσότερο ή λιγότερο απρόβλεπτα». Το λάθος της σύγχρονης επιστήμης είναι να προσποιούμαστε ότι όλα είναι ένα ρολόι, γι 'αυτό παρασυρόμαστε, συνεχώς από τις ψευδείς υποσχέσεις του εγκεφάλου και των γονιδιακών κληρονομικών αλληλουχιών. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα καταλάβουμε τη φύση των πραγμάτων, αν βρούμε το ακριβές σωστό εργαλείο για να μειώσουμε τις διασυνδέσεις τους. Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ζούμε σε ένα σύμπαν όχι ρολογιών αλλά σύννεφων»

[1] Μετάάφραση Γιάννη Ρίτσου, «Μαγιακόφσκι – Ποιήματα» (Εκδόσεις Κέδρος)